Mati in hči - razmerje na preizkušnji

Odnos med materjo in hčerjo je že zelo dolgo del popularne kulture.

Lifestyle, 30. 4. 2015
Mati in hči - razmerje na preizkušnji - Foto: profimedia

Upodobljen v filmih, opevan v glasbi in zapisan v literaturi, še danes ostaja zanimiv fenomen. Matere in njihove hčere so lahko najboljše prijateljice ali pa sovražnice. Večina psihologov se strinja, da je prav odnos med materjo in hčerjo eden od najbolj napetih, saj med njima nenehno poteka boj med podobnostjo in različnostjo.

Idealna mati in popolna hči

Težko je reči, kakšna je idealna mama. Vsaka mama se po mojem mnenju zagotovo trudi po svojih najboljših močeh. Tudi če ji po definiciji starševstva spodleti, je najverjetneje naredila največ, kolikor je znala. Hočeš ali nočeš pa je hči največkrat zelo podobna svoji mami, saj jo je ne nazadnje ta tudi vzgojila. Morda je ravno ta podobnost tista, ki med njima ustvarja željo po popolnosti. Kako že pravijo, da človeka napake pri drugih ljudeh motijo, ker ga v resnici motijo pri sebi.

Odnosi med ljudmi so zelo zapleteni. Tako prihaja do sporov med prijatelji, vendar so to ljudje, ki smo jih sami izbrali in sami odločamo, ali bomo ta odnos vzdrževali ali pa ne. Ker družine ne moremo izbirati, se moramo pogosto prilagajati in poskušati vzdrževati dobre odnose. Tako rekoč vrženi smo v skupino ljudi, ne da bi imeli kakršnokoli možnost izbire, in le upamo lahko, da se bomo z njimi vsaj približno dobro razumeli.

Želje in ideje o tem, kakšna naj bi bila dobra mati ali idealna hči, so popolnoma neprimerne in nepotrebne. Življenje ne deluje tako. Kot si ne moremo le zaželeti ozkega pasu in debele denarnice, tudi družine ne moremo spremeniti kar tako. Kar nam preostane, je, da poskušamo biti strpni in čim bolje razumeti drug drugega. Kapitalizem 21. stoletja je iz vseh nas naredil egoiste.

Vsak želi poskrbeti le zase in vedno vidi le svoje skrbi in potrebe. Če bi bili ljudje bolj empatični, morda ne bi prihajalo do svetovnih sporov, pa tudi do teh v družini ne. Ampak, to je že povsem druga tematika. Z gotovostjo lahko trdim, da idealna mama ne obstaja, kot tudi ne obstaja idealna hči. Največji približek temu idealu sta posameznici, ki se trudita v odnosu, druga drugi prisluhneta in si odpuščata, ko je treba.

Mama, moja najboljša prijateljica

Ko sem bila v srednji šoli, je ena izmed sošolk, ki je sama živela z mamo, z navdušenjem opisovala njun odnos kot prijateljski. Preostale punce smo le poslušale o njunih zabavah, pokajenih cigaretah in skrivnostih, ki sta si jih delile z mamo. Nekatere so ji zavidale, druge morda ne. Meni se je zdelo, da je njun odnos malce nenavaden. Saj ne pravim, da mama ne more biti tvoja najboljša prijateljica. Zagotovo pa je, da ne more biti samo in predvsem to. V odnosu med materjo in hčerjo je predvsem zelo pomembno, da se obe zavedata svojega položaja.

Prijateljevanje s starši je pojav, ki ga je zadnje čase zagotovo vse več. Profesorica na Univerzi v Georgetownu, Deborah Tannen, je v svoji knjigi You're Wearing That?: Understanding Mothers and Daughters in Conversation opozorila na porast prijateljstev med materami in hčerami.

V študiji, ki jo je opravila, je prišla do ugotovitev, da je to povsem nov fenomen zahodne kulture, ki se je začel pri milenijski generaciji, rojeni v osemdesetih letih, in se nadaljuje pri vseh nadaljnjih generacijah. Prijateljstvo med mamo in hčerjo je okrepila še moderna komunikacijska tehnologija, ki omogoča, da sta druga drugi vedno na voljo. Večja odprtost v odnosu in bolj osebni pogovori pa vodijo do tega, da hitreje in večkrat prideta do konflikta. Njun pogovor se lahko začne povsem prijateljsko, a se lahko ravno zaradi te bližine konča s prepirom.

Ko pa pride do konflikta ...

Nekajkrat sem že v kavarni videla prizor, ko sta bili dve ženski, mati in hči, sredi prepira. Čeprav se ne spodobi poslušati tujih pogovorov, si nisem mogla pomagati, da ne bi prisluhnila. Največkrat je šlo za tako imenovano materino vmešavanje v hčerino življenje. Saj veste, zakaj nisi poročena, kakšen pulover imaš oblečen, ni mi všeč barva tvojih las in tako naprej. To so majhne stvari, ki pa so lahko pogosto povod za različne spore in zamere.

Deborah Tannen je pri pisanju knjige analizirala ure in ure pogovorov med materami in njihovimi hčerami in pri tem prišla do zanimivih zaključkov. Matere, ki želijo svoje hčere zaščititi, jim ponujajo nasvete, o katerih so prepričane, da bodo njihovim hčeram olajšali življenje. Po drugi strani pa si hčere želijo odobravanja svoje mame in te 'dobronamerne' nasvete sprejmejo kot kritiko.

Torej kot dokaz, da niso popolne oziroma, da to, kar delajo, ni v redu. Zdi se mi, da to povzame bistvo skorajda vseh sporov med materami in njihovimi hčerami. Čeprav se imata zelo radi, lahko zaradi takšnega nesporazuma pride do trenj med večino mater in hčera.

Midve z mamo

S svojo mamo sem imela vedno zelo dober odnos in ga imam še danes. Vsekakor si v času mojega odraščanja (to je pubertete) nisva delili cigaret niti nisva skupaj hodili na zabave. Vedno mi je dala vedeti, da je moja mama in je kot taka lahko tudi stroga in odločna, vendar ji vseeno lahko zaupam in mi bo vedno stala ob strani. Kljub temu je danes najin odnos prijateljski.

Pogosto se skupaj odpraviva po trgovinah ali na kavo, svetujem ji pri nakupu oblačil. Skupaj se smejiva, popijeva kozarec vina in se odpraviva v kino. Priznam, da tudi jaz danes razmišljam o svoji mami kot prijateljici, vendar ob tem ne pozabljam, da je vseeno moja mati. Danes, ko sem že skoraj odrasla, se mi zdi, da mora mama prav takšna tudi biti in da bi nekega dne tudi jaz rada bila takšna mati svojim otrokom. Prijateljica, a še vedno mati.

Fenomen prijateljevanja s starši, predvsem pa z mamo, so opazili tudi pri televizijski hiši MTV. Ta je vedno veljala kot program z glasbo in oddajami, namenjen jeznim najstnikom, ki so želeli pobegniti od tako imenovanih zoprnih staršev.

Predsednika televizijske hiše Stephena Friedmana je presenetila raziskava, ki je pokazala, da jim gledanost pada, saj se mladi ne upirajo več svojim staršem in jih potemtakem ne zanimajo oddaje na to temo. Milenijci so v resničnostnih oddajah pogrešali starše, zdele so se jim nerealne. Povedali so, da se sami o ničemer ne odločijo, ne da bi se prej posvetovali s starši, in da bi to morala odražati tudi resničnostna televizija.

Mama, rada te imam

Pa dajmo na stran vse spore in težave in poglejmo resnici v oči, čeprav se sliši zelo klišejsko. Mama je ena in edina, ki nas je rodila in skrbela za nas, ko smo bili majhni, in ki ne nazadnje to počne še danes. Čeprav nas včasih jezi, ne smemo pozabiti, da tudi hčere nismo angeli. Ne pozabite na svojo mamo, saj je edini človek na svetu, ki ljubi brezpogojno.

Tudi takrat, ko vas ves svet pusti na cedilu in mislite, da nimate nikogar več, vam bo stala ob strani. Ker še nimam otrok in težko govorim o tem, kako je biti mati, sem svojo mamo vprašala za nasvet. Zanimalo me je, kaj je po njenem mnenju potrebno za vzdrževanje dobrega odnosa. Povedala mi je, da matere predvsem ne smejo pozabiti, da so bile tudi one nekoč deklice, najstnice, mlade in odrasle ženske. Da je včasih pač težko, zato poskusite razumeti svojo hčer. Tu lahko dodam, da moramo tudi hčere biti potrpežljive in razumeti svojo mamo, saj so se one prav tako morale naučiti, kako biti mama.

Mislim, da se z mojo mamo strinjava glede nečesa: ohranite otroka v sebi, smejte se in uživajte v trenutkih, ki jih preživljata druga z drugo, saj ti minejo neverjetno hitro, a so neprecenljivi. Zato večkrat pomislite nanjo, ne le ob prihajajočem materinskem dnevu. Pokličite in obiščite jo kar tako, ker ste se spomnili nanjo, in ji povejte, da jo imate radi. Le tri besede so potrebne, da končate vse spore in prepire ter ji polepšate dan. Saj veste, kako že gre: »Mama, rada te imam!«

Kako izboljšati svoj odnos

1. Komunicirajte

Pomanjkanje komunikacije je pogosta težava v odnosu med mamo in hčerjo; med pogovorom se izražajte jasno (nihče ne more brati misli) in mirno.

2. Naučite se poslušati

Aktivno poslušanje pomeni, da prisluhnete sogovorniku in ne razmišljate le o tem, kaj boste povedali vi.

3. Odpustite in pozabite na preteklost

Preteklost, zamere in jeza otežujejo življenje le vam, odpustite in pozabite!

4. Postavite se v njeno kožo

Empatija; ne pozabite, da je tudi vaša mama ženska, ki je lahko ranjena in zaradi nečesa trpi. Morda je bila rojena in vzgojena v drugačnih časih, z drugačnimi vrednotami ali v težavnih družinskih odnosih.

5. Hitro popravite škodo

Če pride do konflikta, ga čim prej razrešite; dolgotrajne zamere so škodljive za odnos.

Pripravila: Nastja Nastić

Najbolj brano