Ohladite se, da boste lažje zaspali: To je idealna temperatura vaše spalnice, ki zagotavlja kakovosten nočni spanec

 Preveč topla spalnica morda onemogoča vaš spanec.

Lifestyle, 27. 12. 2022
Ohladite se, da boste lažje zaspali: To je idealna temperatura vaše spalnice, ki zagotavlja kakovosten nočni spanec - Foto: Profimedia

Vsi smo se že znašli v podobni situaciji. Vroč večer, vroče poletje, sopara, in kljub temu, da ste prižgali klimatsko napravo ali vklopili ventilator (ali tri), nikakor ne morete zaspati. Ali pa je sredi zime, mrzlo in vetrovno, in ne glede na to, koliko odej imate pod seboj, se ne morete nehati vrteti v mrazu. Nič presenetljivega, da ima temperatura veliko vlogo pri tem, kako dobro spimo. 

Z nastopom zime, njenim mračnim, deževnim vremenom in nizkimi temperaturami se vsi želimo stisniti pod debele odeje in prižgati termostat. Vendar to ni najboljša zamisel. Za našo porabo energije in zdravje. Zdravniki menijo, da spanje ob prižganem ogrevanju ne zagotavlja prijetnega in mirnega spanca. Ravno nasprotno, to lahko povzroči nemiren spanec. Zakaj? Ker se naše telo hitreje pregreje. Poleg tega, da ne moremo mirno spati, lahko naša koža postane suha, rdeča in srbeča ... Predstavljajte si svoj obraz naslednji dan, ko se zbudite!

Ne spreglejte:

Za vplivom temperature na kakovost, količino in navade spanja stoji celotna znanost. Če želite dobro spati, lahko z določanjem temperature dajete prednost zdravim spalnim navadam in kakovostnejšemu spancu. Dober spanec je pomemben za vaše splošno zdravje in dobro počutje. Večina ljudi misli, da je spanje čas, ko telo počiva, vendar je to pravzaprav čas, ko se telo obnovi in okreva. Najboljše okolje za spanje je hladno.

Kakšen je torej ključ do idealne temperature za spanje? V nadaljevanju predstavljamo mnenja strokovnjakov in podatke o povezavi med temperaturo in spanjem, zakaj je ta pomembna za naše splošno zdravje in kako si s pozornostjo na temperaturo zagotoviti boljši spanec. 

Ohladite se, da boste lažje zaspali...

Da bi hitreje in globlje zaspali, zdravniki priporočajo, da se preselimo v nekoliko hladnejši prostor, da bo temperatura možganov nižja od temperature preostalega telesa. To pripomore k učinkovitejšemu delovanju cirkadianega ritma (notranje ure) naših možganov. Ko se temperatura zniža, telo proizvaja melatonin (hormon spanja), ki dejansko pomaga telesu zaspati. 

Za začetek spanja se mora temperatura našega telesa znižati, trdijo strokovnjaki. Hladnejša temperatura vas približa ciljni temperaturi vašega telesa za spanje, zato hitreje zaspite. Pri višjih temperaturah se možgani in telo aktivneje trudijo, da bi se ohladili. Ta povečana možganska aktivnost omejuje količino spanja REM in počasnih valov, ki jih telo potrebuje za obnovo energije.

V idealnih razmerah bi morala biti temperatura možganov za del stopinje nižja od temperature preostalega telesa. Raziskovalci z Univerze Južne Avstralije so ugotovili, da imajo ljudje, ki trpijo za nespečnostjo, običajno višjo temperaturo, ko gredo spat.

To povzroči povečano stanje vzburjenosti, ki jim preprečuje, da bi zaspali, ko gredo spat, verjetno zato, ker morajo počakati, da njihovo telo izgubi toploto, zaradi katere so budni. Govorimo le o pol do ene stopinje, vendar lahko ta majhna sprememba temperature povzroči velike razlike med nespečneži in ljudmi, ki nimajo težav s spanjem.

Kakšna je idealna temperatura za spanje?

