Najboljši recept za cezarjevo solato, ki ga lahko okusite, če ste vegetarijanci: Zdrava in okusna različica s tempehom in pečeno čičeriko

5. 9. 2022
Deli
Najboljši recept za cezarjevo solato, ki ga lahko okusite, če ste vegetarijanci: Zdrava in okusna različica s tempehom in pečeno čičeriko (foto: Profimedia)
Profimedia

S pomočjo strokovnjakinje za prehrano Maroussie Sampsidis alias Sisterhood Nutrition je bila ustvarjena veganska in brezglutenska različica solate Cezar, ki vam bo zagotovila svež in energičen vstop v jesen. 

Iščete ideje za sveže solate, ki so odlična izbira za prihajajoča jesenska kosila, ko bomo zaradi vseh obceznosti v novo šolsko leto zagotovo imeli bistveno manj časa za izbiro hranilnih obrokov? Maroussia Sampsidis, strokovnjakinja za prehrano, ki stoji za podjetjem Sisterhood Nutrition, je Cezarjevo solato, klasiko sezone, spremenila v vegansko in brezglutensko. Krutone nadomesti hrustljava čičerika, piščanca gurmanski tempeh, sardelno-jajčno omako pa s hranilno bogato smetano na osnovi indijskega oreščka.

Kdo ne obožuje dobre stare cezarjeve solate? Ta veganska različica je točno to, kar potrebujete v teh dneh. Je hrustljava, sveža in zelo kremasta. In dovolili si bomo celo reči, da ima prav toliko (ali celo več) okusa kot prava. Tu kruhove krutone nadomesti hrustljava čičerika, piščanca pa slastne rezine tempeha, zato je ta solata brez glutena, popolnoma rastlinska in polna hranilnih snovi.

Ne spreglejte:

Tempeh  sodi v tradicionalno indonezijsko hrano in je narejen iz fermentirane soje. Je dober vir vitaminov skupine B (za odmerek energije), mineralov (kalcij, magnezij, železo), antioksidantov ter pre in probiotikov. Predvsem pa je tempeh odličen vir popolnih vegetarijanskih beljakovin. Je tudi alternativa tofuju (ki je pogosto predelan), bogatejši s hranilnimi snovmi, ki jih telo zlahka asimilira, in kakovostnejšimi beljakovinami. Fermentirana soja spodbuja sintezo hialuronske kisline v koži, ki postane bolj čvrsta, napeta in navlažena. V tem receptu za solato Cezar jo najdemo tudi v prelivu v obliki misa, ki je še en odličen vir popolnih rastlinskih beljakovin in probiotikov.

Preliv pa je poln hranilnih snovi, ki so potrebne za dobro zdravje črevesja. Kremasto aromo dosežejo indijski oreščki, ki so zelo bogati z minerali, kot so železo, magnezij in cink (odličen zaveznik za čisto kožo). Dodatna sestavina je prehranski kvas (ki ga čim prej vključite v svojo prehrano). To daje okus, podoben okusu sira, in omogoča, da se nasitite s popolnimi beljakovinami, vitamini B (vključno z B12, če je kvas obogaten), minerali in antioksidanti. 

Recept za vegansko cezarjevo solato:

Sestavine za 4 osebe:

Priprava tempeha:
  • 1 strok česna, odišavljen in zdrobljen
  • sok ene limone
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 200 g tempeha
Priprava čičerike:
  • 400 g kuhane čičerike
  • Ekstra deviško oljčno olje
  • Sol in poper po okusu
Priprava cezarjeve omake:
  • 100 g indijskih oreščkov
  • 1 do 2 stroka česna, brez pešk
  • 2 čajni žlički kaper
  • 1 čajna žlička belega misa
  • 2 čajni žlički dijonske gorčice
  • 2 žlici prehranskega kvasa
  • 2 do 3 žlice limoninega soka
  • Sol in poper po okusu
  • 110 ml filtrirane vode
  • In 3 rimske solate, oprane in osušene.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maroussia Sampsidis (@sisterhoodnutrition)

Priprava:

Pripravite marinado za tempeh tako, da v jušnem krožniku zmešate česen, limono, oljčno olje, sol in poper. Tempeh narežite na srednje velike rezine in jih položite v marinado. Medtem ko pripravljate čičerko, jo pustite marinirati in jo občasno obrnite.
Pečico segrejte na 200 °C. Čičerko odcedite in sperite ter jo nežno osušite med krpami. Vsaj polovici čičerke odstranite kožo. Položite jih na pekač, poškropite z oljčnim oljem ter začinite s soljo in poprom. Dobro jih zmasirajte, da je vsaka čičerka naoljena. Ploščo postavite v pečico in jo pecite 30 minut, na polovici pečenja pa jih stresajte. Hkrati v pečici na pekaču 20 minut pražite rezine tempeha, občasno jih premažite z marinado in jih na polovici pečenja obrnite.
Medtem ko se čičerika in tempeh kuhata, pripravite omako. Indijske oreščke v manjši posodi prelijte z vročo vodo in jih pustite namakati 5 minut. Iztisnite jih na suho in vse sestavine dajte v mešalnik.
V skledi za solato zmešajte rimsko solato, preliv Cezar, tempeh in čičerko (verjetno vam bo ostalo nekaj omake, ki jo lahko shranite v hladilniku in ponovno uporabite).

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Emily Rajakowski je nosila škornje te jeseni

Priporočamo tudi: Vsaka ženska nad 40 let bi morala v svoji garderobi imeti črno obleko Angeline Jolie

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču