Kulturni napovednik, od 31. oktobra do 6. novembra

31. 10. 2007

31. oktober je tu, z njim pa noč čarovnic, čas grozljivih mask in nasmejanih buč. Pri nas sicer "halloween" velja za še enega izmed uvoženih praznikov, a noč čarovnic je kljub vsemu očarljiva mešanica keltskega novega leta, romanskega praznika boginje sadnega drevja in sadja Pomone ter krščanskega praznika vseh svetih. Dandanes je noč čarovnic praznik, namenjen tako otrokom kot odraslim, tudi ve pa se lahko našemite v čarovnice in obiščete eno izmed mnogih prizorišč halloween zabav, ki bodo potekale v nočnih klubih povsod po Sloveniji. Med drugim bodo v ljubljanskem Globalu najlepše čarovnice nagradili z brezplačnim koktajlom, v Bachus Centru bodo maske privabili z brezplačnim vstopom, v mariborski Samsari pa bodo izbrali naj čarovnico (in čarovnika).

FILM

Od petka (2. november) dalje si lahko v kinematografih ogledate svež akcijski triler Kraljestvo, v katerem nastopata oskarjevec Jamie Foxx in Jennifer Garner, v četrtek (1. november) pa lahko izkoristite priložnost in pokukate v Hanekejev film Skrito, ki bo na sporedu v ljubljanski dvorani KinoDvor. Če si še niste ogledali filma Večno sonce brezmadežnega uma, boste lahko zamujeno nadoknadili v ponedeljek (5. november) na isti lokaciji.

GLASBA

V intimnem vzdušju ljubljanskega Orto bara bo v petek (2. november) nastopila britanska skupina Kosheen, ki je sicer bržkone vajena večjih koncertnih prizorišč. Skupina je največji uspeh doživela s pesmijo Hide U, v Ljubljani pa bo predstavljala tretji album Damage. V torek (6. november) bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopila ženska newyorška skupina elektroakustične glasbe Mephista, v metliškem klubu Bollywood pa bosta medtem v petek (2. november) v istem večeru nastopili kar dve veliki imeni elektronske glasbe, Valentino Kanzyani in Marko Nastić iz Srbije.

GLEDALIŠČE

V soboto (3. november) v KUD-u Franceta Prešerna ne zamudite interaktivne predstave kolektiva Narobov, letošnjega dobitnika Ježkove nagrade za radijski šov Velika sestra, sicer parodijo na resničnostne oddaje. Istega dne si lahko v Cankarjevem domu ogledate zadnjo ljubljansko ponovitev predstave Raztrganci, v kateri nastopajo Gojmir Lešnjak – Gojc, Nataša Matjašec, Tjaša Železnik in drugi.

RAZSTAVE

V okviru Meseca oblikovanja si boste lahko v Salonu svetlobe v torek (6. novembra) v razstavi Umetnost v interierju ogledali fuzijo med umetnostjo, uporabnostjo in interierjem. Na noč čarovnic bo svoja vrata v Ateljeju 2050 odprla raztava Plakati hrvaškega umetnika Jadrana Bobana, ki se v svojih delih ukvarja s političnimi temami. Le še do 4. novembra pa si lahko v Mestni galeriji ogledate fotografsko razstavo Aljoše Rebolja, ki je na ogled postavil osemnajst fotografij, posnetih v Madridu na vajah nove gledališke predstave Tomaža Pandurje Barroco.

ELLE PRIPOROČA:

  • 2. november, Orto bar – koncert skupine Kosheen, katere zaščitni znak je pevka Sian Evans, njihov zvok pa kritiki radi opisujejo kot plesno glasbo z rock dušo. Na koncertu se lahko poleg novih pesmi nadejamo tudi uspešnic Hide U, Catch in Hungry.
  • Do 4. novembra, Mestna galerija – razstava Barocco Aljoše Rebolja, ki v okviru Meseca fotografije predstavlja posnetke z vaje nove predstave Tomaža Pandurja v Madridu.

  • 5. november ob 20.10, KinoDvor – film Večno sonce brezmadežnega uma z Jimom Carreyjem in Kate Winslet v glavnih vlogah vas bo popeljal na nenavadno popotovanje med sedanjostjo, spomini in domišljijo.

Fotografije promocijski material

Karantanija Cinemas

RedDot