To je hrana, ki je nikoli ne smete mešati s kavo: Povzroča želodčne težave in težave z zobno sklenino

4. 4. 2022
To je hrana, ki je nikoli ne smete mešati s kavo: Povzroča želodčne težave in težave z zobno sklenino (foto: Instagram)
Instagram

Si tudi vi ne predstavljate začetka dneva brez dobre jutranje kave, ki nas hote ali nehote zaziba v nov dan? Če si torej drznete trditi, da ste veliki ljubitelji kave, pa vam mi razkrijemo, česa nikar ne mešajte s kavo. 

Nekateri za začetek dneva prisegajo na sveže skuhano kavo, drugi pa se raje osvežijo in prebudijo z osvežilnim kozarcem limonine vode. Pojavil se je celo nov trend, po katerem naj bi se ti dve živili uživali skupaj, saj se trdi, da takšna mešanica topi maščobe, ščiti kožo in blaži glavobol.

Medtem ko so kavo in limono proučevali zaradi njunih koristi za zdravje posamično, pa ostaja vprašljivo, ali je kombinacija med njima resnično koristna. Z vidika okusa morda dodana limona kavo polepša in zmanjša njeno grenkobo. Po teksturi je kava lahko bolj sveža in manj vpadljiva kot naš običajni espresso, pa je tudi zares koristna?

Ne spreglejte:

Kava je za mnoge od nas vsakodnevna stalnica in če je kava za nekatere prav zares sveta, pa drugi brez oklevanja preizkušajo najrazličnejše eksperimente, da bi jo popestrili ali spremenili v "wellness" napitek. Pijača, ki se pripravlja iz praženih kavnih zrn, vsebuje poživilo, imenovano kofein. Ta je odgovoren za izboljšanje različnih vidikov delovanja možganov, vključno s spominom, koncentracijo in ravnjo energije. Vendar pazite, da ne greste predaleč pri izbiri mešanic, saj so lahko nekatere med njimi celo škodljive. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐌𝐢𝐤𝐚𝐞𝐥𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐭𝐚ñ𝐞𝐳 (@mikaelamontanez)

Limone pa so zagotovo med najbolj priljubljenimi agrumi na svetu. Že stoletja jih uporabljajo zaradi njihovih zdravilnih lastnosti in vsebujejo veliko vlaknin. Limone so odličen vir vitamina C in flavonoidov, močnih antioksidantov, ki so povezani z manjšim tveganjem za nastanek raka, vključno z rakom požiralnika, želodca, trebušne slinavke in dojk.

Ena limona vsebuje približno 31 mg vitamina C, kar je 51 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Uživanje sadja in zelenjave, bogate z vitaminom C, zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni in možganske kapi, ščiti imunski sistem in pomaga v boju proti okužbam.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasmine Scalesciani Hawken (@allthingsnua)

Mešanica kave in limone, ki pa je zadnje čase vedno bolj popularna in ki se na družbenih omrežjih prodaja kot odlično sredstvo za hujšanje in pridobivanje ravnega trebuha, pa vam v resnici lahko naredi veliko škode. Kombinacija obljublja hitro izgubo kilogramov, uživanje mešanice pa naj bi se izvajalo dvakrat na dan, zjutraj celo na prazen želodec. Poleg tega, da je kava z limono popolnoma neučinkovita pri hujšanju, je tudi nevarna za vaše zdravje, saj lahko povzroči hude prebavne motnje.

Kava in limona, pazite, da ju ne zmešate

Ali se res lahko čudimo, da napitek ne obrodi sadov, če zdaj že vemo, da sta kava in tudi limona dve močni in posebej agresivni živili za sluznico in želodec? Z rednim uživanjem kave in limone na prazen želodec si lahko pridelate rano na želodcu in težave s požiralnikom. Napadeta lahko tudi našo zobno sklenino, prav tako pa lahko mešanica kave in limone povzroči hude bolečine v prsih, razbijanje srca in povišan krvni tlak.

Uživanje kave v prevelikih količinah povzroči dehidracijo, vrtoglavico, glavobole, povzroči lahko celo težave pri absorpciji kalcija in železa v našem telesu. Poleg tega lahko ljudje, ki že imajo težave z želodcem, kislino, s tem napitkom svoje težave že poglobijo. Če ju kombiniramo, to nima nobenih dodatnih koristi, pravijo strokovnjaki. 

Pred večjo spremembo prehrane ali uvedbo diete pa se posvetujte z zdravnikom!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@emilisindlev

Preberite še: Odkrijte recept za "popolno" solato Jennifer Aniston, o kateri govori cel internet

Priporočamo tudi: Sarah Jessica Parker na premieri Plaza Suite nosila svetlo roza obleko naših sanj

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač