Najpogostejše napake pri dieti in kako se jim izogniti: Jejte več, vendar skrbno izberite živila, ki jih jeste

Pri hujšanju so lahko smernice pogosto zapletene in polne nasprotij, marsikdo pri dieti celo nevede dela napake, nutricionisti pa svetujejo pogostejšo prehranjevanje, vendar pazljivo izbiro živil.

Najpogostejše napake pri dieti in kako se jim izogniti: Jejte več, vendar skrbno izberite živila, ki jih jeste - Foto: Instagram

Si tudi vi prizadevate za čisto prehrano in vadbo, še posebaj v obdobju, ko smo že uradno zakorakali v pomlad, poletje pa nam že vabljivo mežika in poklanja drobne nasmeške? Večina izmed nas že bolj poglobljeno razmišlja o pravi izbiri živil, ki jih vnesemo v telo, da bi se za to poletje končno znebili tistih nadležnih odvečnih kilogramov. In skrajno neprijetno je, skoraj obupovajoče, če na tehtnici ne vidimo nobenih "pravih" rezultatov. Pa si upamo priznati, da se spremembe na tehtnici pogosto ne zgodijo iz upravičenega razloga?

Ljudje se vse prepogosto osredotočamo na samo izgubo telesne teže, ne osredotočamo pa se na telesno sestavo, pojasnjujejo strokovnjaki. Izgubiti je potrebno maščobo in ne mišične mase, kar pa je ogromna razlika. Vendar pa, ko hujšate "sami" in na neznanstven način, obstaja možnost, da boste pravzaprav izgubili mišice in ne tiste odvečne maščobe. Čeprav tehtnica morda celo pokaže, da ste shujšali, saj so mišice težje od maščobe, na koncu izgubite moč in vitalnost telesa, saj izgubite vsa pomembna hranilam ki jih naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. Zato se je potrebno za učinkovito hujšanje izogibati preprostim napakam, ki jih nevede počnemo prav vsi. 

Ne spreglejte:

Ozaveščenost glede prehrane in celotnega koncepta hujšanja, se je danes  morda res spremenila, toda pogosta napaka, ki jo vsi tako radi počnemo, je, da se bolj osredotočamo na prehrano in pozabljamo na še kako pomeben življenjski slog. Po mnenju strokovnjakov pa je to eden od bistevnih razlogov, zakaj ne shujšamo. Pogosto napaka pa je tudi ta, da navdušeni in odločeni, da čim prej "stopimo presežek", mnogi zaužijemo veliko manj kalorij, kot jih telo potrebuje. Ta strategija lahko daje rezultate "na prvo žogo", lahko pa se vrne kot bumerang.

Preverite, katere so najpogostejše napake, ki jih počnemo v želji po izgubi kilogramov. 

1. Premalo spanca

Če imate nestalne vzorce spanja in spite manj kot šest do osem ur na dan, to morda onemogoča doseganje vaših ciljev pri hujšanju. Telo potrebuje čas za spanje in počitek, da lahko zaključi proces prebave. Ko spite osem ur, gre vaše telo skozi različne faze spanja - in vsaka faza je pomembna za prebavo in druge funkcije telesa. Ko ta čas skrajšate, ne glede na to, ali ste na zabavi ali gledate televizijo, se cirkadiano pravilo ali ravnovesje vašega telesa poruši. Strokovnjaki predlagajo, da že nekaj ur pred spanjem izklopite svoje elektronske naprave, saj se vaš um in telo ne spočijeta, če ste priklopljeni nanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

2. Omejitev vnosa kalorij

Ko ne jeste dovolj, vaše telo preide na način odlaganja maščob namesto na način kurjenja maščob, saj poskuša v stresnem stanju najti vir energije. Hujšajte na celosten način, pri katerem telesu zagotovite energijo, ki jo potrebuje. 

