Mojca Krajnc: V vrtincu ilustracij

Navdih za svoje delo Mojca Krajnc išče v modi, notranji opremi, zvezdništvu, humorju, vsakdanjem življenju.

Mojca Krajnc: V vrtincu ilustracij - Foto: Mojca Krajnc

Prvi spomini ilustratorke na umetniško ustvarjanje segajo v zgodnje otroštvo, ko sta se njena starša pogosto jezila nanjo zaradi risb na stenah, v najstniških letih pa je njeno zanimanje za umetnost, modo in vse lepo postajalo vedno bolj izrazito.

Čeprav je po izobrazbi profesorica likovne umetnosti, se že več kot desetletje preživlja kot ilustratorka in grafična oblikovalka. Nikoli se ni videla v vlogi profesorice, zato je nekaj časa poskušala služiti kruh samo s slikanjem, kar pa ni bilo preveč dobičkonosno, zato jo je začelo vedno bolj zanašati v ilustriranje in grafično oblikovanje.

Pri ustvarjanju uporablja različne materiale in tehnike, od svinčnika in lista papirja do računalniških programov. Pri moderni ilustraciji skoraj ne gre brez sodobne tehnologije, a v svoje kreacije kljub temu vedno poskuša vključiti tudi tradicionalne tehnike risanja.

Mojca pravi, da njen izdelek izhaja iz risbe, ki nastane na papirju, bodisi s svinčnikom, barvico ali katerimkoli drugim tradicionalnim orodjem. Šele ko nastane osnova, pa se začne postopek digitalizacije. Tako poskrbi, da je končni izdelek videti bolj organsko, kot bi, če bi v celoti nastal v računalniškem programu, kjer ilustraciji ni mogoče dodati tistih fines, ki ji dajo dušo.

Čeprav večina njenih del konča v digitalni obliki, bi težko izbrala samo eno najljubšo tehniko. Rada jih kombinira, saj ji je včasih bliže klasika, včasih pa je bolj primerna računalniška izdelava – odvisno od okoliščin.

Kadar je le mogoče, poskuša v svoje delo vključiti modo, vendar je po njenem mnenju modna ilustracija pri nas še vedno v zametkih. navdušenje nad modo jo spremlja že iz srednje šole, ko je za sošolke risala skice maturantskih oblek, a koraka naprej v tej smeri ni nikoli storila.

Za zdaj se namerava posvečati predvsem risanju, ne izključuje pa možnosti, da bi se kdaj lotila tudi oblikovanja. A za to, pravi, potrebuje še nekaj znanja in izkušenj.

Čeprav čuti željo po delu v tujini, kjer so globalni projekti in znanje, ki ga pri nas ni, ne želi prekiniti stikov z domačim okoljem. Prepričana je, da imamo tudi Slovenci ogromno potenciala, le podjetni moramo biti in ga znati izkoristiti.

Mojčino življenje je vrtinec potovanj, prebiranja knjig o umetnosti, sprehajanja po muzejih in galerijah, poslušanja glasbe in spopadanja z izzivi, ki jih prinese vsakdan. In vse to izžarevajo njene ilustracije.

Pripravila: Meta Kač
Ilustracije: Mojca Krajnc

Najbolj brano