Samouničevanje: Ste na delovnem mestu sami svoj sovražnik? (načini, kako se temu ubraniti)

Ženske smo lahko na delovnem mestu same svoje sovražnice. Rešitev? Naučite se prav ravnati s svojo ahilovo peto.

Lifestyle, 19. 5. 2017

Samouničevanje

1

Samouničevalka: Pisarniška mama

Vodi program mentorstva v podjetju, prostovoljno se javi za organizacijo prevoza in ostaja dlje v službi, da pripravi novoletno zabavo, čeprav ima že tako preveč bremen na ramenih. (Včasih jo najdeš celo med čiščenjem pisarniške kuhinje.)

Borka: Nezlobna mačeha

Počasi se poskusite izogniti 'materinskim' opravilom, kot so naročila kosil, organizacije zabav ... Če se vam zdi, da ste vedno vi tisti, ki opravljate takšne naloge, in če imate to moč, vsaj občasno določite druge, naj jih naredijo namesto vas; če moči nimate, sodelavce prosite vsaj, naj vam priskočijo na pomoč. Zapomnite si: če se obnašate kot 'prostovoljka', bodo z vami tako tudi ravnali.

2

Samouničevalka: Zavračanje uslug

Ženska, ki vedno meni, da stvari niso narejene (samo) po njeni zaslugi, se zaveda, da v ekipi ni prostora za besedo jaz, vendar prevečkrat pozabi, da bi morale biti njene 'zasluge' nagrajene v obliki povišice ali višjega naziva. Takšna ženska je produkt stoletij, ki so ženske zasluge pri kakršnihkoli dosežkih zanikala in jim dopovedovala, da morajo biti skromne. Ženske so tako večkrat, kot bi bilo potrebno oziroma upravičeno, zasluge za določeno delo ali uspeh pripisale svojim moškim kolegom, v nekaterih primerih so celo poudarile svoje negativne lastnosti, da bi zasluge preusmerile drugam.

Borka: Zahvalite se

Prvi korak, da se otresete te uničujoče skromnosti, je preprost: ko nekdo pohvali vaše delo, recite hvala. Vaši dosežki naj bodo obravnavani kot vaši in zanje lahko, če tako ocenite, zahtevate tudi nagrado.

3

Samouničevalka: Predpražnik

Tudi ko si želi ali bi celo morala, si ženska predpražnik ne upa reči ne, kar privede do izmučenosti zaradi prekomernega dela in celo izgorelosti. Potrebe drugih postavlja pred svoje. Od pisarniške mame se razlikuje po tem, da ne opravlja le nalog 'matere', ampak se javi za prav vse naloge.

Borka: Zavedajte se svojega položaja

Določite svoje mesto na lestvici. Ste praktikantka? Asistentka? Šefinja? Je vaša služba, da opravite več ur dela? V vseh primerih najprej ocenite, kdo vas prosi za uslugo ali da opravite nalogo. Gre za starejšega kolega ali praktikanta? Zaupajte svoji intuiciji in zdravemu razumu. Reči da ni nujno slabo, a treba se je zavedati, da imamo pravico reči tudi ne.

4

Samouničevalka: Čovek polž

Študentka, ki zvije noge pod sabo ali omahujoče dvigne roko, kot da se trudi, da ne bi zavzela preveč prostora ali komu odvzela besedo, spodkopava samo sebe. Raziskava je pokazala, da je kar 93 odstotkov informacij, ki jih prejmemo od drugih, neverbalnih, kar pomeni, da bo vsak v njej (čeprav na nezavedni ravni) prepoznal slabo samopodobo, ranljivost, negotovost, strah – to pa vsekakor ni vstopnica za življenje, v katerem je edina meja nebo.

Borka: Velikost je pomembna

Ne skrivajte se več 'v svojo hišico', nasprotno, potrudite se biti čim večji. Sedite vzravnano, stojte pokončno, mahajte z rokami, ko želite nekaj poudariti ... Amy Cuddy, harvardska profesorica, je svojim ženskim študentkam predlagala, naj si stole namestijo kar se da visoko, obenem pa naj imajo noge še vedno na tleh.

5

Samouničevalka: Večna asistentka

Gre za asistentko, ki tako dobro opravlja svoje delo, da šef ne more brez nje. Na vse pretege se trudi, da bi jo sodelavci videli še kot kaj drugega, ne samo kot pisarniško administratorko. Je potrpežljiva in zvesta ter upa, da bo s svojim delom dosegla povišanje, a namesto tega sčasoma ugotovi, da je obstala na eni in isti točki.

Borka: Pokažite se

Izberite si naloge, ki vam bodo pomagale izboljšati spretnosti, ter si naberite dodatnih uspehov zunaj službe, ki vam bodo pomagali, da vas opazijo. Mogoče vas ne bodo opazili, dokler vas ne opazi kdo drug. Če vas povabijo k določenemu projektu, privolite. Postavite si rok – potrpežljivost je vrlina, a vseeno morate vedeti, kdaj je čas za odhod.