3. Premalo vlaknin v prehrani

Napaka, ki jo ljudje pogosto počnejo, je, da zmanjšajo vnos ogljikovih hidratov in povečajo vnos beljakovin. Za dobro razgradnjo in prebavo beljakovin telo potrebuje vlaknine. Preveč beljakovin v telesu lahko povzroči glavobole, migrene in zaprtje, saj gre za težko prebavljivo skupino živil. Vsak obrok mora vsebovati določeno količino vlaknin. V povprečju potrebujemo najmanj pet obrokov zelenjave in sadja na dan, priporočajo strokovnjaki. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

4. Popolna opustitev maščob

Vsaka skupina živil je zasnovana tako, da deluje na določen način. Ogljikovi hidrati in maščobe so osnovne prehranske skupine našega telesa. Ko zmanjšate vnos ene od osnovnih prehranskih skupin, pred izločitvijo razmislite o posledicah, saj se zmanjšanje vnosa razlikuje od izločitve,  opozarjajo strokovnjaki. Poleg tega živila z nizko vsebnostjo maščob sicer veljajo za dobro izbiro za hujšanje, vendar imajo običajno nasproten učinek. Namesto da bi vas izdelki z nizko vsebnostjo maščob nasitili, boste zaradi njih lačni še bolj kot običajno, zato pa boste na koncu pojedli še več.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROSE FERGUSON (@rosemaryferguson_)

5. Prevelika osredotočenost na prehrano

Če se med dieto, ki omejuje kalorije, ne ukvarjate z gibanjem, boste verjetno izgubili več mišične mase in zmanjšali hitrost presnove, kar bo dejansko oviralo izgubo teže. Vsaka vrsta vadbe je nujna. Ko smo na poti hujšanja, moramo razumeti tudi morebitne osnovne bolezni. In le zdravnik vas bo lahko usmeril k pravim vajam glede na vaše zdravstveno stanje. Nekdo, ki je že pretežek, bo shujšal drugače kot nekdo, ki ima osnovno bolezen. Tisti s sladkorno boleznijo, ledvičnimi motnjami, PCOS se morajo posvetovati z zdravnikom dietetikom in ne slediti zgolj ustnemu izročilu ali internetu, saj bo le strokovnjak poznal fiziologijo teh stanj.  Vendar pa pretirana telesna vadba prinaša svoje težave. Prekomerna kardio vadba lahko poslabša proizvodnjo hormonov nadledvične žleze, kar lahko privede do pretiranega odziva na stres. Zato izbirajte za vas primerno vadbo, ki vam ne bo povzročala stresa, temveč bo na vas vplivala blagodejno. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

6. Ekstremno stradanje

Stradanje nas ne bo pripeljalo daleč, lahko pa nas pripelje do celotnega kolapsa našega sistema, česar pa sebi in svojemu telesu zagotovo ne privoščimo. Strokovnjaki pripročajo, da dosežemo dnevno priporočeno količino vsakega hranila. Pri ekstremnem hujšanju izgubite tudi bistvena hranila, kot so kalcij, vitamin D in B12. To lahko povzroči tudi težave s kožo in lasmi ter prebavne težave, saj telo ni dovolj nahranjeno z mikrohranili. Zaradi teh pomanjkanj makro- in mikrohranil, ki so posledica ekstremnih diet, bodo vaše kosti postale šibke, kar lahko vodi celo v osteoporozo, ob stradanju pa je na udaru tudi vaše srce, ki takšnega ekstremnega napora dolgo ne bo zdržalo. Prav tako pa je velika verjetnost, da boste vso izgubljeno težo dobili nazaj. Ekstremno stradanje lahko privede tudi do prenajedanja in nikakor in absolutno ni zdravo za telo. 

In kaj jesti?

Ker imata sadje in zelenjava nižjo kalorično vrednost v primerjavi s sladkarijami ali jedmi z moko, je odvečne kilograme najlažje izgubiti tako, da kalorično hrano nadomestite s tisto, ki je polna vitaminov, mineralov in vlaknin ter jo zaužijete v zadostnih količinah. Le tako organizem diete ne bo prepoznal kot nevarnost in začel »varčevati« maščobne obloge za »črne dni«.

Pred večjo spremembo prehrane ali uvedbo diete pa se posvetujte z zdravnikom!

Fotografije: Instagram/@gal_gadot

Preberite še: Pozabite na vašo najljubšo šminko, to obarvano olje za ustnice ima na Tiktoku skoraj 100 milijonov ogledov

Priporočamo tudi: Ta okusna začimba je idealna za nadomestitev sladkorja: Je naraven zaviralec apetita in znižuje raven holesterola

Najbolj brano