Pia Pustovrh: “Urejen videz je urejena celota”

Voditeljica Pia Pustovrh se skoraj vedno oblači glede na razpoloženje, zato bi težko opredelila svoj osebni stil. A nikoli ne pretirava, niti pri ličilih niti pri oblačilih.

Oblačila: jopica Orsay; hlače H&M; obutev H&M; ogrlica Top Shop; pas Orsay; zahvala: Rolf Benz (foto: Fulvio Grissoni)

Oblačila: jopica Orsay; hlače H&M; obutev H&M; ogrlica Top Shop; pas Orsay; zahvala: Rolf Benz

Oblačila: krilo Top Shop; modrček H&M; pas Massimo Dutti; obutev Disha (Humanic); uhani Babuska; zahvala: Rolf Benz (foto: Fulvio Grissoni)

Oblačila: krilo Top Shop; modrček H&M; pas Massimo Dutti; obutev Disha (Humanic); uhani Babuska; zahvala: Rolf Benz

Oblačila: ovratnik JSP; prstan Lunca; korzet H&M; hlače H&M; zahvala: Rolf Benz (foto: Fulvio Grissoni)

Oblačila: ovratnik JSP; prstan Lunca; korzet H&M; hlače H&M; zahvala: Rolf Benz

Oblačila: turkizna bluza Massimo Dutti; karo hlače Massimo Dutti; suknjič Massimo Dutti; zapestnice Top Shop; zahvala: Rolf Benz (foto: Fulvio Grissoni)

Oblačila: turkizna bluza Massimo Dutti; karo hlače Massimo Dutti; suknjič Massimo Dutti; zapestnice Top Shop; zahvala: Rolf Benz

Oblačila: pulover H&M; majica H&M; hlače Top Shop; obutev Blink (Transport); uhani Babuska; zahvala: Rolf Benz (foto: Fulvio Grissoni)

Oblačila: pulover H&M; majica H&M; hlače Top Shop; obutev Blink (Transport); uhani Babuska; zahvala: Rolf Benz

Bi zase rekli, da ste modna navdušenka, redno spremljate modne trende?

Tega navdušenja ne morem skriti, niti ga nočem. Že od nekdaj mi je ljubo vse, kar je stilsko, estetsko. Pritegnejo me zanimivi, malo posebni dizajni. Stvari, ki so same po sebi zadostne, z dušo. Spremljam modne trende, vendar me vsi ne pritegnejo. Modni trendi se menjajo, stil osebe ostaja kot pečat.

Se vaš karakter kaže v oblačilih, ki jih izberete?

Nedvomno. Oblačim se po vetru, še posebej v prostem času. Moji prijatelji vedo, kako sem razpoložena, že ko me zagledajo. Prijateljice pravijo, da ne veš, kaj te čaka, če pokukajo v mojo omaro, ker so v njej stilsko popolnoma različni kosi. Ne maram biti vedno ista, tudi kupujem glede na razpoloženje.

Ali bi potem sploh lahko opisali svoj stil oblačenja, če je ta vedno drugačen?

O, to pa je nagradno vprašanje. Na to bi vam znali bolje odgovoriti modni kritiki. Težko opišem svoj stil, ker še sebe težko opišem v nekaj besedah. (smeh) Vaša ekipa modnih strokovnjakov je odlično opravila svoje delo in stajlingi so mi bili pisani na kožo, nemudoma sem se vživela. In na teh straneh gledate kanček vsega, kar Pia je. Drugič pa pokažemo še druge Pijine obraze.

Se je vaš stil z leti kaj spreminjal?

Vsi se spreminjamo, tako je tudi s stilom. Včasih je bil, zaradi športne kariere, bolj športen. Danes pa je mnogo manj športen. Včasih sem kupovala čevlje s petko, ker res najlepše poudarijo noge, vendar so le redko udobni kot športna obutev. Zato so samevali v omari, na nogi pa je bila spet športna obutev. Danes petke obujem pogosteje.

Potem niste ena od tistih, ki so vedno in povsod v čevljih z visoko peto?