Priporočila glede temperature za spanje se lahko nekoliko razlikujejo, vendar velja splošno pravilo, da je za optimalno spanje najbolje nastaviti termostat na 18 stopinj. Če doma ne morete vzdrževati te temperature ali če je 18 stopinj za vaše osebne želje nekoliko premrzlo, strokovnjaki predlagajo, da za najboljši spanec izberete temperaturo med 15 in 22 stopinjami celzija.

Zakaj je temperatura pomembna za spanje?

Nastavitev temperature nekje v razponu od 15 do 22 stopinj pomaga ustvariti pravo okolje za spanje, saj deluje v skladu z vzorci naše telesne temperature. "Ta razpon je idealen, ker se nihanje temperature našega telesnega jedra, ki jo uravnava cirkadiani ritem našega telesa, zvečer zniža in sovpada z izločanjem melatonina v naših možganih. Hladno sobno okolje še dodatno spodbuja ta padec temperature in izboljšuje kakovost našega spanca.

Ko se stemni, začne naše telo proizvajati melatonin, hormon, ki ima veliko vlogo pri uravnavanju spanja. Ko se melatonin proizvaja, našim možganom sporoča, da je čas za spanje (in obratno: ko se zjutraj proizvodnja melatonina upočasni, naši možgani razumejo, da je čas za prebujanje). Hladnejše spalno okolje dejansko spodbuja večjo tvorbo melatonina, kar spodbuja začetek spanja in bolj miren spanec. 

Kaj se zgodi, če je prevroče ali prehladno?

Temperatura je poleg pomoči pri proizvodnji melatonina verjetno eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na naš spanec. Izpostavljenost vročini ali pretoplemu spalnemu okolju lahko povzroči povečano budnost ter zmanjšanje počasnega valovanja spanja in spanja REM, dveh najglobljih faz spanja, ki nam (poleg drugih ključnih zdravstvenih funkcij) pomagata, da se zbudimo sveži. Zlasti vlažna vročina lahko zmoti faze spanja in termoregulacijo oziroma sposobnost telesa, da uravnava svojo temperaturo. Čeprav izpostavljenost mrazu ne vpliva nujno na faze spanja, je še vedno pomembno, da se med spanjem počutimo udobno in tako spodbujamo termoregulacijo.

Če je temperatura v prostoru prevroča, se temperatura našega telesa dvigne, kar povzroči nelagodje in nemir. Zaradi tega je težje zaspati in obstaja večja verjetnost, da se bomo ponoči zbudili. Bujenje ponoči ali motnje v spanju lahko vodijo do čustvenih stisk, zmanjšane kognicije in težav z učinkovitostjo. Če pa je temperatura v sobi prehladna, nam je lahko zaradi tega tudi neprijetno, in to nelagodje lahko prav tako vpliva na kakovost našega spanca.

Kako ohraniti idealno temperaturo za spanje

Glede na to, kje v razponu od 18 do 22 stopinj celzija želite, da je vaš prostor toplejši ali hladnejši, lahko storite različne stvari, da ohladite ali ogrejete svoje spalno okolje.

Eden od najboljših načinov, da se med spanjem ohladite, je naložba v kakovostno posteljnino. Pametna poletna izbira je pravzaprav volnena odeja,  ki dokazano znatno zmanjšuje telesno toploto. Druge odlične možnosti vključujejo posebne odeje in rjuhe, ki so zasnovane tako, da odvajajo vlago in toploto. Te lahko pomagajo zmanjšati znojenje, kar lahko privede do udobnejšega spanca.

Strokovnjaki trdijo, da lahko tudi mlačna kopel pred spanjem zniža telesno temperaturo, kar spodbuja tvorbo melatonina in začetek spanja. Poleg tega priporoča, da poleti uporabljate ventilator ali klimatsko napravo, odprete okna, da se ohladite, pozimi pa uporabite grelnik, če je vaš prostor prehladen. Dodaja, da je pri uravnavanju telesne temperature lahko zelo koristna tudi bombažna pižama. 

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Celo Zara tega ni pričakovala, a ta pletena midi obleka mornarsko modre barve je zasenčila njihovo kolekcijo za praznični december

Priporočamo tudi:"Štirideseta leta so najbolj seksi in najmočnejše desetletje za žensko": Modrosti hollywoodske igralke Kate Winslet, ki bi jih morala poznati vsaka ženska

Najbolj brano