Elle v kraljestvu burgerjev

Hamburger je v zadnjih letih tudi pri nas izgubil slabšalni prizvok, ki ga je dobil predvsem zaradi prehranskih verig s hitro prehrano, njegovo bolj 'visokozveneče ime' je burger in postal je zaželena hrana najbolj gorečih tako imenovanih foodijev ter tako zasedel prestol, ki mu pripada. Pojdimo na potep v raznoliki svet med dvema rezinama.

Elle v kraljestvu burgerjev - Foto: Jaka Birsa, Remi Guenaire, Coline Sentenac, David Foessel, Koan Michael

Tako hipstersko: PNY Hamburgers, Pariz

Tokrat nas v Pariz ne bo zaneslo zaradi mode, temveč zaradi odličnih burgerjev, ki jih v malce umetniškem okolju pripravljajo v lokalu PNY Hamburgers.

Čedni solastnik Rudy Guénaire nam pove, da je bil njihov cilj v Pariz pripeljati koncept majhnega 'burger shajališča', kakršnega je obiskal tudi sam, ko je bil na popotovanju po srednjem zahodu ZDA.

»Pred nekaj leti sem prehodil ameriške Rocky Mountain, od mehiške do kanadske meje,« se pohvali.

Začeli so s hrano, ki je morala biti popolna. Izbrali so najboljše meso, žemljice, cheddar sir in kumarice. »Tudi krompirček režemo sami. Štiri mesece smo potrebovali, da smo našli pravi cheddar!«

burgerija

Pri opremljanju lokala so se obrnili na mlade vzhajajoče arhitekte Cut Architectures, ki so za navdih uporabili Broadway (na strop so namestili kar 300 žarnic), železni umetnini Eifflov stolp in Kip svobode ter kultno ameriško aluminijasto prikolico Airstream (železne stopnice in aluminijast točilni pult).

burgerija

»Meso nam pripravlja mesar Le Ponclet. Njegova priprava je zelo skrivnostna, njegovi kupci pa so samo zahtevni kuharski šefi s tremi zvezdicami in mi. Zalaga nas s čudovito suho-starano govedino iz Bretanije.«

burger

Pravkar so odprli še drugi lokal v srcu zelo živahne četrti rue Oberkampf, polne odličnih barov in koncertnih dvoran. »Tudi tega so nam opremili isti arhitekti. V baru je kar 90 neonskih luči, na marmornih mizah so električne svečke, zadaj pa je soba za zaljub­ljence, kjer vrtimo umetniške filme!« pove Rudy ponosno.

Naslov: 96, rue Oberkampf 75011 Pariz, in 50, rue du Faubourg Saint-Denis 75010 Pariz

Domače: Pivo & Burger Fest, Ljubljana

pivo & burger fest

V oktobru smo v Ljubljani doživeli čisto prvi Pivo & Burger Fest in slavili par, ki nikoli ne gre iz mode. Slovenski pivovarji, uvozniki in distributerji piva so združili moči s specialisti za različne vrste burgerjev, tako so obiskovalci lahko okušali in izbirali med različnimi vrstami piva in burgerjev.

pivo, burger fest

Pri Odprti kuhni pravijo, da če bi morali poiskati idealen kulinarični par za sproščeno druženje in raziskovanje različnih okusov, potem sta si pivo in burger zagotovo usojena. Priljubljenost piva se je v zadnjih letih izdatno povečala in pritegnila tudi nove pivoljubce, za kar so zaslužni prav številni slovenski pivovarji, njihov entuziazem in ljubezen do tega žlahtnega napitka.

pivo

Alma Mujezinović, vodja projekta, nam je zaupala: »Pivo & Burger Fest ni enkratna prireditev, saj bo že spomladi dobila nadaljevanje z razširjeno ponudbo obeh polovic tega kulinaričnega dueta.« Mi že komaj čakamo novo sezono.

Naslov: Pogačarjev trg, Ljubljana

Po češko Dish (fine burger bistro), Praga

češka

Praga pravzaprav ni sinonim za burgerje, a če gre kaj z roko v roki s pivom, je to prav burger. Dish ni prav velik lokal, njegova odprta kuhinja vas z žarom in nekaj barskimi stoli ter večjo mizo pričaka takoj ob vstopu. V zadnji sobi je prostora še za sedem miz. Nekoč je bila v teh prostorih trgovina z italijansko robo, ki so jo lepo prenovili. Skromno, a okusno opremo iz masivnega lesa dopolnjujejo stenske tapete in dekoracije, ki spremljajo najnovejše trende v dekorju.

češka

Odlično pivo, ki ga točijo iz pipe, so zvarili v pivovarni Únětický. Njihova ponudba burgerjev je res velika, uspešnica pa je verjetno prav Dish Burger, ki se ponaša z žemljico, z rahlo sladkobnostjo spominjajočo na brioš, napolnjen z zeleno solato, doma narejenim kečapom, velikimi rezinami okusne čebule, sladkimi kumaricami, belim cheddarjem, slastno slanino ter ravno prav popečenim mesom za zaključek.

dish

Gost, ki si zaželi pomfrita, ga dobi zavitega v rjav papir in postreženega v steklenem kozarcu. Na svoj račun pridejo tudi vegetarijanci, saj lahko izbirajo med dvema burgerjema, zelo okusnim Caponata Burgerjem z jajčevci, popečenim paradižnikom in dimljenim sirom, ter Falafel Burgerjem s hrustljavo čičeriko, odlično tahini omako, rdečo čebulo v kisu, pečenimi paradižniki in solato. Ob kozarčku piva si v Dishu lahko obetate res okusno večerjo. Na zdraví!

Naslov: Římská 29, Praga

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano