Ena najvplivnejših žensk v svetu mode za Coco Chanel

Čeprav pišemo o njej kot o princesi, to pravzaprav ni. No, nekaj časa je bila, po ločitvi pa je naslov izgubila. Nekoč je bil njen uradni naziv princesa Diane von Fürstenberg, rodila pa se je leta 1946 v Belgiji.

40 let na modnem prestolu - Foto: revija Lea

Njeno življenje se je povsem spremenilo, ko se je poročila z nemškim princem Egonom von Fürstenbergom. Njen rod je res zanimiv, saj je bil oče begunec, ki je prebežal iz Romunije, mama pa je bila Grkinja, ki je preživela holokavst. Prav mati je bila tista, ki jo je naučila ene najpomembnejših stvari.

"Vedno mi je govorila: Strah ni izbira," pravi Diane, ki je pozneje v Švici študirala ekonomijo. Nato se je preselila v Pariz, kjer je delala kot asistentka fotografije pri modnem fotografu Albertu Koskiju, nato pa v Italiji pri oblikovalcu Angelu Ferrettiju. Tu se je naučila veliko o krojenju, materialih in oblikovanju. Takrat je tudi skreirala svojo prvo svileno džersi obleko.

Modni svet

Obleka na preklop s pasom je imela nesluten uspeh. Tega si niti sama ni mogla predstavljati. Diane se je pojavila na naslovnici Newseeka leta 1976. Zadnji hip so jo zamenjali, saj so sprva mislili objaviti Geralda Forda, ki je dobil prve republikanske volitve, a so se raje odločili za Diane.

Danes pravijo, da je za Coco Chanel najpomembnejša ženska modnega sveta. Leta 1974 je na trg poslala tudi kozmetiko in svojo prvo dišavo, ki jo je poimenovala po hčerki Tatiani. Danes ima tudi otroško kolekcijo, leta 2011 pa je ustvarila novo dišavo z imenom Diana.

Nova kolekcija

Diane von Fürstenberg (v imenu znamke je ü postal u, tržijo jo torej kot Diane von Furstenberg) je v New Yorku predstavila kolekcijo za jesen/zimo 2014/2015, ki jo je poimenovala Bohemian Wrapsody. S tem je praznovala 40 let tako imenovane znamenite wrap obleke. Že leta 1976 so na dan izdelali po 20 tisoč takšnih oblek. Sama pravi, da je uspeh obleke v tem, ker ponuja ženski samostojnost in moč. V sedemdesetih letih je bilo to še toliko bolj pomembno.

Obleka je prinesla nov slog, novo energijo in tisto, kar so ženske od mode tudi pričakovale. Obleka je čez noč postala simbol osvobojene ženskosti. Nekdaj so jo nosile zvezdnice, kot so Jerry Hall, Rene Russo, danes nanjo prisegajo vse od Michelle Obama pa do Kate Middleton in Jessice Alba.

Sodeluje s Slovenko

Diane von Fürstenberg ima že nekaj let za stike z javnostjo zadolženo grško princeso Tatiano Blatnik, ki se je poročila z grškim princem ... Poroka je bila leta 2010 na grškem otoku Spetses. Tatiana, ki je nekdanja manekenka, zdaj pa dela za slovito modno oblikovalko Diane von Fürstenberg, je po očetu Petru Slovenka.

Rodila se je v Venezueli, pri treh letih pa se je s starši preselila v Švico. Pozneje je odšla v Ameriko, kjer je v Washingtonu na prestižni univerzi Georgetown diplomirala iz sociologije.

Vir: Lea

Najbolj brano