Razblinite vse dvome – to je prava investicija v vaš dom in prihodnost

Dvom, ali je sončno elektrarno smiselno imeti tudi pri vas doma, je odveč. Splača se vam preveriti, zakaj. 

Promocijsko sporočilo, 18. 12. 2020
Razblinite vse dvome – to je prava investicija v vaš dom in prihodnost - Foto: PROMO

Preprosto in učinkovito

Solarne module lahko postavite na tako rekoč vsako stavbno površino, ki jo večji del dneva obseva sončna svetloba.

Najučinkovitejša je postavitev na streho, ki je največji del dneva obsijana s soncem, kar v Sloveniji pomeni, da je obrnjena na jug do jugozahod. Sončne module pa lahko vgradite tudi na fasade stavb, rastlinjake, garaže, strehe teras ali na tla, skratka kamor koli, kjer jih lahko doseže sončna svetloba.

Sončne celice, iz katerih je sestavljena sončna elektrarna, bodo na zelo sončen dan proizvedle več energije kot takrat, ko bodo nebo prekrivali oblaki. Ampak to ne pomeni, da na oblačen dan električne energije ne boste proizvajali, le njena količina bo ustrezno manjša. Sončna elektrarna namreč proizvaja elektriko vedno, kadar je na voljo svetloba.

Koliko plačate danes?

Osnovno pravilo se glasi: en kilovat inštalirane moči na leto proizvede 1000 kilovatnih ur energije pri sončnem sevanju 1000 vatov na kvadratni meter. Za Slovenijo so zbrani podatki o povprečnem sončnem sevanju med 900 in 1200 vati na kvadratni meter.

Sami lahko v prvem koraku razmisleka o domači elektrarni uporabite preprosto oceno: smiselna je, če vsak mesec za električno energijo plačujete okoli 40 evrov ali več. Preprost izračun pa vam lahko pokaže, koliko lahko prihranite in kdaj se vam bo investicija povrnila.

Izračunajte električni potencial svoje hiše TU!

Če boste doma imeli sončno elektrarno in z njo pokrili svoje potrebe po električni energiji, bo mesečni račun za elektriko sestavljen le še iz stroška obračunske moči ter prispevka za SPTE in OVE (ta pa je vezan na priključno moč vašega elektro priključka in ga plačujete že zdaj, tudi če ne porabite nič električne energije).

Na domači strehi pridobljena elektrika je najcenejša, zmanjša pa tudi vašo odvisnost od javnega omrežja.

V povprečju se investicija v domačo sončno elektrarno povrne v desetih do dvanajstih letih. Pri tem ne pozabite, da bo sončna elektrarna delovala vsaj trideset let.

Ne glede na to, ali gre za podjetje, gospodinjstvo ali skupnost, je jasno: sončne elektrarne so preprost, čist, in če se zadeve lotite prav, tudi cenovno ugoden način zagotavljanja energije. Da bo res vse narejeno tako, kot je treba, se povežite s strokovnjaki, ki vas bodo vodili vse od ideje pa do v omrežje priključene sončne elektrarne.

Sistem MOON booking

Oddajte povpraševanje za storitve MOON ter se naročite na svetovanje in pregled na vaši lokaciji, ki je potreben za pripravo natančne ponudbe za vaš konkreten primer. Lahko pa tudi pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 88 46.

FOTOGRAFIJE PROMOCIJSKO GRADIVO

Najbolj brano