Preverite, kaj se z vašim telesom zgodi, ko lažete

No, to pa ni kar tako! 

Lifestyle, 12. 10. 2018
Preverite, kaj se z vašim telesom zgodi, ko lažete - Foto: Unsplash.com/Elijah M. Henderson

Vsak izmed nas se je že kdaj zlagal, pa naj je bilo to za dober ali slab namen. Proces sproži v možganih in telesu reakcije, po katerih pozoren opazovalec lahko odkrije, da mu sogovornik prikriva resnico.

Kako dobri lažnivci ste sami in kdo vas je danes že prevaral? 

Kaj se dogaja v možganih?

Aktivirajo se določeni deli:

Čelni reženj: vključen je v zatiranje resnice.
Limbični sistem: v povezavi s povečanjem napetosti zaradi prevare.
Senčni reženj: preverja, ali so duševni odzivi pravilni.

Kompulzivni lažnivci so boljši pri ustvarjanju povezav med mislimi, ki v realnosti niso povezane. Dobri lažnivci lahko premagajo tudi detektor laži, ki meri aktivnost v limbičnem sistemu, torej napetost, ki jo čuti oseba. Če je posameznik nenaravno miren ali nervozen med testom, bodo rezultati napačni.

Oči

Premikanje oči vam pove, kateri del možganov uporablja vaš sogovornik. Tako lahko razločite med tem, ali si oseba informacijo izmišljuje ali se resnično spominja, kaj se je zgodilo.

Pogled usmerjen v zgornji levi kot nakazuje na izmišljene slike, spodnji levi kot pa občutke, vonj in okus.

Zgornji desni kot nakazuje na vizualna doživetja, ki se jih spominjamo, spodnji desni kot pa notranji dialog. To velja za večino, vendar obstajajo tudi odstopanja, glede na posameznike.

Dnevni odmerek laganja

Večina ljudi laže enkrat do dvakrat dnevno. Moški in ženske lažejo enako veliko, dijaki in študenti pa pogosto prikrivajo resnico v enem od dveh pogovorov s starši. Na teden ljudje prevarajo približno 30 % ljudi, s katerimi se pogovarjajo iz oči v oči.

Kako prepoznati lažnivca?

Zaznavanje laži je težko, vendar se umetnosti da naučiti. Najboljša igra za vajo in prepoznavanje znakov je poker, saj spodbuja k prekrivanju resnice.

Noge so prvi kazalec, ki reagira na grožnje iz okolja. Brcanje ali trzanje z nogo se zgodi avtomatsko, brez razmišljanja. Poskočne noge pomenijo dobre karte, nenadna zamrznitev pa pretvarjanje.

Stres zaradi laganja ustvari napetost v ramenih, zato lahko opazite rahel gib ali dotik ramen, ko oseba sprosti napetost.

Dotikanje obraza ali vratu je znak mirnosti, kar pomeni, da se oseba skuša sprostiti med stresno situacijo.

Globoko dihanje je potrebno, kadar oseba govori laži, saj za to dejanje potrebuje več zraka. Torej opazujte dihanje igralcev, ki so na potezi.

Fotografije: Unsplash.com/Elijah M. Henderson

Vir: aktivni.si

Preberite še: Ženske, rojene v teh 4 znamenjih znajo najbolje poskrbeti zase!

Priporočamo tudi: Vsak človek se v življenju rodi kar sedemkrat! Na kateri stopnji ste trenutno?

Najbolj brano