Tukaj je nova ELLE! Urednico revije Petro Windschnurer tokrat zanima, po čem si boste zapomnili novo modno sezono?

29. 3. 2024
Tukaj je nova ELLE! Urednico revije Petro Windschnurer tokrat zanima, po čem si boste zapomnili novo modno sezono? (foto: Petra Cvelbar)
Petra Cvelbar

Pred vami je naša najbolj modna številka revije Elle. Posvečena je modnim in lepotnim trendom, ki vas bodo, če jim boste le dovolili, navduševali v prihajajoči pomladni in poletni sezoni. Poiščite motivacijo in voljo za nov, svež začetek, ki ga spomladi obljublja prebujanje narave, potopite se v dobre zgodbe in se izgubite med modnimi fotografijami. Nova Elle vas že čaka v vaši najbližji trafiki.

Pravijo, da si v življenju dobro zapomniš le dve obleki, ki ju nosiš. Če bi pobirali stave, bi sama kliknila na maturantsko in poročno. Če nič drugega, nas običajno na oba dogodka spominjajo fotografije, ki si jih danes, v svetu digitalnih čudežev, še privoščimo v tiskani obliki. Za spomin! Sicer pa le kako bi lahko pozabila krajšo obleko iz prelivajoče se vijoličaste šantung svile, katere podkrilo je bilo tako bogato, da bi ga lahko le nekaj let pozneje, v zlati dobi minimalizma, nosili kot samostojen oblačilni kos in bi v njem še vseeno prešli meje zmerno naravnanega modnega okusa. Obleko, ki sta jo navdihnila Prince s svojim baročnim stajlingom za pesem Purple Rain in mojster dekadentnega razkošja devetdesetih, Christian Lacroix. Vsi v razredu so vedeli, da se bom pod svojo maturantsko mojstrovino podpisala sama. Še več, kombinacija s svileno čoker ogrlico je očitno nekatere navdušila tako zelo, da sem se v oblikovalske vode podala še za najboljšo prijateljico, za katero sem resda izdelala zgolj repliko moje ogrlice, in sošolko, ki si je želela na maturantski ples obleči nič manj kot komplet hlač in topa v oranžno-zeleni kombinaciji. Tri obleke, ena moja, dve 'sosedini', in če bi se moj spomin odzival kot nabiralnik moje e-pošte, bi že leta 1992 v glavi odzvanjalo, da sem presegla njegove omejitve prostora. Najverjetneje se mi zato danes niti ne sanja, kaj sem imela oblečeno na dan poroke. Verjamem, da se zdaj vsi snovalci porok in poročnih fotografij potihoma hahljate in razmišljate, da sem kriva sama, saj sem namesto na Bledu v zakon brez ovekovečenja skočila na neki tihi četrtek na logaškem občinskem uradu. Brez prič, družic in poročnega prstana. Kaj sem imela oblečeno? Gotovo nekaj spodobnega, saj sem se tja pripeljala naravnost iz službe in po poroki odšla nazaj na delo.

Šalo na stran. Res se ne spomnim, kaj sem imela oblečeno na dan poroke, je pa zato moj spomin poln oblačilnih utrinkov, ki so se vanj zapisali kot meni ljubi. Tam imajo mesto celotne kolekcije izbranih oblikovalcev, ki pridno polnijo kapacitete, vse odkar sem se začela intenzivno ukvarjati z modnim oblikovanjem in pozneje modnim novinarstvom. Poklicna deformacija, se izgovarjam, ko mi nekdo z začudenjem namigne, da svoj trdi disk obremenjujem z nepomembnimi informacijami. Sama pri sebi pa vem, da jim je lahko žal, da se ne spomnijo razpetih satenastih bluz v modri, zeleni, oranžni in črni barvi, ki jih je za Guccijevo jesensko-zimsko kolekcijo 1995 oblikoval Tom Ford, pa legendarnih McQueenovih 'bumster' hlač iz leta 1993, ki so imele tako nizko krojen pas, da jim priljubljene džins izpeljanke z najnižjim pasom novega tisočletja ne segajo niti do kolen.

Ko si želim v spomin priklicati pomembne in pa tudi manj pomembne dogodke, mi pred oči najprej priplešejo oblačila. Ne vonj in ne glasba, oblačila! Izlet v Prago leta 1994 tako podpisuje moja prva slip obleka, vpis v srednjo šolo hlače z gubami iz širokega žameta v mentolovo zeleni barvi, superge ​Startas in črn pulover z netopirskimi rokavi, rojstvo moje prvorojenke raztegnjena rdeča trenirka in brisača pod ritjo, saj mi je odtekala plodovnica, zadnji izlet v Pariz pa nepopisno dodelana obleka visokega umetniškega vtisa, ki so jo za prihodnjo modno sezono predstavili pri Loewe. In ker vas po vsem tem le ne morem pustiti v temi in uvodnik zaključiti brez podatka, kaj sem nosila na svoji poroki, sem za vas izbrskala tudi to informacijo: bluzo v krem barvi, široko krojene bež hlače in trenč. Kaj sem rekla? Nekaj spodobnega.

P. S. Če do modnih stvaritev gojite podobno strast, kot jo sama, boste gotovo veseli prispevka na strani 22, kjer z vami delimo nekaj nepozabnih kreativnih trenutkov z modnih brvi, tu pa sta še pregled nove modne sezone za pomlad in poletje ter tradicionalna vizualna 'šoping izpoved' uredništva Elle.

Petra Windschnurer