Lykke Li - potolažena z glasbo in modo

6. 12. 2014
Lykke Li - potolažena z glasbo in modo (foto: promo)
promo

Da so še tako velike ljubezni minljive, je spoznala pevka Lykke Li. Bolečino je izlila v svojo največjo ljubezen in rodil se je novi album.

28-letna švedska pevska zvezda je dosegla globalni uspeh z remiksom pesmi I Follow River.

Indie pop pevka in pisateljica besedil je pozornost blogerjev pritegnila že leta 2000 s spevnimi retro-šik singli, ki jih je objavljala na svojem profilu MySpace. V njenih pesmih se mešajo elementi indie popa ter alternativne in elektronske glasbe.

Svoj prvi album s čutnim, komaj slišnim glasom in težkim elektronskim ritmom, Youth Novels, je izdala leta 2008. Z njim je še povečala svojo prepoznavnost in leta 2011 izdala album Wounded Rhymes, s katerim si je prislužila veliko nagrad. Istega leta je odšla na turnejo po Evropi in Severni Ameriki, dve leti pozneje pa je s svojim glasom v pesmi I'm Waiting Here prispevala k albumu The Big Dream Davida Lyncha.

Glasbenica je sodelovala tudi s skupino U2. Njen glas lahko slišimo na njihovem najnovejšem albumu Songs of Innocence v pesmi The Troubles. Letos se je vrnila v glasbeni studio in maja izdala melanholični pop album z naslovom I Never Learned. Med ustvarjanjem albuma se je Lykke Li prebijala skozi ljubezensko in ustvarjalno krizo. Pravi, da je občutila toliko različnih čustev, da se je počutila izgubljeno. S pesmimi je želela izraziti kaos in s pomočjo njih razmisliti o svojem življenju. Ob razhodu s partnerjem se je počutila zelo osamljeno in iz te samote se ni znala prebiti.

Uteho za bolečino je našla v glasbi, v njej je utapljala žalost. Verjame, da so vsi umetniki imeli ljubezen, ki so jo izgubili, zaradi česar so se zatekli k ustvarjanju. Ob sebi bi rada imela moškega, a ve, da poti nazaj ni več, hkrati pa se zaveda, da brez bolečine zaradi izgubljene ljubezni ne bi ustvarila novega albuma ... »Življenje z umetnostjo je lažje od življenja z moškim,« meni Lykke Li.

Pevka pa svojega življenja ne posveča le glasbi, privlači jo tudi moda. Tako je za & Other Stories oblikovala kapsulno kolekcijo oblačil, ki je bila navdihnjena z njenimi potovanji in izžareva skandinavski minimalizem.

»Kosi so zelo vsestranski, z nomadskim duhom, in lahko jih nosite oblečene ali pa ne,« je o kolekciji povedal oblikovalec za & Other Stories, Behnaz Aram.

Pripravila: Manca Pogačar