Silvia Jerman Geelen: Na družbenih omrežjih vas popelje daleč na sever, med številne amsterdamske kanale in opečnate hiše

Poznate občutek, ko si ob popoldanskem počitku vzamete tisto minuto zase in pregledujete vse dih jemajoče fotografije na družbenih omrežjih Silvie Jerman Geelen?

Lifestyle, 28. 10. 2016
Silvia Jerman Geelen: Na družbenih omrežjih vas popelje daleč na sever, med številne amsterdamske kanale in opečnate hiše - Foto: Osebni arhiv

Silvia je svojo skandinavsko dušo pred leti preselila v nonšalantni Amsterdam. Mesto, ki ji je zagotovo pisano na kožo in v veliki meri odraža njen stil. Vsi tisti, ki jo poznamo že od njenega začetka prek simpatične trgovinice v starem mestnem jedru Sisi, smo čutili, da dama veliko bolj spada na minimalistični sever kot temperamentni jug, čeprav ga s pridom izkorišča kot dodatno začimbo za svojo estetiko. Če vas kot mene še vedno vleče nostalgično v staro mestno jedro, lahko zdaj stvari Sisi občudujete kar prek njene spletne trgovinice sisishop.eu. Jaz imam že ogledano črno skodelico z motivacijskim napisom. Kajti svojo jutranjo kavo imam rada črno in močno.

Kaj pomeni imeti osebni stil in kako ga nekdo najde?

Zame je osebni stil nekaj, kar zmoremo nositi, tisto, kar res smo, nekaj, kar se zlije z našo osebnostjo, telesom. Je tisto, v čemer se počutimo čisto pravi mi in oddajamo prav tako energijo. Ko enkrat najdemo oz. si dovolimo biti samo jaz, da živimo sebe, je stil že tako ali tako narejen in potem se samo zlije z nami.

Je stil priučen?

Na žalost v večini primerov ja, tistim, ki pa ga čisto zares imajo, tako ali tako vsi sledimo na družbenih omrežjih in jim poskušamo biti podobni, ker čutimo energijo nekoga, ki stoji sam in zna nositi svoj stil.

Kakšna je vaša estetika pri notranjem opremljanju? Se razlikuje od vaše osebne estetike?

Sem za večne kose, tako pohištva kot oblačil. Tisti 'pravi' kos vedno lahko neseš s sabo, če se preseliš, ali pa tisti večni kos lahko vedno potegneš iz omare in ga skombiniraš! Čeprav vedno poslušam želje naročnika, saj le tako lahko najdem njihov stil in skombiniram po njihovem okusu, ne želim prepričevati o nečem svojem, saj smo ljudje zelo različni. Seveda pa predlagam, kako bi jaz. Bela in črna sta osnovni barvi, ki ju rada združujem v modne muhe, trendi barve sezone, leta. Ne smem pozabiti niti na dodatke iz orehovega lesa.

Sisi

Kaj inspirira vaš stil, tako oblačilni kot stil pri opremljanju in dekoriranju stanovanja?

Zelo rada imam veliko osnovnih kosov oblačil in potem se dodajajo samo še detajli, ki pa zelo štejejo. Vedno me inspirira moda, kjer se lahko pojaviš tudi v preveliki moški majici in si še vedno videti 'vau'! Pomembno je, kako jo nastaviš in skombiniraš. In ravno tako je pri opremljanju doma, tisti hudi ležalnik ali stol lahko paše v vsak kot vašega doma; če je osnova čista, se samo zlije.

Najljubše trgovine z notranjo opremo? Vas bolj privlačijo majhne konceptualne trgovinice ali večji pohištveni giganti, kot je Ikea?

Tudi konceptualne trgovine mi niso več tako ljube, ker zdaj najdeš v njih od lizike, spodnjic do dizajnerske omare in notri spiješ lahko še kavo. Če potrebujem dodatke za dom, grem rada v trgovino samo z dodatki za dom, in če potrebujem dober kos garderobe, rada stopim v trgovino, kjer se na to spoznajo, in ne samo na pol. V Amsterdamu rada obiščem trgovine HAY, Scandinavian design, Loods 5, Friday next ... seveda tudi Ikeo.

Kaj vas na pohištvenih kosih pritegne?

Najprej kvalitetni materiali, tudi koncept brenda, k čemu stremijo in koga nagovarjajo, čiste linije in seveda, če ima kos pohištva potencial v več prostorih.

Kako je Amsterdam spremenil in nadgradil vaš stil?

Rada sem Slovenka tukaj. Zdi se mi, da je to tudi moja dodana vrednost, ker tukaj že skoraj vse imajo ter vse obstaja in vsaka družina si zna zelo lepo opremiti stanovanje. Jaz pa znam mogoče skombinirati malo drugače, ponuditi nekaj drugega, zakaj pa ne, tako se vidim jaz. In ravno tako je pri stilu oblačenja, izbiri garderobe in pri pričeski, vidi se, da nisem Nizozemka, in to mi je prav fajn.

Sisi

Najljubši dekor ali pohištveni kos v vašem stanovanju?

Tolikokrat sem se že preselila in vse premešala, vedno pa rada kupim tudi kaj novega. Nisem poročena s stvarmi, tako da sem opustila že veliko tudi ljubih kosov, ker so tukaj stanovanja dosti manjša oziroma ožja in se veliko selimo. Trenutno mi je ljuba miza iz orehovega lesa, sem zbirateljica stolov, teh nikoli nimam dovolj in tudi rada jim menjam, pa skandinavski sistem string mi je tudi pri srcu, kjer lahko na policah dnevno spreminjam dekoracijo. In tako je vedno nekaj novega, drugačnega.

Kako kupujete pohištvene/dekor kose? So to premišljeni ali spontani nakupi? Nosi kateri od kosov posebno zgodbo?

Niti ne razmišljam toliko, kaj kupiti, vse je lepo spontano, zatakne se mi samo takrat, če je predrago, potem pa moram narediti premišljeno. Noben kos nima posebne zgodbe. Kot ga prvič postavim v stanovanje, tam res najbolj paše, in pri tem si zaupam. Ljuba mi je ta spontanost življenja, iz srca, potem je pa vse ljubo, kajne?

Kos, v katerega bi moral vsakdo investirati?

Težko rečem, ker ljudje živimo res tako drugače. Nekomu je ljuba postelja, nekomu zofa ... meni pa miza. Pri nas se vse dogaja okoli mize in nikakor ni samo za hranjenje, pomeni mi celo druženje z vsakim posebej.

Ste se pri opremljanju stanovanja srečali s kakšnimi oblikovalskimi težavami?

Moje stanovanje je tako preprosto, kombinacija vsega, lepih kosov, kosov iz Ikee, doma narejene dekoracije, a se vidi, čuti, da v tem res uživam in je vse spontano. Torej pri opremljanju nič težav, če pa že so, so to ljubke težave.

Najljubši kotiček v stanovanju?

Ko otroci spijo, svetilka, knjiga in postelja na paletah, če sem iskrena.

Dotakniva se še malce vašega oblačilnega stila, ki nas redno inspirira na družbenih omrežjih. Stil, ki ga trenutno občudujete?

Meni so vedno všeč malo prevelike stvari, majice ali hlače pa plašči ... Všeč pa mi je tudi klasika, prav tako me privlačijo moški kosi oblačil ... V bistvu imam rada večne, kvalitetne kose. Tasya van Ree, oblikovalka iz Kalifornije, Natasha Goldenberg, Miroslava Duma, ruska modna ikona ...

Sisi

Stvar, ki je ne bi nikoli našli v vaši omari?

Hm, tega pa ne vem, moda je hudič.

Najljubši modni kos? In zakaj?

Čevlji, ne znam razložiti, zakaj. Rada jih imam, pa ne preveliko njih, ampak tiste, ki jih kupim, so premišljen nakup in prava blagovna znamka. Pa jakne tudi, rada imam vse modele jaken, dolge, kratke, volnene, usnjene ...

Katera je vaša modna pregreha?

Če rečem Celine, je dovolj? Sončna očala in čevlji.

Prispevek pripravila Tina Tanko (za revijo Story)

Preberite še: Goga Štifter: Lastnica dežele pentelj - trgovine s konceptom Pentlja in Alma Kochavy: Spoznajte strastno gurmanko, soustanoviteljico Odprte kuhne

Priporočamo tudi: Nekdanja mis Sara Savnik zaradi tragične nesreče nikakor ne dobi redne zaposlitve

Najbolj brano