Naužijte se sladkih jagod

9. 6. 2015
Deli
Naužijte se sladkih jagod (foto: Revija Lisa)
Revija Lisa

Izzivalnemu sadežu že od nekdaj pripisujejo erotične učinke, nepojasnjeno pa ostaja, ali se za tem skrivajo sestavine sadeža ali njegova srčasta oblika. Privoščite si jih v sladici!

Čokoladno-smetanova torta

Podobna schwarzwaldski torti

Za 14 kosov potrebujete

Za biskvit:

  • 5 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 2 žlici vaniljevega sladkorja
  • 100 g moke
  • 1 žličko pecilnega praška

In:

  • 4 žlice jagodnega žganja
  • 500 g smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 zavitka utrjevalca smetane
  • 800 g jagod
  • 75 g nastrgane mlečne čokolade

Priprava

Dno tortnega modela (premera 26 cm) obložite s papirjem za peko. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Ločite rumenjake od beljakov. Beljakom dodajte 50 g sladkorja in stepite trd sneg. Rumenjake penasto stepite s 4 žlicami vode, preostalim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Nanje presejte moko, pecilni prašek in kakav ter mešanico v peno vmešajte skupaj s snegom. Testo dajte v tortni model in ga pecite 35 do 40 minut. Po koncu peke naj se ohladi, nato pa ga vodoravno prerežite. Spodnji del nakapajte z jagodnim žganjem.

Smetani dodajte sladkor in sredstvo za utrjevanje in jo čvrsto stepite. Očistite jagode in jih glede na velikost zrežite na polovice ali četrtine. Polovico jagod razporedite po spodnjem delu biskvita. Pol smetane dodajte 40 g nastrgane čokolade in jo nato razporedite po jagodah. Kremo pokrijte z drugo plastjo biskvita. Premažite ga še z drugim delom kreme in torto okrasite s preostalimi jagodami in nastrgano čokolado.

Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut.

Na kos: približno 270 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 24 g.

jagodna tortaHrustljava torta

Z dnom iz koruznih kosmičev, mandljev in čokolade

Za 14 kosov potrebujete

  • 100 g mandljevih lističev
  • 250 g bele kuverture
  • 100 g koruznih kosmičev
  • 500 g jagod
  • 250 g smetane
  • 1 zavitek utrjevalca smetane
  • 1 vaniljev sladkor

Priprava

Mandljeve lističe popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe, jih nato stresite na krožnik in pustite, da se ohladijo.

Kuverturo sesekljajte in stopite. Nato ji primešajte koruzne kosmiče in mandljeve lističe. Tri četrtine mase porazdelite po tortnem modelu (premera 24 cm), obloženem s papirjem za peko, in jo dobro zatisnite. Iz preostale mase naredite kupčke in jih porazdelite po papirju za peko. Vse skupaj za 60 minut postavite v hladilnik.

Očistite jagode in jih prepolovite. Hrustljavo dno vzemite iz modla in ga postavite na pladenj ali ploščo za torto. Smetano čvrsto stepite in ji med stepanjem dodajte še sladkor in sredstvo za utrjevanje. Kremo porazdelite po dnu in jo obložite z jagodami. Torto okrasite s hrustljavimi kupčki in ji takoj postrezite.

Čas priprave: približno 1 ura in 45 minut.

Na kos: približno 200 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 21 g.

jagodna tortaSmetanova torta z jagodami

Brez peke ob popoldanski kavi

Za 14 kosov potrebujete

  • 200 g polnozrnatih piškotov
  • 125 g masla
  • 200 g smetane
  • 100 g sladkorja
  • 600 g svežega sira
  • 1 žlico limoninega soka
  • 100 ml mleka
  • 1 žličko alge agar agar
  • 300 g jagod

Priprava

Piškote dajte v vrečko za zamrzovanje in jih drobno strite z valjarjem. Dodajte zmehčano maslo in ga pregnetite s piškoti.

Piškotno maso zatisnite ob tortni model (premera 26 cm), ki ste ga obložili s papirjem za peko. Nato ga postavite v hladilnik. Smetani dodajte 20 g sladkorja ter jo čvrsto stepite in prav tako postavite v hladilnik.

Zmešajte sveži sir, limonov sok in 80 g sladkorja. V posodi zmešajte mleko in agar agar ter zavrite. Posodo odstavite, v mleko vmešajte 2 žlici ohlajene kreme in zmešajte do gladkega. Nato mlečno mešanico primešajte preostali kremi in hitro premešajte sestavine. Dodajte še smetano in kremo pogladite po piškotnem dnu.

Torto za približno 4 ure postavite v hladilnik, da se strdi. Očistite jagode in jih prepolovite. Tik pred serviranjem z njimi obložite torto in jo po želji še okrasite.

Čas priprave: približno 30 minut + hlajenje 4 ure.

Na kos: približno 360 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 18 g.

jagodna pitaJagodna pita

Veliko sadežev na nežnem dnu

Za 14 kosov potrebujete

Za testo:

  • 200 g moke
  • 140 g hladnega masla
  • 70 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 400 posušenih stročnic

Za oblogo:

  • 250 g smetane
  • 60 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 500 g jagod

Priprava

Moko, koščke masla, sladkor in rumenjak najprej zgnetite s priključkom za gnetenje, nato pa še z rokami, da dobite gladko testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik. Testo nato tanko razvaljajte na malce moke in z njim obložite model za pite (premera 24 cm). Oblikujte 2 cm visok rob.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Dno večkrat prebodite z vilicami, ga obložite s papirjem za peko in obtežite s suhimi stročnicami. Pecite ga 15 do 20 minut. Nato odstranite papir in stročnice ter testo pecite še približno 20 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi.

Smetani dodajte sladkor in vaniljev sladkor ter jo porazdelite po pečenem dnu. Očistite jagode, jih prepolovite in jih, kot bi polagali strešnike, porazdelite po kremi. Pito takoj postrezite.

Preberite še: Jagode - rdeče kot ljubezen, sladke kot greh

Novo na Metroplay: “Za navdih si nadanem Balladerovo obleko” | DOMINIK BAGOLA, ELLE MOŠKI 2024