Po službi: Martina Obid

Kaj zapolnjuje proste trenutke oblikovalke nakita, ki ustvarja zgodbe v srebru in zlatu?

Po službi: Martina Obid - Foto: Shutterstock

ZA STANOVANJE

Slike in grafike prijateljev so pomemben del našega doma, tako tudi stenska ura in luč, ki sta v družini že nekaj generacij. Veliko naših skupnih trenutkov se zgodi za mizo Tulip, največ barvitosti pa domu dajejo sinove igrače.

UMETNOST

Rada imam vodene oglede razstav v Moderni galeriji in različna odprtja. Moja ljubezen sta grafika in fotografija, tako da spremljam dogajanje v MGLC-ju in Galeriji Fotografija. V Münchnu je čudovita zbirka moderne umetnosti Museum Brandthorst, rada imam tudi Victoria & Albert Museum v Londonu. Konec avgusta me je navdušil film mladih talentiranih ustvarjalcev, Dvojina.

KNJIGE

Največ prebranih je tistih, ki si jih izposodim v knjižnici ali od prijateljice. Prepričajo me vsakdanje zgodbe, ki so jezikovno bogate. S svojo lepoto se me je dotaknila Eleganca ježa.

V knjigarnah in muzejskih trgovinah kupim knjige, iz katerih se učim o oblikovanju in rokodelskih spretnostih, ter tiste, ki so navdih mojemu ustvarjanju.

KAVA

Rada pijem belo kavo, pravo ali žitno, začinjeno s klepetom in z malo cimeta, pa z Žarkovim muškatnim oreščkom. Včasih jo sladkam s temnim kosom čokolade. Kavarna Cafetino zagotovi dober začetek dneva, kavarni SEM-a in MGLC-ja sta del prostega časa, najslajša pa je kava v Čokoladnem ateljeju Dobnik.

GIBANJE

Najljubši mi je ples, flamenko pri Luna Gitani, zaradi temperamenta in otipljive ženskosti, argentinski tango, zaradi komunikacije med plesalcema, in samba, zaradi preprostega veselja. O plesnih korakih se učim tudi pri prijateljici iz društva NLP Litija.

Odkar pomnim, rada tečem v naravi, ob Savi. To so dolgi teki, ko mi ostane le še korak in moje dihanje, čista meditacija in užitek.

HRANA

Srečni smo, ker si lahko pripravljamo zelenjavo z domačega vrta. Kuhanje mi ne pomeni le vsakodnevne obveznosti, ampak je, kot da vržem sidro, ko pridem domov. Raziskujem začimbe. V restavracijah cenim drzne kombinacije. Vedno pogledam, kaj pripravlja Urška v Repeteju. Najbolj seksi sladoled pa je mangov, v Fetichu.

KRAJI

Vonj borovcev, žajblja in soli v zraku name deluje čarobno. A predvsem v tistih mesecih leta, ko ni prevroče. Prelepa sta mi Bohinj in Bled, v svetu pa bi odkrivala tako velemesta kot divjine, predvsem z možnostjo živeti in delati tam daljši čas, da lahko kraj in ljudi začutim. Moja velika ljubezen je Pariz.

Pripravila: Nina Pretnar

Najbolj brano