Se tudi vi ne morete upreti pregrešnim sladicam? Predstavljamo vam vidne znake zasvojenosti s sladkorjem

14. 7. 2022
Se tudi vi ne morete upreti pregrešnim sladicam? Predstavljamo vam vidne znake zasvojenosti s sladkorjem (foto: Instagram)
Instagram

Obvestilo za sladokusce! Čas je, da iz rok izpustite vaše najljubše sladkorne pregrehe in preverite, kako prav te lahko škodujejo vašemu zdravju. 

Sladkor je od nekdaj na zatožni klopi. Že od malih nog nas učijo, na kaj moramo biti pozorni, in nas držijo stran od vsega očem in brbončicam znanega in okusnega. Nedavna študija, ki jo je februarja 2015 izvedla CNRS v Bordeauxu, je pokazala, da ima sladkor lahko podobne učinke zasvojenosti kot kokain, in sicer na podlagi poskusa, ki so ga izvedli na glodavcih. Če imate radi sladkarije, gazirane pijače in pecivo vseh vrst, se zavedajte, da so prav te najljubše pregrehe vaš največji sovražnik. Vsebujejo namreč hitre sladkorje, ki lahko škodujejo vašemu zdravju. To lahko povzroči hiperglikemijo in privede do prekomerne telesne teže ali sladkorne bolezni. Pokazali vam bomo, kako prepoznati zasvojenost s sladkorjem in se je znebiti.

Sladkor ne koristi vašemu zdravju, vendar ste to že vedeli. Medtem ko je veliko dobronamernih načrtov za izboljšanje telesne pripravljenosti spodletelo zaradi nočnega popivanja, pa povečan vnos sladkorja ne pomeni le smrtne nevarnosti za vašo dieto - lahko sproži tudi izbruhe aken, spodbudi nezdrave prehranjevalne vzorce in povzroči, da sredi dneva brez očitnega razloga upade raven vaše energije. Če želite premagati željo po sladkorju, si pomagajte z izčrpnim razumevanjem, kaj se dejansko dogaja z našo kožo, možgani in telesom, ko uživamo sladkor.

Ne spreglejte:

Poznavanje anatomije glukoze

Dejstvo, da lahko sladkor na nas vpliva na številne načine, je splošno znano, a prvi korak k bolj zdravemu jutri se začne s poznavanjem, kaj glukoza počne z našim telesom. Ko prebavljamo sladkor, ga encimi v tankem črevesju razgradijo v glukozo. Ta glukoza se nato sprosti v krvni obtok, od koder se prenese do tkivnih celic v naših mišicah in organih ter se pretvori v energijo, pojasnjujejo strokovnjaki. V trebušni slinavki so prisotne celice beta, ki nenehno spremljajo količino glukoze v krvnem obtoku in sproščajo inzulin, da jo nadzorujejo. To pomeni, da če zaužijete več sladkorja, kot ga vaše telo takoj potrebuje, se lahko shrani za pozneje, da ohranja stalno raven sladkorja v krvi. Če vaše telo preneha proizvajati dovolj inzulina ali če vaše celice postanejo odporne nanj, lahko raven sladkorja v krvi naraste do nevarnih vrednosti.

Kako sladkor vpliva na možgane

Poleg razpoloženja in vsakodnevnih funkcij sladkor vpliva tudi na naše možgane. Malokdo se tega zaveda, vendar je odvisnost od sladkorja pogostejša, kot si mislimo. Običajno jo zanemarjamo, vendar ima lahko resne posledice za naše zdravje in telo. Poleg tega, da je sladkor zelo aditiven, ima tudi zelo blagodejne učinke. Košček čokolade za razbremenitev, lonček sladoleda za tolažbo ali bonboni marshmallow za zmanjšanje stresa ... Sladkor je pogosto naša prva pomoč, ko nas doleti majhna kriza. Ko se počutimo slabo, se skoraj instinktivno zatečemo k sladkorju. Večina od nas se je ob tesnobi morda zatekla k pecivu, browniju ali čokoladi. Razlog za to je, da lahko višji krvni sladkor spremeni sposobnost telesa, da se odzove na stres. Znanstveniki so ugotovili, da lahko sladka hrana - skupaj s slano in mastno hrano - v človeških možganih povzroči učinke, podobne zasvojenosti, kar povzroča izgubo samokontrole, prenajedanje in posledično povečanje telesne teže. 

Prehrana z veliko sladkorja je lahko tudi vzrok za večje napade čustvenega prehranjevanja. Čustveno prehranjevanje je posledica želje po ublažitvi posledic stresa. Zaradi povišane ravni sladkorja se sproščajo določeni hormoni, ki zmanjšujejo občutek stresa, to pa lahko poveča željo po hrani za tolažbo, s čimer se ustvari krog čustveno pogojenih prehranjevalnih navad.

Poleg odvisnosti od sladkorja je to lahko tudi znak velike čustvene krhkosti. Ne smemo pozabiti, da je odvisnost od sladkorja lahko povezana s fiziološkimi in tudi psihološkimi vzroki. Nekateri ljudje jedo svoja čustva, v drugih primerih nas k hitremu uživanju sladkorja spodbudijo čustva. Dejansko, naj gre za stres ali notranje slabo počutje. Če vas grize misel na to, da ne boste imeli svoje najljubše vrečke sladkarij ali pločevinke gazirane pijače, ki vam bo pomagala preživeti dan, je to verjetno znak zasvojenosti s sladkorjem. Če ste zaskrbljeni in razdraženi, ko vam ni na voljo sladkorja, je težava večja, kot si mislite.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Sladkor je zelo aditiven, več ko ga pojeste, močnejša je želja po njem. To je začaran krog. Če za celodnevno energijo in učinkovitost ne morete brez zavitka najljubšega peciva ali dobre gazirane pijače, ste zasvojeni s sladkorjem. Veliko uživanje sladkih izdelkov pospešuje staranje kože in povečuje tveganje za sladkorno bolezen. Obstaja razlika med ljubeznijo do peciva, v katerem občasno strastno uživamo. In neobvladljiva in skoraj vsakodnevna želja po uživanju sladkorja, ne glede na to, za kaj gre. Zato je zelo pomembno razlikovati med utrujenostjo in hrepenenjem. Prekomerno ali celo kompulzivno uživanje sladke hrane je lahko znak te odvisnosti.

Nasveti za premagovanje odvisnosti od sladkorja

Če sladkor pretirano obremenjuje našo kožo, telo in duševno zdravje, bi bil očiten odgovor, da ga popolnoma izločimo iz prehrane, kajne? Strokovnjaki se s tem ne strinjajo. Nizka raven sladkorja lahko povzroči, da imajo možgani premalo energije, kar vodi v izgubo pozornosti in dezorientiranost. Priporočljivo je, da se izognete popolnemu izločitvi sladkorja iz prehrane in namesto tega poskrbite, da sladkor v kakršni koli obliki ne predstavlja več kot 10 % dnevnega vnosa kalorij. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Razstrupljanje od sladkorja je dejansko mogoče. Pri tem začnite s postopnim zmanjševanjem sladkorja. Najprej omejite ultra predelane izdelke, kot so sladkarije, gazirane pijače in piškoti, ki vsebujejo veliko sladkorja. Nato se navadite, da ne sladkate več svojih pijač, ne glede na to, ali gre za čaj, kavo ali zeliščni čaj. Nato postopoma zmanjšujte količino dodanega sladkorja. Če je okus brez sladkorja preveč neprijeten, se odločite za bolj aromatizirane različice ali raje posezite po medu. Uživajte več mlečnih izdelkov. Jogurt je bogat vir beljakovin. Občutek sitosti preprečuje, da bi hkrati posegli po sladkorju. Poleg prehrane vam bo dobra higiena pomagala odpraviti željo po sladkarijah.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Izbrali smo 10 parov najlepših poletnih sandal, ki se vam jih splača kupiti na razprodajah

Priporočamo tudi: To so trenutno najbolj priljubljeni čevlji modnih deklet po dostopni ceni

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave