Če so vaše noge ponoči obrnjene proti vratom, ne boste spali: Po feng shuiju obstaja 6 položajev, v katerih se ne boste spočili

24. 5. 2024
Če so vaše noge ponoči obrnjene proti vratom, ne boste spali: Po feng shuiju obstaja 6 položajev, v katerih se ne boste spočili (foto: Profimedia)
Profimedia

Po nekaterih izračunih človek prespi tretjino svojega življenja, zdravniki svetujejo, da je spanec zelo pomemben za zdravje, ljudje se trudimo, da bi bilo udobno in sanjamo, stari Kitajci in stari Slovani pa svetujejo, kako ne spati. 

Če trpite za nespečnostjo in se zjutraj zbudite utrujeni, ne smete spati v določenih položajih glede na vrata in okna. To potrjujejo starodavni kitajski feng shui ter stara ljudska verovanja Slovanov in Skandinavcev. Obstaja šest situacij, v katerih spanec ne bo zadosten, tudi če ste prostor uredili po pravilih omenjenih veščin. Nič ni narobe, če upoštevate ta pravila, vendar je pomembno, da jih izvajate pravilno in ob upoštevanju nekaterih prepovedi. Nekatere od njih je res vredno upoštevati, ko zaprete vrata spalnice, vendar je odločitev na vas.

Ne spite z nogami proti vratom

Feng shui tega ne priporoča. Menijo, da energija, ki kroži v človeškem telesu, med spanjem zlahka steče skozi vrata. Skandinavci in Slovani so vrata dojemali kot portale v drugi svet. V sanjah lahko duša gre skozi vrata, se izgubi in potem ne najde poti nazaj. Poleg tega vrata odpirajo prehod v temni svet, od koder lahko pridejo zle entitete in se polastijo duše spečega. Prvi znak, da vas te entitete motijo ponoči, so nočne more, nenehno zbujanje in jutranja utrujenost. Psihologi pravijo, da veliko ljudi raje drži vrata ves čas na očeh, tudi med spanjem, saj se tako počutijo bolj varno. Ljudsko vraževerje tudi pravi, da mrtve prenašajo skozi vrata z nogami naprej.

Ne spite pred ogledalom

V spalnici ni priporočljivo postaviti ogledala: verjame se, da se speča oseba ne bi smela odsevati v ogledalu, sicer bo imela težave. To lahko negativno vpliva tudi na družinske odnose. Če morate zjutraj res pogledati svoj odsev, obesite ogledalo v omaro, da sledite pravilom in zadovoljite svoje potrebe.

Ne spite s sobno rastlino v sobi

To je resnica, potrjena s strani znanosti. Čez dan nam rože koristijo: proizvajajo kisik in čistijo zrak. Zvečer, ko ni sončne svetlobe, rastline dihajo enako kot mi in porabljajo dragoceni kisik. Torej odprite okno ali pa odstranite rože iz spalnice. Mimogrede, tudi šopkov ne smete imeti v spalnici, saj zaradi močne arome tvegate glavobol in slab spanec.

Ne spite z glavo proti oknu

To izhaja iz istega vira kot opozorilo številka 1. Po verovanjih zli duhovi radi pokukajo v okna ponoči in se naselijo v človekovo glavo. Edina realna nevarnost, če zaspite z glavo obrnjeno proti oknu, je prehlad zaradi prepiha. Feng shui priporoča, da postelje preprosto ne postavite v linijo postelja-okno.

Ne spite pri prižgani luči

To sploh ni vraževerje. Medicinsko dejstvo je, da morate spati v popolni temi. Če je v prostoru vir svetlobe ali je spalnica osvetljena z uličnimi lučmi, je v telesu moteno nastajanje melatonina, hormona spanja. Zaradi tega se čez dan počutimo utrujeni in izčrpani ter začnemo jesti več, da pomagamo telesu pri soočanju s stresom.

Ne spite v oblačilih

Ta izjava ima veliko znanstvenih utemeljitev. Ko spimo goli, se hormon melatonin bolje tvori, kar pomaga ohranjati mladost, znižuje stresni hormon kortizol ter izboljšuje videz kože in las. Poleg tega spanec postane globlji, moški, ki raje spijo brez oblačil, pa so bolj plodni.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Obožujete torbice? V modo prihaja trend nošenja torbic, ki vam bo prinesel dvojno veselje

Priporočamo tudi: Reese Witherspoon klasično kombinacijo kavbojk in srajce nadgradila z majhnimi detajli, ki so naredili vso razliko!

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač