Nika Zorjan: Nakupovanje je njen hobi

Pevka Nika Zorjan je svoji podobi začela posvečati več pozornosti, ko je začela nastopati v oddaji Misija Evrovizija. V odkrivanju lastnega sloga je pripravljena tudi eksperimentirati, zato je včasih tudi že udarila mimo. Še vedno pa ji je zelo pomembno, da se v oblačilih počuti udobno.

Oblačila: Krilo Anđela Lukanovič, nederček Calvin Klein, ogrlica Top Shop, uhani Top Shop; fotografirano v Arboretum Volčji Potok (foto: Aleks Štokelj)

Oblačila: Krilo Anđela Lukanovič, nederček Calvin Klein, ogrlica Top Shop, uhani Top Shop; fotografirano v Arboretum Volčji Potok

Oblačila: Hlače Ana Jelinic, body Pinko, obutev Top Shop; fotografirano v Arboretumu Volčji Potok (foto: Aleks Štokelj)

Oblačila: Hlače Ana Jelinic, body Pinko, obutev Top Shop; fotografirano v Arboretumu Volčji Potok

Oblačila: Obleka Peter Movrin; fotografirano v Arboretumu Volčji Potok (foto: Aleks Štokelj)

Oblačila: Obleka Peter Movrin; fotografirano v Arboretumu Volčji Potok

Oblačila: Obleka Stradivarius, obutev Top shop, torbica Peter Movrin; fotografirano v Arboretum Volčji Potok (foto: Aleks Štokelj)

Oblačila: Obleka Stradivarius, obutev Top shop, torbica Peter Movrin; fotografirano v Arboretum Volčji Potok

Oblačila: Korzet Nama, krilo last stilistke; fotografirano v Arboretumu Volčji Potok (foto: Aleks Štokelj)

Oblačila: Korzet Nama, krilo last stilistke; fotografirano v Arboretumu Volčji Potok

Kako pomemben del vašega življenja je moda?

Priznam, nisem modno najbolj ozaveščena oseba. Sicer ugotavljam, da so mi vedno všeč nove stvari in se vedno ogrejem za tisto, kar je v določenem trenutku aktualno, ampak nisem čisto z vsem na tekočem, saj se oblačim tako, kot se počutim, in tako, kot mi je všeč. Če pa zasledim, da je kaj modno, in če lahko dobro skombiniram, pa toliko bolje.

Kako pogosto greste po nakupih?

Kot vsaka ženska obožujem nakupovanja in vedno, ko imam čas, grem v nakupovalne centre, tudi če si nič ne kupim. Zdaj, ko sem prepoznavna, grem večkrat po nakupih kot prej, saj vedno najdem razlog, češ da mi kaj manjka, in tako se sproščam. Kot en tak majhen hobi.

Za katere kose ste pripravljeni zapraviti največ denarja?

Za tiste, v katere se zaljubim na prvi pogled. Takrat mi cena skorajda ni pomembna! (smeh) No, razen če je res pretirana. A če mi nekaj takoj pade v oči, mi gre tudi zelo težko iz glave.

S sodelovanjem v oddaji Misija Evrovizija ste postali medijsko bolj prepoznavni. Ste zaradi tega postali tudi bolj pozorni pri izbiri oblačil?

Seveda, saj me veliko ljudi prepozna že na ulici in želim, da dobijo dober vtis o meni, da vidijo, da sem vedno urejena, ne samo ko nastopam ali ko sem na televiziji. Prijatelji, kolegi in moja ekipa pravijo, da sem malo usekana (v pozitivnem smislu), saj mi ni težko v oblačilih, v katerih nastopam, iti tudi v trgovino. Spomnim se, da sem bila pred časom za nastop oblečena v oblačila Zorana Aragoviča, v hudo jakno in kapuco ter seksi modne vroče hlačke, zapeljive žabe, ter naličena z močno rdečo šminko. Po nastopu sem šla še malo po nakupih, pa se nisem preveč sekirala. To pač predstavljam.

Kako bi opisali svoj slog oblačenja?

Ne bom rekla, da čutim samo in zgolj tisto, kar nosim. Sem oseba, ki ji je lahko všeč več stvari, ampak z ekipo smo se po Misiji Evrovizija, kjer sem se pojavila v različnih podobah, odločili, da je treba začrtati, kaj bom Nika Zorjan kot glasbena izvajalka predstav-ljala. In ugotovili smo, da točno to, kar tudi sem: sem mladostna, pozitivna, predvsem ne maram starikavih ali 'maturantskih' podob, sploh ne za na oder. Pa malce mora biti modno, kolikor pač uspe. In podobno se oblačim tudi sama, ko ne nastopam, vendar ne vedno tako zelo opazno.

Se vam zdi, da vaš slog odseva vašo osebnost?

Prvo pravilo, za katero smo se strinjali in ki mi je zelo všeč, je, da mora biti vse, kar nosim, del moje osebnosti. Čeprav bi lahko bila moja osebnost zapakirana tudi v drugačen slog, smo se odločili za tisti del osebnosti, s katerim me poveže moj nastop na odru, zasebno, in tudi glasbena podoba, ki jo predstavljam.

Čemu dajete pri oblačenju prednost: udobju ali modi?

Ko sem doma, je vedno na prvem mestu udobje, ko pa nastopam ali hodim ven, upoštevam oboje. Najbolj mi je pomembno, da imam udobne čevlje z visoko peto, saj se na odru veliko gibam, in če čevlji niso udobni, je to lahko velika težava. V tem primeru se težko dovolj osredotočim na petje oziroma na nastop, saj mi po glavi rojijo misli, kot je: Joj, vsak čas bom padla, in preprosto nisem tako samozavestna, kot če imam udobne čevlje. Poznate tisti rek: Stopila je v prevelike čevlje? No, za pevca se lahko zgodi katastrofa v samozavesti, če obuje premajhne čevlje. (smeh)

V katerih oblačilih se najbolje počutite?

Če sem čisto iskrena, se najbolje počutim v spodnjih hlačah in ohlapni majici. No, in trenirki. Dvomim, da je veliko ljudi, ki se ne počutijo udobno v trenirki s skodelico kakava na kavču. Sicer pa so mi pri srcu kavbojke in lepe majčke, kadar iščem kompromis med udobjem in urejenostjo.

Radi eksperimentirate pri oblačenju in odkrivate, kateri slog vam najbolj pristaja?

To pa ja. Vedno sem pripravljena eksperimentirati, vendar v sodelovanju s kakšnim modnim stilistom, saj priznam, da nimam tako zelo razvite žilice za eksperimentiranje, tako da to prepustim tistim, ki to obvladajo. Se je že zgodilo, da sem za enega izmed nasto-pov zelo neposrečeno skombinirala kose in dobila sporočilo Raaya in Marjetke, ki bedita nad mojo kariero, ki se je glasilo nekako takole: "Sploh ni pomembne razlog, kako se je tole zgodilo, ampak takale kombinacija naj se ne ponovi več. Kot bi šla na promenado obiranja krompirja." In veste kaj? Ko sem pozneje videla fotografije, sem se popolnoma strinjala. Kakšen eksperiment se ne konča nujno dobro. (smeh)  Ko odkrijem slog, eksperimentiram v njegovih okvirih.

Imate kakšno modno obsesijo?

Moja modna obsesija je ta, da je nimam. Morda to, da mi je (pre)veliko stvari všeč.

Ste v sodelovanju s stilisti dobili kakšne nasvete, ki jih še vedno upoštevate?

Hrvaški modni oblikovalec in stilist Zoran Aragović je na podlagi naših želja zasnoval podobo mene, torej nove Nike, s kapuco, hlačkami, zanimivimi kombinacijami barv. Od njega sem se naučila predvsem to, da je tudi takrat, ko gre za na videz utrgane stajlinge, vedno potrebno veliko preudarnosti. Utrgana podoba ne nastane tako, da kar nekaj stvari zmečeš na kup. Sicer pa od vsakega izvem kakšno malenkost. David Matej Goljat na Misiji Evrovizija je bil podmazan z vsemi triki in zanimivo je bilo iz tedna v teden preizkušati nove podobe. Če je človek pozoren, se lahko marsikaj nauči.

Ste se kdaj znašli v položaju, da niste vedli, kaj obleči za kakšno posebno priložnost, na primer večerno?

Oh, to se mi velikokrat dogaja. Z večernimi je še zlasti križ, sploh ko se poskusiš izogniti maturantskim in stokrat videnim oblekam, v katerih se zliješ z vsemi in si v eni bolj dolgočasen kot drugi. V tem primeru pokličem kakšno prijateljico, na posteljo vržem vsa oblačila, ki jih imam, in potem skupaj nekaj izbereva. Pa 'magari' dobro. (smeh)

Verjetno ste slišali tudi kakšne komentarje glede svojega videza. Jih upoštevate ali se s tem ne obremenjujete?

Upoštevam jih takrat, ko se mi zdi, da so upravičeni oziroma se tudi sama strinjam z njimi. Včasih pa se požvižgam nanje. Vseeno se zavedam, da imajo vsake oči svojega malarja, da imamo različne okuse in da se bodo vedno našli ljudje, ki jim moj videz ne bo všeč. Zato mi je zelo pomembno, da se sama počutim odlično, saj mi potem da to še večjo samozavest. Če je videz opazen, bodo tako pozitivni kot negativni odzivi.

Menite, da morate biti zdaj, ko ste bolj javno opazni, vedno in povsod urejeni?

To je stvar posameznika. Meni osebno je pomembno, pa ne zaradi drugih, ampak zaradi sebe, saj sem rada vedno urejena. Sprva, ko sem zastavila podobo nove Nike, me je bilo strah, da bi ljudje, ki so me spoznali še med oddajo in so vedeli, da sem preprosta, skromna, prijazna, mislili, da sem zdaj postala zafnana, ampak sem ugotovila, da kdor tako razmišlja, pač tako razmišlja.

Radi nosite modne dodatke?

Obožujem nakit in ga nosim skoraj vedno, še zlasti na nastopih. Veliko nosim barvne zapestnice in velike okrogle uhane, saj mislim, da mi zelo pristajajo.

Imate že izbrane kopalke za letošnje poletje? Kakšne so?

Ja, že pozimi sem si jih kupila, saj so mi takoj padle v oči in nisem mogla oditi iz trgovine brez njih. Gre za živo moder bikini. Obožujem žive barve. In seveda dvodelne kopalke. Enodelnih nisem nosila že precej časa, se mi zdijo bolj primerne za tekmovanje v plavanju, vsaj na meni so tako videti. Pa tudi sončenje je bolje z dvodelnimi.

Uvrščate v urejenost tudi naličenost in podobno?

Seveda. Ličenje je po mojem osnovna stvar, ki jo narediš, da si urejen. Živimo v takem času, in če ženska ni naličena, ko se odpravi na kakšno vidnejšo stvar, na primer na prireditev, nastop, sestanek ali na žurko, ljudje mislijo, da ni urejena. Osebno mislim, da ima to dobre in slabe lastnosti. Povprečno osebo včasih dober make up spremeni v popolno, drugo, fascinantno

osebo, hkrati pa lahko s pretiranim make upom pristnost in nežnost tudi ubiješ.

Se naličite vsak dan?

Ko sem doma, se ne ličim, ko se kam odpravim, pa nikakor ne grem nenaličena. Zdaj že kar nekaj časa ne.

Kaj pa pričeska, radi eksperimentirate in jo spreminjate?

Hitro se naveličam svoje pričeske. K sreči že kar nekaj časa uživam s podaljški Extension Hair Lady studia, ki mi jih je priporočala Polona Pavzin. Poskrbi, da so urejeni in da lahko z njimi eksperimentiram ter si za nastope privoščim takšne in drugačne frizure. Bila sem že kratkolaska, zdaj sem dolgolaska. Je pa res, da se najbolje počutim kot dolgolaska s temnimi lasmi. Lahko zatrdim, da se nikoli ne bi pobarvala na blond, razen če bi mi za to kdo ponudil milijon evrov. No, dovolj bi bilo že 10 tisoč. (smeh)

Napisala: Meta Kač, kreativni vodja projekta: Špela Jambrek, fotografije: Aleks Štokelj, stilistka: Petra Rozman, ličenje: Nataša Drab, pričeska: Matjaž za Mič Styling

(Intervju je bil objavljen v 25. številki revije Story)

Najbolj brano