6 knjig, ki jih bomo ta vikend brala dekleta z uredništva

14. 5. 2021
6 knjig, ki jih bomo ta vikend brala dekleta z uredništva (foto: Profimedia)
Profimedia

Izbor knjig, ki vam bo polepšal in popestril pomladne dni.

1. En-knap

Zavod EN-KNAP

Unikatna monografska publikacija, ki ponuja zgodovinski pregled delovanja enega najpomembnejših slovenskih akterjev s področja sodobnega plesa in plesnega filma, EN-KNAPa. Skozi nezamenljivo zunanjost, ki po besedah oblikovalk že sama po sebi govori na eni strani o surovosti knapovske pristne drže in na drugi strani o premišljeni formi ter s posodobljenim nadaljevanjem nekoč davno zastavljene grafične podobe, zaokroži knapovsko delovanje tudi po vizualni plati, k čemur veliko prispevajo tudi izjemne plesne fotografije. Ponuja spoznanje ključnih metod in prebojnih momentov opusa Iztoka Kovača, vabi nas na sprehod skozi monografske predstavitve ključnih predstav iz zgodovine plesne skupine EN-KNAP ter pokaže kakšen pomen za razvoj sodobnega plesa in slovenske umetnosti jim pripisujejo Jedrt Jež Furlan, Uroš Grilc, Blaž Lukan in Stojan Pelko.

2. MLADINSKA KNJIGA

Devica, kraljica, vdova, prasica

Erica Johnson Debeljak

Erica Johnson Debeljak v svoji leposlovno-esejistični knjigi Devica, kraljica, vdova, prasica piše o soočenju z nenadno smrtjo svojega moža, o bolečini, občutkih nemoči, zmedenosti, jezi in drugih čustvih, v katera jo je pahnilo žalovanje … in ne nazadnje o tem, kako spet začne prevzemati nadzor nad svojim življenjem, ga sestavljati na novo. Knjiga tako ne govori le o žalovanju, ampak tudi o opolnomočenju. Spomine in osebne izkušnje ves čas prepleta z antropološko analizo vdov iz različnih kultur in zgodovinskih obdobij (biblijske Tamare in Judite, mitološke Hekube in Penelope, poslednje indijske vdove Roop Kanwar, ki so jo sežgali, preklete kraljice Gertrude iz Hamleta in drugih). In nam, kot je zapisala Slavenka Drakulić, »ponuja poučno, a obenem srhljivo spoznanje, kako malo se je vloga vdove spremenila v zadnjih tisoč letih«.

3. BELETRINA

Dora in Minotaver

Slavenka Drakulić

Roman Dora in Minotaver je veličasten portret ženske, ki je po skupnem življenju s strastnim genijem doživela zlom. Izjemna ustvarjalka Dora Maar je v knjigi razgaljena skozi svoje turbulentno razmerje s Pablom Picassom, enim od največjih genijev 20. stoletja. Dora je bila rojena leta 1907 v Parizu, odraščala pa je v Buenos Airesu. Še pred razmerjem s Picassom je bila priznana fotografinja in ena od najbolj izstopajočih figur pariške avantgarde. Med njuno dolgotrajno zvezo je Picasso Dorino podobo ujel v serijo portretov. V romanu Dora in Minotaver doživljamo pripoved o strastnem in burnem ljubezenskem razmerju skozi glas Dore Maar. Slikar pred nami zraste kot podoba minotavra, ki je precej manj privlačna in precej bolj brutalna, kot bi od razvpitega slikarja pričakovali. Roman, ki se potaplja v globine umetnikove duševnosti, ne bo pustil hladnega nobenega bralca – zaradi živosti opisov postane slikar naš življenjski spremljevalec.

4. SANJE

Kirka

Madeline Miller

Vrhunski roman, ki po navdihu Homerjeve Odiseje pripoveduje zgodbo o mitološki čarovnici Kirki. V hiši Heliosa, boga sonca in najmogočnejšega iz rodu Titanov, se rodi hči. A Kirka je nenavaden otrok. Obdarjena ni niti z božansko močjo očeta niti z materino pogubno očarljivostjo. Ko se v želji, da bi našla prijatelje, približa svetu smrtnikov, odkrije, da ji je dana njena lastna, čisto posebna moč – moč čarovništva, s katero lahko nasprotnike spreminja v pošasti in se enakovredno kosa s samimi vladarji Olimpa. Zaradi občutka ogroženosti jo Zevs odpelje na zapuščeni otok, kjer se Kirka posveti izpopolnjevanju svoje skrivnostne veščine. A na žensko, ki je samozadostna, prežijo številne nevarnosti. Kirka nadse nehote prikliče srd ljudi in bogov, dokler se nazadnje ne znajde sredi spora z enim od najstrašnejših in najbolj maščevalnih Olimpijcev. Da bi zaščitila tisto, kar ji je najdražje, mora uporabiti vso svojo moč in se odločiti, ali je njeno mesto pri bogovih na Olimpu, kjer se je rodila, ali pri smrtnikih na Zemlji, kjer je ljubila.

5. GOGA

Šola za delikatne ljubimce

Svetlana Slapšak

V tem križancu med potopisom, političnim esejem in pustolovsko-ljubezenskim romanom ne manjka niti erotičnih in vzgojnih prvin – za občutljive in učljive ljubimce. V Grčiji se piše leto 1974, pravkar je padla vojaška hunta, v Atenah vre. Sredi političnih nemirov se prepleteta živ­ljenji podiplomske študentke klasične filologije iz Jugoslavije in ruskega igralca na pragu zrelih let. Njuno potikanje po antični in sodobni Grčiji ni le okvir za duhovito kulturnozgodovinsko ekspertizo, ki sega vse do Moskve in Beograda, ampak tudi za politične in ne nazadnje intimne razmisleke o (ne)možnosti pravičnega sveta in ljubezenskega para v njem.

6. MLADINSKA KNJIGA

Raztrgajmo nebo

Paolo Giordano

Za Tereso se življenje zares začne tisto poletje v Apuliji. Poletje, ko ji dolge vroče dni v družbi babice in očeta preseka srečanje s tremi fanti – premišljenim Nicolo, zadržanim Tommasom in skrivnostnim Bernom. Trije fantje, bratje po duši, jo povlečejo v svoj svet, za Tereso tako čaroben in vznemirljiv, stkan iz drugačnih verovanj, spoštovanja zemlje in večnega prijateljstva. Ter prve in edine ljubezni. Vez, ki se splete med njo in Bernom, zasenči vse drugo, in Tereso posrka v njegov svet. A nobena vez ni neuničljiva in nobeno poletje ne traja večno.

Fotografije: Promocijsko gradivo

Preberite še: Bennifer in 15 drugih ikoničnih zvezdniških parov iz 90-ih in začetka 2000, na katere ste gotovo pozabili

Priporočamo tudi: To je modni dodatek, ki bo to sezono popestril vsak vaš stajling