Promocijsko sporočilo, 30. 5. 2016
Z novimi metodami v boj proti neplodnosti

Specialna ginekološka bolnišnica »Jevremova« s porodnišnico, članica MediGroup, prvega in največjega zasebnega zdravstvenega sistema v Srbiji, se je, s pionirskimi podvigi, v smislu inovativnih metod, po 25 letih izkušenj in več kot 4500 otrok spočetih v tej ustanovi, vpisala na zemljevid elitne evropske ginekološke družbe. Deset redno zaposlenih ginekologov in več kot trideset svetovalcev in vrhunskih ginekologov, je glavno priporočilo parom v boju proti neplodnosti.

Vodja uspešnega moštva »Jevremove« je prof. dr sc med. Aleksandar Ljubić. Profesor Ljubić, priznano ime v svetu ginekologije in porodništva, ima za sabo veliko število dobljenih bitk z neplodnostjo, zaradi česar mu pacientke izredno zaupajo. Priznanje je prispelo tudi od kolegov iz stroke. Od decembra lani je dr Ljubić tudi namestnik Generalnega tajnika Svetovnega združenja za perinatalno medicino. Za naš Elle odkriva, kaj lahko znanost doprinese v boju za številnejše potomstvo.

1. Zakaj naj pari, ki se spopadajo z neplodnostjo, pridejo v »Jevremovo«?

Lansko leto je moja ekipa v »Jevremovi« uvedla nekaj metod, med katerimi so določene popolnoma inovativne in izvirne, vse pa izboljšujejo funkcijo nastajanja jajčnih celic in omogočajo nosečnost. Tu je tudi krepitev endometrialne (maternične sluznice) dovzetnosti, ki jo uporabljamo pri pacientkah z večjim številom neuspešnih poskusov oploditve, pri tistih s tanko, neustrezno maternično sluznico, in pri pacientkah s ponavljajočimi se splavi. Še ena izmed metod je aktivacija endometrija, ki se sestoji iz povzročanja defektov maternične sluznice s posebnimi katetri ali histeroskopsko (obravnava notranjosti maternice s tankimi kamerami). Potem sekvenčni embrio transfer, segmentacija postopka izventelesne oploditve, ter socialna ohranitev reprodukcije, oziroma pravočasno premišljevanje o reprodukciji in zamrznitvi celic.

2. Na katere postopke se nanaša kratica SEGO?

Jajčnik mora vsebovati določene celice, iz katerih lahko nastanejo jajčne celice in hormoni, ustrezne kontrolne mehanizme (predvsem dejavnike rasti) in zadostno količino energije za te zahtevne procese. Upoštevajoč takšne pogoje, smo ustvarili nabor procedur in postopkov, v cilju podpore, okrepitve ali ustvarjanja nujnih elementov za normalno delovanje jajčnikov. Ti postopki so: stem cell therapy kot inovativna terapija z matičnimi celicami iz lastnega telesa za nastajanje novih ali indukcijo obstoječih matičnih celic v jajčniku. Potem energy mitochondrial boosting - krepitev energetskega potenciala celic jajčnikov s posebnim režimom telesne vadbe. Growth factor PLPR therapy - kontrolni mehanizem se predvsem sestoji iz različnih dejavnikov rasti, ki se pridobijo iz lastne krvi. V jajčniku nadzorujejo nastajanje in rast jajčnih celic in tistih celic okoli njih, ki so odgovorne za proizvodnjo hormonov. In na koncu Oral adjuvant therapy. Ta del programa pomeni jemanje specifičnih prehranskih dopolnil, vitaminov, antioksidantov in upoštevanje določenih vrst in načinov prehranjevanja. Cilj je jajčnikom zagotoviti ustrezno podporo pri ustvarjanju nujnih elementov za nastajanje novih in delovanje obstoječih reproduktivnih in endokrinih celic.

3. Ta program je popolnoma pionirski na tem področju. Kaj točno pomenijo ti postopki pomlajevanja in revilatilizacije jajčnikov?

Pomlajevanje (rejuvenacija) jajčnikov omogoča ženskam z oslabelo funkcijo jajčnikov da, ne glede na starost, najprej izboljšajo hormonski status, ki je odgovoren za nastanek jajčnih celic, kar na koncu, v večini primerov, da uspešno oploditev. Ta postopek se sestoji iz obdelave lastne krvi, izločanja določenih vrst celic in aktivacije različnih dejavnikov rasti v njih. Priporoča se pacientkam s predčasno ostarelimi jajčniki, potem tistim, ki slabo reagirajo na stimulacijo med postopkom izventelesne oploditve, kakor tudi v primeru ne nastajanja jajčnih celic ali nezmožnosti oploditve med spontanimi ciklusi. Prvi učinki se pričakujejo po nekaj mesecih, popoln učinek pa po šestih mesecih. V tem času se izvajajo standardni postopki izventelesne oploditve v naravnem, modificiranem in stimuliranem ciklusu.

Kot najnovejšo metodo zdravljenja neplodnosti smo ustvarili revitailizacijo ali oživljanje jajčnikov. Oživljanje jajčnikov pomeni uporabo matičnih, stem celic za zagotavljanje pravilne funkcije jajčnikov. „Jevremova" je edina ustanova v tem delu sveta, ki izvaja ta postopek, ki je, v kratkem času, odkar se izvaja, dal veliko število uspešnih oploditev. Postopek ni ne zahteven ne tvegan in se lahko izvaja v lokalni anesteziji. Cilj te metode je spodbuditi nastajanje novih jajčnih celic v jajčnikih, z uporabo lastnih kapacitet.

4. Razložite našim bralkam postopek revitalizacije jajčnikov glede na postopek, ki ga izvajate v Jevremovi?

Obstaja teorija, da se ženska rodi z določenim številom jajčnih celic, ki se s časom manjša in se ne more obnoviti, ki pa je z najnovejšimi raziskavami precej izpodbita. Ravno postopek revitalizacije spodbuja nastanek novih jajčnih celic z uporabo lastnih kapacitet. Najprej izvajamo analizo splošnega stanja organizma, potem izločamo celice kostnega mozga iz kosti golenice, jih ločimo po tipih celic in pripravimo matične stem celice. Hkrati merimo prostornino in vaskularizacijo jajčnikov. Na koncu vbrizgamo - matične celice, pod nadzorom ultrazvoka, z mapiranjem ožilja, v ustrezne dele jajčnikov, v katerih nastajajo jajčne celice. Popolni učinki pri - pacientkah so opazni po šestih mesecih.

5. Se je odstotek uspešnih izventelesnih oploditev, ki rezultirajo z rojstvom, povečal, in za koliko, oziroma ali se je število spontanih splavov zmanjšalo?

Opisane tehnike se, trenutno, uporabljajo pri najresnejših motnjah reprodukcije, oziroma pri tistih z najslabšo napovedjo. Pomlajevanje jajčnikov v velikem številu pripelje do izboljšanja hormonskega statusa in nastanka jajčnih celic. Ponosno lahko povemo, da je odstotek uspeha izventelesne oploditve večji od 40 odstotkov.

6. Kaj je bil največji izziv, s katerim ste se do zdaj spopadli?

Veliko je posameznih izzivov, hudih motenj in bolezni, ki smo jih zdravili in operacij, ki smo jih opravili. Medicina napreduje, tehnologija je naš zaveznik in sem prepričan, da tisti, ki spremljajo trende ali pa so celo pred svojim časom, lahko veliko pomagajo tako medicini kot vsakemu posameznemu pacientu. Naša ekipa iz Jevremove vsak dan dela na tem, da izboljša svoje znanje, da gre korak naprej in s ponosom lahko povem, da niti najmanj ne zaostajamo za najnaprednejšimi svetovnimi klinikami, ki se ukvarjajo z zdravljenjem neplodnosti. Ni omejitev in izzivov, so samo možnosti. Najboljša ilustracija obojestranskega boja za starševstvo, mene kot zdravnika in matere, je primer moje najstarejše pacientke. Pri 53. letih je postala mati, ko je njeno življenje polepšala mala Sunčica.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri