Tjaša Gruden: Lepota minimalizma

Tjaša Gruden (@tjasha) je s svojimi fotografijami, ki jih zaznamuje minimalistični slog, na Instagramu prepričala 25 tisoč sledilcev.

Tjaša Gruden: Lepota minimalizma

Fotografija je njena ljubezen. Njen način izražanja, točno tisti medij, prek katerega se želi predstavljati in povedati to, kar čuti. Že ko se je odločila za študij fotografije, je vedela, da verjetno sploh ne bo nikoli delala kot fotografinja. Tega si pravzaprav niti ne želi. Verjetno ne bo nikoli delala v fotografskem studiu, fotografirala porok ali portretov.

Predvsem jo zanima teorija fotografije, avtorska in 'still life' fotografija. A, kot pravi, nikoli ne reci nikoli, saj se je njena fotografska pot šele dobro začela. Instagram je ena izmed prvih mobilnih aplikacij, ki si jih je naložila na svoj telefon, predvsem zato, ker je namenjena fotografiji. Začelo se je iz čiste radovednosti, z eksperimentiranjem s filtri, brskanjem za navdihom. In še danes je tako.

»To je moj osebni foto dnevnik. Galerija mojih občutkov, doživetij, trenutkov mojega vsakdana, ki se vsak dan znova razvija v nekaj večjega. Instagram je zame razvijanje lastne ustvarjalnosti,« razlaga. Čeprav ima v svoji zbirki fotoaparate nikon D300, kodak retinette in diana F+, zadnje čase največ fotografija prav z iPhonom.

Za večino vaših fotografij je značilno, da nastanejo na majhni beli mizi. Ste imeli kdaj pomisleke, da bo vašim sledilcem to postalo dolgočasno? Odziv je bil namreč prav nasproten.

Res je. Večina fotografij nastane v mojem kotičku. To je najmanjši prostor v najinem stanovanju, kjer se vse dogaja. Tam stoji ta moja bela miza, na njej pa moj računalnik in vse drugo. In ta prostor ima najboljšo svetlobo v stanovanju, zato je ta mizica pravzaprav najboljša podlaga za vse moje fotografije. Kot fotografinja sem namreč obsedena z naravno svetlobo. O tem, da bi bile moje fotografije sledilcem lahko dolgočasne, nisem nikoli razmišljala. Objavljam jih predvsem zaradi sebe. Všečki in sledilci pa so prišli sproti, sami od sebe. Toliko, da me je Instagram predlagal kot navdih za vse nove instagramerje. To si štejem v veliko čast, čeprav me je po nekem algoritmu verjetno izbrskal računalnik.

Kako pomembna je kompozicija pri teh fotografijah?

Kompozicija je pomembna prav pri vsaki stvari v življenju, zlasti pa pri umetniškem izražanju. Jaz imam kompozicijo ves čas v glavi, kar je verjetno posledica študija fotografije. Zame je kompozicija pomembna tudi pri Instagramu. Večina to verjetno razume, kot da so fotografije zrežirane in postavljene, v bistvu pa se ta kompozicija kar zgodi. Jaz si na primer svoj zajtrk postavim v kompozicijo, ne da bi o tem sploh razmišljala.

V tujini je za nekatere Instagram tudi zelo uspešen posel.

Kot sta v današnjem času za podjetja pomembna Facebook in Twitter, je za uspešn posel pomemben tudi Instagram. In tako se v tujini z Instagramom lahko tudi zasluži. Pri nas je tega zelo malo, v tujini pa marsikateri in- stagramer na svojem profilu objavlja izdelke določenega proizvajalca in s tem tudi kaj zasluži. Seveda je tukaj pomembno število sledilcev. Osebno so mi sicer bolj všeč profili manjših kavarnic, knjigarnic, cvetličarn, za katerimi stojijo določeni instagramerji. Vsekakor si želim, da bi lahko pri nas instagramala za kakšno podjetje ...

Vas kaj skrbi za zasebnost, glede na to, da imate 25 tisoč sledilcev? Pazite, kaj in koga objavljate?

Objavljam sebe in svoje življenje, včasih tudi ljudi, ki me obkrožajo, predvsem svojega fanta. Predstavljam se s polnim imenom in priimkom, tako da s skrivanjem identitete nimam težav. Nikoli nisem niti razmišljala o zaklenjenem profilu. Za vsemi fotografijami, ki jih objavim, stojim sama. Tudi ko te razkrivajo kaj več, pazim, da vedno ostanejo dovolj prikrite.

Večje število sledilcev pomeni samo, da te fotografije vidi večje število ljudi.

Komu pa vi sledite na Instagramu?

Sledim predvsem fotografom, ki me s svojimi galerijami navdihujejo. Pri fotografijah @alice_gao me pritegne življenje v New Yorku. @anastasia_volkova je Rusinja, v katero sem se zaljubila na prvi pogled, enako velja za vse njene fotografije. Subtilnost fotografij @crysserf te potegne vase, in ko si enkrat notri, ne moreš več ven. Pri @miaalouiise je minimalizem z veliko začetnico, njene fotografije so preproste, a tako zelo lepe. @tjasam je Slovenka, ki živi na Fuerteventuri in njene fotografije so ena sama poezija.

Pripravila Meta Kač, fotografije Tjaša Gruden

Najbolj brano