Pojav gub na obrazu, povečan apetit in 4 druge presenetljive posledice, ki se pojavijo, ko pijete premalo vode

Veste, kaj se zgodi z vašim telesom, če zaužijete premalo vode? Pa ste vedeli, da bi morala ženska popiti približno devet kozarcev vode na dan? Se sprašujete, ali je to dejansko vredno vseh izletov na stranišče? Oglejte si, kaj pravijo strokovnjaki, pred branjem pa si ne pozabite prinesti kozarca vode. 

Pojav gub na obrazu, povečan apetit in 4 druge presenetljive posledice, ki se pojavijo, ko pijete premalo vode - Foto: Instagram

Vsi že dolgo vemo, kako pomembno je, da spijemo dovolj vode, pa se tega tudi držimo? Priznajmo si, včasih je težko in včasih, čeprav to nikakor ne bi smelo veljati kot opravičilo, na pomembnost hidracije preprosto pozabimo. Se tudi vam zdi, da pridejo trenutki, ko se preprosto silite s tekočino, samo zato, ker veste, da je dobra za vas, o žeji pa pravzaprav ni ne duha ne sluha. Pogosto nas lahko moti tudi brezizraznost vode, zagotovo ste že slišali, da se ljudje izogibajo vode, ker je tako prazna in brez okusa, vendar pa tudi to ne bi  smelo več veljati kot izgovor, saj lahko posežete po nesladkanih čajih ali pa si privoščite vodo z limono. Morda pa nam bo voda bolj stekla po grlu, če se ponovno opomnimo, kaj telesu povzročamo, ko nehote pozabljamo na tako pomembno stvar. 

Preden preidemo k stvari, predlagamo, da prenehate z branjem, skočite v kuhinjo po kozarec vode in se vrnete za računalnik. Preprosto, kajne? In še nežen opomnik, nikar ne pozabite čez cel dan v enakomernih presledkih uživati dovolj vode. Dehidracija je lahko namreč vzrok za mnoge težave.

Ne spreglejte: 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Lozančić - Stuttgart (@_hautnah_einfach_schoen_)

1. Če boste zaužili premalo vode, je večja verjetnost, da boste imeli zdravstvene težave. Večji vnos vode je povezan z zmanjšano možnostjo ledvičnih kamnov, rakom sečil in debelega črevesa ter srčnih napadov.

2. Brez vode NI pospešenega metabolizma. Ko je naše telo dehidrirano, tudi presnova v telesu ne deluje, tako kot bi morala, je upočasnjena. Kaj pa to pomeni za naše telo? Če je naša presnova upočasnjena, smo bolj utrujeni in slabše prehranjeni, izgubljamo pa tudi manj kalorij. Strokovnjaki celo ugotavljajo, da se bazalni metabolizem osebe (kalorije, porabljene med mirovanjem) pospeši, ko telo postane bolj hidrirano.

3. Za dokončanje istih nalog boste morali bolj razmišljati, če boste dehidrirani, saj se takrat možgani skrčijo. Pitna voda pa povrne možgane nazaj v normalno velikost.

4. Premalo vode pogosto povezujemo z večjim apetitom in na splošno z več zaužite hrane. Študija iz leta 2010, v kateri je sodelovalo 45 odraslih, ki jo je financiral Inštitut za javno zdravje in raziskave vode, je pokazala, da so tisti, ki so pred vsakim obrokom spili dva kozarca vode, med jedjo zaužili od 75 do 90 kalorij manj. (V treh mesecih so ljudje, ki pijejo vodo, v povprečju izgubili pet kilogramov več kot tisti, ki so bili dehidrirani.)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LUMĒI Cosmetics (@lumeicosmeticsitalia)

5. Zaradi premalo hidracije naša koža lahko izgleda starejša, bolj suha in siva ter nagubana. Voda namreč napolni kožo, zapolni drobne linije in gube ter poživi motno polt.

6. Količina zaužite vode je prav tako pogojena z našim razpoloženjem. Manjša količina vode je enako slaba volja. Čutili bomo večjo jezo, depresijo, zmedenost, napetost in aksioznost.

Fotografije: Instagram/@kendalljenner 

Preberite še: Če boste piščanca pripravljali na ta način, vam bo pomagal pri hujšanju: Krepi imunski sistem in spodbuja izgubo kilogramov

Priporočamo tudi: Najnovejša fotografija Nicole Kidman zrušila internet: Oboževalci ji očitajo uporabo ponesrečenega fotošopa

Najbolj brano