Ta veseli dan kulture, prost vstop v Narodno galerijo od 3. do 5. decembra

2. 12. 2021

Ta veseli dan kulture, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan rojstva pesnika Franceta Prešerna, bodo v Narodni galeriji letos slavili ves konec tedna.

Epidemija covida-19 je v naše življenje prinesla različne omejitve, spremembe in stiske.

"Prav umetnost lahko v tem času igra pomembno vlogo pri ohranjanju in spodbujanju dobrega počutja, razbremenitvi ter zmanjšanju covidnega stresa, zato obiskovalce vabimo k varnemu ogledu najlepših narodovih umetnin."

Ogled Stalne zbirke, ki obsega več kot 600 umetnin od srednjega veka do konca 20. stoletja, bo brezplačen, za ogled občasnih razstav Hinko Smrekar, 2. del in Nadar, portretne mojstrovine velja redna vstopnina.

Prost vstop bo tudi v Zlato dvorano, kjer bodo na ogled Jaslice podobarja in slikarja Štefana Šubica iz župnijske cerkve v Železnikih. Gre za sijajen primer kulisnih jaslic, ki so se pri nas pojavile in uveljavile v 19. stoletju, do danes pa se jih je ohranilo le nekaj primerov, zato veljajo za izjemno dragoceno kulturno dediščino.

"Obiskovalce spodbujamo, da si ogledajo občasno razstavo Nadar, portretne mojstrovine in se fotografirajo kot Nadar. Med tistimi, ki bodo fotografijo delili na družbenih omrežjih s ključnikoma #narodnagalerija #nadar, bomo izžrebali 3 srečneže, ki bodo prejeli letno vstopnico," sporočajo iz Narodne galerije.

Družine z otroki od 6. do 10. leta se bodo lahko lotile Galerijskih ugank - samostojno raziskovalno igro z nalogami in ugankami, ki jih bo popeljala po Narodni galeriji.

Za tiste, ki galerije ne morejo obiskati, so pripravili tri nove spletne razstave.

Spletna razstava Od blizu … se posveča umetninam, razstavljenim v stalni zbirki Narodne galerije, in razlaga detajle predmetov, živali ter napisov. Spletna razstava Herojski hrast in lirična breza predstavlja upodobitve dreves v stalni zbirki, spletna razstava Portreti otrok pa nas vabi, da se zazremo v izraze otrok - od neznanih dečkov in deklic do potomcev aristokratov ter članov uglednih družin - ter občutimo čustva, ki nam jih posredujejo izpred stoletij in desetletij.

Obiskovalce spodbujamo k dostojnemu praznovanju Tega veselega dneva kulture in jih prosimo, da v skladu z veljavnimi odloki upoštevajo navodila muzejskega osebja pri zagotavljanju varnega in umirjenega ogleda.