6

Samouničevalka: Šepetalka

Ta ženska se boji, da bi bil njen glas, če bi spregovorila, preglasen in vsiljiv, zato bo na sestanku na primer mukoma predstavljala svojo idejo, medtem ko jo bo hkrati ves čas skrbelo, ali ni šla s svojim mnenjem predaleč. Podobno kot človek polž ali ženska, ki zavrača svoje zasluge, šepetalka pljuva v lastno skledo, saj je s takim vedenjem nihče ne bo zares slišal ali jemal resno.

Borka: Skočite v vodo

Prijateljica, ki je urednica revije, na vsakem sestanku predstavi dve ideji in si obenem pripiše še polovico zaslug pri idejah drugih. Pripravite si govor, dobro se pripravite nanj, lahko celo tako, da ga znate na pamet, nato pa skočite in plavajte. Morda se vam bo sprva tresel glas, a s treningom bo vse lažje. Spomnite se občutka, ko ste kot otrok stali nad vodo in si niste upali skočiti, a ko ste se vendarle opogumili in odrinili, je bila zmaga nad sabo nekaj najslajšega, kar ste doživeli. Zmorete!

7

Samouničevalka: Skromna hvalisavka

Blažena je, ker je dobila štipendijo, skrajno hvaležna in presenečena nad povišanjem ter srečna in ponosna, da je zadela prestižno nagrado. Svet želi seznaniti s svojimi dosežki oziroma se samopromovirati, a težava je, da se ne hvali neposredno, ampak svoj ponos zakriva v umetno skromnost. Našla je sistem: hvali se, ne da bi se hvalila, promovira se, ne da bi se promovirala, vse svoje dosežke pripisuje sreči, da jo imajo ljudje še vedno radi. Kar bi bilo v redu, če bi delovalo, vendar ne deluje, vsaj ne na dolgi rok, saj smo ljudje naravni senzorji za prevarante.

Borka: Ponosnica

Narcisizem morda res nima najboljšega vpliva na soljudi, ampak negotovost ima še slabšega! Zaradi nje ste še manj simpatični kot tisti, ki se hvalijo, lažna skromnost, pod katero jo skrivate, vas namreč sili v nenaravno vedenje, kar je nepristno in zoprno. Obenem pa je takšno delovanje tudi neučinkovito – ljudje vaših uspehov ne bodo vzeli resno, saj je konec koncev vse odvisno le od sreče, in ne od vas. Obstaja način, da se pohvalite, ne da bi se nadležno samopromovirali, a najprej se boste morali otresti negotovosti. Dopovejte si, da vas bodo ljudje, ki so vas vredni, imeli rade točno takšne, kakršni ste. Razložite jim, kako ste prišli do odličnega rezultata, in ko bodo dojeli, koliko truda stoji za uspehom, vas bodo gledali z drugačnimi očmi.

8

Samouničevalka: Vedno hvaležna

Oseba, ki verjame, da bo v službi napredovala, ker vse naredi za podjetje, ker je zvesta, ker zaupa sistemu ... Nikoli ne išče druge službe, saj želi pokazati svojo pripadnost, pa vendar tega nihče sploh ne opazi (nikoli ne pove, kar misli in želi) oziroma je dejstvo, da si nekje tako globoko zasidran, lahko znak, da ne verjameš vase, da si nezaželen ali samo neambiciozen, kar delodajalcu seveda ni po godu. Dobite lahko samo tisto, za kar prosite.

Borka: Prosite za tisto, kar želite

Ne prosite za nekakšno kompromisno različico, za katero mislite, da jo lahko dobite. Vprašajte za tisto, kar si res želite (povišico, dodaten dan dopusta, nov stol). In spremljajte svoje dosežke, da se lahko zanašate na dejstva, in ne samo na upanje, ko prosite za tisto, kar si želite.

9

Samouničevalka: Nervozna blebetavka

Ta oseba ni nujno velika govornica, saj v normalnem pogovoru ne govori veliko. In tudi blebeta ne. Ko ima predstavitev ali se na primer s kom pogaja, pa postane nervozna in ne zna utihniti. Govori hitro, dodaja besede, nato pa se ponavlja, dokler ni njeno sporočilo izgubljeno v zmešnjavi. Vsi smo se najbrž že srečali s takšno izkušnjo – zapustili smo visokonapeto situacijo in se spraševali, kaj smo sploh povedali, ter se držali za glavo. A nervozna blebetavka nima samo občasnih izpadov, ampak v vsakršni stresni situaciji govori, kot da ji bodo vsak čas vzeli mikrofon iz rok.

Borka: 140 črk ali manj

Ko odgovarjate na vprašanje ali predstavljate idejo, poskusite odgovoriti preprosto, kot bi tvitali, in hkrati prepričljivo. Izberite besedo ali frazo, s katero boste govorjenje zaključili. Poanta je, da ste jedrnati in znate nehate govoriti. Zapomnite si, tišina je lahko vaše najmočnejše orodje. Dolg odmor vam da možnost, da zadihate, in poskrbi, da učinek vaših besed obvisi v zraku.

Pripravila Klavdija Rupar

Preberite še: "Naključij ni - ali pač?"

Priporočamo tudi: Kako sijati samozavestno? (svetuje strokovnjakinja Jerneja Čepelnik)

Najbolj brano