Nutricionist razkriva 9 ključnih napak prehranjevanja: Zato se redite in tako upočasnjujete metabolizem

Se tudi vi že celo življenje držite preverjenih ali nepreverjenih zapovedi hujšanja, ki vam kratijo življenje in rušijo vaše razpoloženje? Čas je, da se enkrat za vselej osvobodite mitov, v katere zvesto verjamete in končno zaživite. 

Nutricionist razkriva 9 ključnih napak prehranjevanja: Zato se redite in tako upočasnjujete metabolizem - Foto: Instagram

Strokovnjak za prehrano in avtor knjige "Shujšajte, ne da bi izgubili pamet",  Graeme Tomlinson je pojasnil, da so ljudje na dieti lahko žrtve "najbolj priljubljenih" nasvetov, ki pa niso nujno tudi najboljši, vključno s priljubljenimi frazami, kot so "opustite ogljikove hidrate" ali nikoli ne jejte po 18. uri. V te mite mnogi še vedno verjamemo in kljubujemo naravnim procesom in zahtevam telesa. Vsi smo se že znašli na točki, ko smo se pozno zvečer vrnili domov, sestradani po napornem dnevu, lačnih oči in želodca, pa si večerje vseeno nismo privoščili, saj je ura že zdavnaj odbila 18h. Telo pa smo tako pognali v režim stradanja še za nadaljnjih 12 ur. Precej nesmiselno, kajne? 

Strokovnjaki trdijo, da danes poznamo že toliko mitov o hujšanju, ki povzročajo zmedenost in obup, zato je čas, da enkrat za vselej te mračne in mitov polne koncepte osvetlimo in se znebimo lažnih preprek, ki nam namigujejo, da ne smemo uživati "osovraženih" ogljikovih hidratov ter maščob, čeprav naša telesa po njih hrepenijo in jih za normalno in pravilno delovanje tudi zares potrebujejo. 

Ne spreglejte: 

Če se tudi sami želite znebiti okov prehranjevalnih režimov, preverite mite in resnice, v katere že dolgo po nepotrebnem verjamemo in si privoščite krožnik vaših najljubših testenin, čeprav morda danes ni vaš "cheat day". 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elsa❤️ (@hoskelsa)

Mit 1: Tehtnica ne laže

Tehtanje vsak dan ali pa vsaj enkrat na teden je najpogostejša metoda, ki jo ljudje uporabljajo, ko poskušajo shujšati. Tehtnica pogosto predstavlja oprijemljiv element, katerega se ljudje v času hujšanja poslužujejo in številki, ki pravzaprav nič ne opredeljuje, zmotno verjamejo. Verjamejo, da so vredni toliko kot pokaže tehtnica ali pa so vredni več, če so končno shujšali. 

Resnica - Tehtnica pokaže veliko več kot le našo telesno maščobo

Naša teža predstavlja mišice, vodo, hrano in pogosto oblačila, njihova teža pa se lahko spreminja na dnevni ali tedenski ravni. Teža je pri ženskam lahko celo višja med in pred menstruacijo, odvisna je od količine zaužite hrane in naše prebave. 

Naša teža se lahko dramatično in začasno spremeni glede na vnos ogljikovih hidratov in soli. Namesto da se še naprej rušite pod okovi tehtnice, poskusite raje fotografirati vaš napredek. Fotografije bodo prav zagotovo veliko bolj natančne in predstavljajo veliko bolj učinkovito merilno orodje, saj ne bodo hranile vaše odvisnosti od takojšnjega napredka in številke na tehtnici, ki pravzaprav nič ne predstavlja. 

Mit 2: Izogibajte se ogljikovim hidratom, da izgubite nepotrebno maščobo

Ni znanstvenih dokazov, da boste izgubili maščobo, če boste iz svoje prehrane izločili ogljikove hidrate. Naše telo potrebuje ogljikove hidrate, potrebuje maščobe in beljakovine. Vsi miti, ki trdijo, da naj se izogibamo kruhu ali izvajamo keto dieto, bodo morda našli kakšno šibko individualno študijo, ki bi podprla njihov načrt z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Toda stroga znanost sklepa iz širokega spektra študij in obstaja ogromno dokazov, ki podpirajo, da pomanjkanje kalorij vodi do izgube teže.

Resnica – osredotočite se na dodajanje beljakovin, ne na odvzem ogljikovih hidratov.

Lahko jeste katero koli kombinacijo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, če je vaš vnos kalorij manjši od porabe kalorij, izkazalo pa se je, da je uživanje vsaj 1 g beljakovin na kilogram telesne teže dnevno koristno za izgubo maščobe.

To je zato, ker beljakovine med prebavo pokurijo več kalorij in nam zagotavljajo daljši občutek sitosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sss (@sophiess)

Mit 3: Zredili se boste, če boste jedli maščobe

Maščoba je najbolj kalorično makrohranilo z 9 kalorijami na gram. Pogosto je označena kot naš največji sovražnik, saj vsebuje veliko kalorij. Toda najpomembneje je, da si enkrat za vselej zapomnimo, da se zaradi uživanja zdravih maščob ne bomo zredili, maščobe pa so nujne za normalno funkcioniranje naših možganov. 

Resnica – lahko jeste maščobe in shujšate

Skupne kalorije bi morale biti v središču naše pozornosti, pozorni bodite, da tekom dneva pojeste manj kot porabite in to je vsa znanost v katero morate verjeti, da boste shujšali. Maščobe so podobno osovražene kot ogljikovi hidrati, vendar tudi tukaj ne obstoji nobena znanost, ki bi nakazovala, da bomo zaradi uživanja zdravih maščob debeli.

Dieta z visoko vsebnostjo maščob sicer lahko poskrbi, da bomo nekoliko težje nadzorovali vnos kalorij v primerjavi z dieto, ki je uravnotežena z beljakovinami in ogljikovimi hidrati. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMPERNA® Probiotic Skincare (@ampernaskin)

Mit 4: Če želite shujšati, morate biti telesno aktivni

Telovadnica je postala sinonim za uravnavanje telesne teže in mnogi so prepričani, da morajo tja zahajati vsakodnevno, saj bodo le tako lahko izgubili svojo težo. 

Resnica – izvajanje dejavnosti, v katerih uživate, vam pomaga ohraniti cilj izgube maščobe.

Vadba in celo hoja prispevata k izgubi kalorij. Ključnega pomena je, da najdete dejavnost, v kateri uživate. Začnite z vadbo 15 minut na dan, nato pa postopoma povečujte.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanne Vloet (@sannevloet)

Mit 5: Prehranjevanje po 18. uri

To prepričanje je napačno pa vendar v nekaterih krogih še vedno pridobiva svojo kredibilnost. Trditve, kot so "Vaše telo ne more prebaviti hrane ponoči" ali "hrana, ki jo jeste ponoči, se spremeni v maščobo, ker se ne premikate, da bi jo pokurili, so neutemeljene in naravnost smešne", pravijo strokovnjaki.

Resnica – Vaš metabolizem se ne ustavi, niti se ne spreminja glede na čas dneva

Absolutno lahko jeste po 18. uri, ne da bi se zredili. Ključno je v vašem skupnem vnosu kalorij čez dan.

Če pa vaše prehranjevanje pozno zvečer šele dodobra začne, in se takrat praktično ne morete ustaviti, pa takšno vedenje lahko prispeva k presežku kalorij in kopičenju kilogramov.

Mit 6 – Maslo v kavi je dobro za hujšanje

Od vseh dezinformacij je ta morda najbolj nenavadna. Obstaja mit, da naj bi maslo v kavi telesu zagotovilo obilico energije in pomagalo pri izgubi teže.

Resnica - takšne trditve so povsem neresnične

Če želimo izgubiti maščobo je povsem nesmiselno, da svoji prehrani ali celo napitku, ki ga popijemo v zgolj nekaj minutah, dodajamo ogromno kalorij iz maščob.

Če bomo to počeli dlje časa, lahko to negativno vpliva na naš srčno-žilni sistem, prav tako pa lahko opazimo kopičenje odvečnih kilogramov. 

Mit 7: Rastlinska olja so škodljiva za zdravje

Srečali smo se že s trditvami, da so rastlinska olja škodljiva za človekovo telo ali pa celo v celoti nepotrebna. Edino olje, ki naj bi bilo zdravo in koristno v naši prehrani, je kokosovo olje. 

Resnica – rastlinska olja lahko pozitivno vplivajo na srčno-žilni sistem.

Rastlinska olja so nenasičena, preveč nasičenih maščob, ki jih je veliko v maslu in kokosovem olju, pa lahko poveča LDL holesterol, kar poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Dejstvo je, da želimo omejevati vnos nasičenih maščob, ki vsebujejo živalske maščobe in olja iz rastlin, ki rastejo v toplem podnebju (predvsem kokosovo in palmino olje).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dreambox Beauty (@dreamboxbeauty)

Mit 8: Hrano delimo na dobro in slabo

Pogosto smo že srečali z prepričanjem, da hrano lahko delimo na dobro in slabo, ter da lahko uživanje določenih živil vpliva na našo vitko postavo, spet druga, pa preprosto vodijo v kopičenje kilogramov. Hrana nima magične moči, ki bi narekovala naše hujšanje, tak odnos do hrane je izredno naporen in uničljiv. Posamezna živila nas ne redijo sama od sebe, prav tako pa z zelenim smutijem, ki sicer velja za izredno zdravega, ne bomo shujšali.

Resnica – Ta odnos je škodljiv za duševno zdravje

Poskrbeti moramo za uravnotežene obroke, polne hranil in mikrohranil, ki bodo naše telesne funkcije obogatili in oskrbele z vsemi potrebnimi vitamini in minerali. Naučimo se jesti redne obroke in v zmernih količinah.

Mit 9: Vaša teža določa vašo vrednost

Število, ki predstavlja razmerje vaše skupne mase ali število na tehtnici, ne določa vaše vrednosti in ne predstavlja, kdo pravzaprav ste. 

Resnica - Izguba teže vas ne naredi boljše osebe

Družba nam pravi, da bomo postali boljši ljudje, če bomo shujšali, namesto da bi nam zagotovila, da hujšanje nima nič opraviti s tem, koliko smo vredni kot oseba.

Fotografije: Instagram/@nataliabonifacci

Preberite še: Uspešno prepreči pojav sivih las, spodbuja rast las in jih globoko neguje: To učinkovito olje ima moč, da v trenutku spremeni stanje las

Priporočamo tudi: Pozabite večerne obleke, Victoria Beckham prisega na to elegantno kombinacijo

Najbolj brano