Pokukali smo v novo pesniško zbirko Zale Djuric z naslovom LJUBAVI in se zaljubili na prvi zapis

22. 9. 2023
Pokukali smo v novo pesniško zbirko Zale Djuric z naslovom LJUBAVI in se zaljubili na prvi zapis (foto: Mark Breznik)
Mark Breznik

Ni skrivnost, da igralka in pesnica Zala Djuric razume besede tako kot le malokdo ter se z njimi mojstrsko poigrava, kar pa ni le plod njenega večplastnega talenta, temveč tudi globokega samopoznavanja. Po svoji prvi pesniški zbirki, ki jo sestavlja šestdeset intimnih pesmi in nosi naslov Zbrka poezije, je Zala pred kratkim izdala še svojo drugo zbirko pesmi. Ta sliši na ime LJUBAVI.

V njej skozi medij poezije posreduje izkušnjo odraščajočega, samospoznavajočega se jaza, ki se, ne brez predhodnega truda in žalostnih razočaranj, zave: Sijem! Ljubim! In sem zato vredna ljubezni.

Skozi premišljeno trodelno dramaturško zgradbo – Iščem ljubav, Sem ljubav, Ljubav me najde – se razpira bistvena, sveža tema pesničine poezije: iskanje. Prav v iskanju in nato spoznanju lastne vrednosti, ki je neposredno povezana z zmožnostjo ljubiti, se zgodi očarujoče uzrtje Drugega, ki je eden od privlačnih polov – a ne edini –, proti kateremu gravitirajo pesmi. 

Pesniški subjekt, Zalin alter ego, se z radovedno odločenostjo odpira vsemu, kar ustvarja izkušnjo življenjske uresničenosti: samospoznanju, ustvarjanju, odnosom, svetu: velemestnemu utripu in skorajda zenovskim občutenjem, ki jih podarja prvobitnost narave; kakor jo mesto kdaj energetsko izprazni, stik z naravo prinaša osvežitev in vrača pristnost, brez katere ni ne zaresne pesniške ne svetovljanske izkušnje.

Pesmi so čustvene, a jim hkrati uspe ohranjati zlato ravnovesje na tehtnici življenja: tam, kjer se morda za hip ustrašimo, da bi lahko zaplavale v pretiran sentiment, jim rešilni pas vrže očarljiv smisel za humor, sol poezije – in vse se končna srečno.

Lepota Ljubavi se morda najlepše strne v  izčiščenih poantah, nekakšnih stavčnih ogrlicah, ki so v okras življenju. Spontano prehajajo v bralko, bralca, in v notranjem odzvenu postanejo mantre za srečno pot bivanja v zlatem toku ljubezni.

Pesmi Ljubavi živijo na papirju, žarijo sredi visokih poletnih trav in se opolnomočijo skozi pesniško-igralsko performativno podajanje poezije, skozi pesničino sončno odprtost v prebujenje: Kopam se v ljubezni, čista sem.

Zala je bila lani poleti tudi gostja našega ELLE podkasta, v katerem je z voditeljico Petro Windschnurer delila tudi svoj pogled na ljubezen.

"Ljubezen je vse in povsod. Sama imam dve glavni ljubezni; eno v romantičnem smislu in svojo umetnost. Sta povsem enakovredni, a le čisto drugačni."

Naj dodamo, da je Zala obenem nagrajenka zadnjih Elle Style Awards, in sicer je prejela nagrado v kategoriji Mladi talent. Ob podelitvi lani novembra smo med drugim zapisali, da "smo prepričani, da bo s svojim talentom in neizmerno ustvarjalnostjo navduševala tudi v prihodnje", in to je nadarjena ustvarjalka še kako močno dokazala.

Sveže čtivo izpod Zalinega ustvarjalnega peresa je že zvesti spremljevalec naših večerov in hkrati opomnik na vse tisto, kar v življenju zares šteje. Svoj izvod najdete TUKAJ.

Fotografije Mark Breznik

Preberite še: Tukaj je nova ELLE! Urednica mode in lepote Petra Windschnurer: "Nazaj na delo lahko zveni tudi zelo privlačno"

Priporočamo tudi: Zala Djuric: »V tujino sem odšla, da se izgubim in spet najdem.«