Ne. Sicer obožujem čevlje z vrtoglavo petko. Ti najlepše poudarijo noge. Še posebej brezčasni se mi zdijo 'špičaki' z najtanjšimi petkami in ošiljenimi špicami. Vendar, roko na srce, niso udobni kot kakšne simpatične balerinke, v katerih drvim po opravkih, ali kakšne 'chic' japonke za poletne dogodivščine.

Ali oblačila, ki jih nosite med vodenjem, kažejo vaš osebni slog ali je to prepuščeno izbiri in odločitvi stilista?

Včasih je karakter tudi malce skrit zavo­ljo dela in dogodkov, ki zahtevajo 'dress code'. Rada imam preobrazbe in različne stile, zato uživam, ko se moram zaradi dela vsakič preleviti v drugo podobo, sama ali s pomočjo stilista. Vendar boste, ne glede na to, v čem bom stala na odru ali pred TV-ekrani, v sekundi, ko dobim mikrofon v roko, občutili moj karakter. Mojega veselja do dela ne morete skriti, niti če me zavijete v balo blaga.

Glede na to, da redno sodelujete s stilisti, vam pogosto dajo kakšen modni nasvet?

Pogosto izvem kaj novega. Predvsem pa mi izdajo, kje dobim kakšne zares nore kose, poleg vsega še naših oblikovalcev. Med drugim sem navdušena nad unikatnimi kosi oblačil MK Exclusive, ki jih stilsko lahko kombiniram. Čeprav so resnično posebni, so zelo nosljivi. In to sta dve stvari, ki pretehtata pri nakupu.

Ste strastna in impulzivna nakupovalka ali se podate po trgovinah, ko kaj potrebujete?

Dokler ne prestopim praga trgovine, sem razsodna nakupovalka, ki se je tja odpravila po 'najnujnejše'. No, ko pa vstopim, se pogosto zgodi, da sem kot otrok v trgovini z bomboni. Vstopim v domišljijski svet tisoč in ene podobe. Včasih pravočasno ukrotim fantazijo, včasih pa mi to ne uspe popolnoma. Najboljše nakupovanje je spontano, ko ­najdem res dobre stvari, ko jih najmanj pričakujem.

Najraje nakupujete sami ali v družbi?

Raje kupujem v družbi. Nikoli ni tako zabavno, če si sam. Vedno je dobro slišati še kakšno mnenje in je nakupovanje prijetno druženje. Skratka, veliko zanimivih trenutkov, in ne le suhoparen nakup. Vsak dober nakup potrebuje svoj čas in pravo družbo. Ker potem v omari nimate le novega kosa, ampak tudi nove spomine, povezane s tem kosom.

Se pogosto zgodi, da zaradi dela oblečete nekaj neudobnega, vendar modnega?

Se je že zgodilo, vendar je to redkost. Oblečena sem bila v sanjsko obleko, ki pa je bila popolnoma neudobna, oprijeta do tal in se nisem mogla ne usesti ne hoditi. Z vsakim korakom se mi je v glavi predvajal film, kako padam, hkrati pa sem se tolažila, da bom padla vsaj v zelo lepi obleki. Še dobro, da tega filma res ni bilo.

Menite, da urejenost zajema ne le primerna oblačila, ampak tudi ličila, parfum ...?

Vsekakor. Urejen videz je urejena celota. Atraktivna celota lahko obstaja le kot skupek premišljeno skupaj danih malenkosti. Nikoli pa ni dobro pretiravati, še posebej ne z ličili. Ne glede na to, koliko stvari damo nase, da kaj prikrijemo in drugo poudarimo, mora vse na koncu delovati enotno in naravno.

Se uredite tudi, ko greste v trgovino po kruh, ali vas lahko kje srečamo v trenirki?

Temu, kakšna grem po kruh, res ne posvečam pretirane pozornosti. Še raje kot trenirko pa imam pajkice in čez daljšo majčko, v kateri sem rada tudi doma. Sicer pa je legen­darna Coco Chanel nekoč dejala, da je moda gosenica podnevi, metulj ponoči. Metulj ne gre na trg, in ­gosenica ne na zabavo.

Kako pomemben del vašega stila oblačenja so modni dodatki?

Kot marsikdo tudi jaz ne morem brezdušno mimo trgovinice z modni­mi dodatki. Enostavno dajo piko na i. Sredi prestolnice je mini oaza z imenom Cute, kjer sem našla nekaj meni najljubših modnih dodatkov z dušo, in nekateri so prave umetnine - ne le nakit s podpisom slovenskih oblikovalcev.

Kateri je najdražji kos v vaši garderobi?

So kosi, ki so onesvestili kartico, in so kosi, ki so neprecenljivi zaradi, kot nekateri pravijo, emocionalne vrednosti. Med vsemi temi so torbice, nakit, ure in še nekaj drugih kosov italijanskih in francoskih ­imen. Najnovejša pridobitev v tej 'ekipi' pa je zagotovo jakna izpod slovenskih rok ekipe MK Exclusive, ki ima delčke pravega srebra ter nekaj malega kristalov. Narejena je bila samo zame in je pravzaprav še nisem 'peljala na sprehod', je prava umetnina.

Katare barve prevladujejo v vaši omari?

V moji omari prevladuje črnina, čeprav je nikoli načrtno ne kupujem, a so ponavadi kosi lepše videti v tej barvi kot kateri drugi. Črna je večna in vedno deluje elegantno z različnimi barvnimi modnimi dodatki, v kombinaciji z džinsom ali kakšnim bolj barvitim kosom. Se pa najde tudi nekaj barve predvsem pri poletnih oblačilih.

Radi med seboj kombinirate različne barve ali se držite pravila 'dveh barv'?

Različno. Odvisno od priložnosti, počutja in želenega efekta. Pozimi morda malo manj različnih barv, poleti pa vsekakor več različnosti. Zdi se mi, da to pravilo že dolgo ni več pravilo. Pomembno je, kako ­tisto, kar oblečem, deluje kot celota.

Letos je izredno priljubljeno kombiniranje več različnih vzorcev. Je ta trend tudi vam pisan na kožo?

Tako kot z barvami je tudi z vzorci. Odvisno, kako nekaj deluje, ko je skupaj. Ponavadi pa bolj izrazite vzorce ali večje potiske tkanine nosim kot samostojne le še s kakšnim enobarvnim kosem, če je ta sploh potreben.

Kateri letošnji trendi bodo letošnjo pomlad in poletje zagotovo našli pot v vašo omaro?

Sončnih očal nikoli ni dovolj. Vse trgovine pa so tako ali tako opremljene z najnovejšimi trendi in videla bom, kaj me bo osvojilo, kar me še ni.

Kako pomembno je po vašem mnenju spodnje perilo, ki se skriva pod oblačili?

Kot rečeno, urejena celota je skupek premišljeno izbranih malenkosti, tudi spodnjega perila. Vse se začne pri perilu, nato mu sledijo še vse druge plasti oblačil in dodatkov. Nekoč sem slišala, da se po perilu dan pozna, saj je prvi kos, ki ga zjutraj oblečemo.

V kakšnih oblačilih se počutite najbolj zapeljivo in ženstveno?

V oblačilih oziroma teliranih krojih, ki poudarijo žensko postavo. Osebno se mi zdi zelo zapeljivo, če ženska izpostavi le en del telesa, drugo pa prepušča domišljiji opazovalca. Zelo zapeljive so obleke, ki razkrivajo lep ženski hrbet.

Imate morda kakšno žensko vzornico?

Zagotovo je moja največja vzornica v vseh življenjskih pogledih moja mami. Velikokrat mi tudi svetuje, kaj obleči, in večkrat so bile stvari, ki sem jih nosila, njena idejna zasnova oziroma kreacija. Modna vzornica pa zagotovo Patricia Field, ki je med drugim ustvarila novodobni ikoni stila in ženskosti, lika Carrie Bradshaw in Samanthe Jones iz Seksa v mestu. Pisana sodobni ženski na kožo, ki je vedno urejena, samosvoja, samozavestna, delavna. Da o legendarni Coco Chanel sploh ne govorim.

Napisala Meta Kač, kreativni vodja projekta: Špela Jambrek, fotografije: Fulvio Grissoni, stilistka: Petra Rozman, ličenje: Nataša Zajc, pričeska: Matjaž za Mič Styling

(Intervju je bil objavljen v 20. številki revije Story)

Najbolj brano