Zakaj je nujno s treningom in vadbo začeti že pred štiridesetem? In ali je v kasnejšem obdobju za to že prepozno?

7. 3. 2023
Zakaj je nujno s treningom in vadbo začeti že pred štiridesetem? In ali je v kasnejšem obdobju za to že prepozno? (foto: Elle)
Elle

Vzpodbudne novice za vse, ki težko obujete športne copate.

Športna vadba je ena izmed tistih reči, s katero se pogosto odlaša, čeprav se dobro zavedamo, da je ta izjemno koristna. Pogosto nas pred njo upočasnjuje miselnost, da je za začetek športnega udejstvovanja pri določenih letih že prepozno. 

To pa preprosto ne drži, je pojasnila gostja našega zadnjega ELLE podkasta, znana osebna trenerka Nuša Gnezda. Voditeljici, modni in lepotni urednici Elle, Petri Windschnurer, je zaupala, da za vadbo ni nikoli prepozno. Pri tem je le izjemno pomembno, da se je lotimo pravilno, predvsem ko je govora o treningu za moč. "Za grajenje mišic ni nikoli prepozno. To je nek mit. Ti lahko gradiš mišice celo življenje, seveda ob podpori zdrave in dovolj prehrane." Obenem je dodala, da si ljudje trening za moč pogosto predstavljajo na napačen način, saj lahko ta za nekoga pomeni že dvig rok nad glavo. "Vedno se gradi mišice progresivno. Se pravi jaz bom začela čisto nekje drugje, kot pa nekdo drug s treningom za moč. Moje ogrevanje bo nekomu že zajeten trening za moč. Ampak to gre hitro, ta proces napredka gre hitro."

Obenem je strokovnjakinja za treniranje žensk med nosečnostjo in po porodu poudarila, da je treba pri vadbi za ženske nad štirideset let, kjer se gradijo mišice, posvetiti veliko pozornosti dovoljšnemu vnosu beljakovin in paziti na količinsko dovolj hrane. Po četrtem desetletju začne mišična masa tistih, ki ne vadijo, namreč občutno padati.

Celoten video si oglejte tukaj:

Fotografija AML

Preberite še: Tako bi se morale obleči ženske po 40. letu

Priporočamo tudi: Nuša Gnezda: "Žensko telo je po porodu drugačno in ne bo nikoli več takšno, kot je bilo prej."

 

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik