Junija prihaja druga edicija festivala Krafft

Priprave na drugo edicijo Igralskega filmskega festivala Kranj – Krafft, ki nastaja v sodelovanju z Mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj, Slovenskim filmskim centrom (SFC), Društvom slovenskih avdiovizualnih igralcev in Zavodom Carnica, so v polnem teku. Pestro filmsko dogajanje, namenjeno vsem generacijam in različnim filmskih žanrom, se bo med 14. in 19. junijem tudi letos odvijalo v starem mestnem jedru Kranja. Festival, ki se v celoti posveča umetnosti filmske igre, je prvi svoje vrste v širši regiji.

Promocijsko sporočilo, 21. 2. 2022
Junija prihaja druga edicija festivala Krafft - Foto: Promocijsko gradivo

Cilji festivala ostajajo enaki – postreči z novimi, še čisto svežimi mednarodnimi filmskimi presežki na področju igre. V Slovenijo pripeljati nadarjene in svetovno prepoznavne filmske igralce ter vrhunske filmske strokovnjake, da z nami delijo svoje zgodbe, znanje in izkušnje. Predstaviti ustvarjalni potencial slovenskega plesnega filma. Odpirati strokovne razprave o temah, ki se posredno ali neposredno tičejo filmske igre in igralcev ter plesnih filmov in plesnih ustvarjalcev v avdiovizualnih delih.

Kaj prinaša druga edicija festivala Krafft

V središču festivala bodo tudi letos tekmovalni program s slavnostno podelitvijo igralskih filmskih nagrad (zlatih jabolk), revijalni pregled nagrajenih filmov na priznanih evropskih filmskih festivalih, izbor izstopajočih slovenskih plesnih filmov in strokovni program. Festivalsko dogajanje v celoto zaokrožuje raznolik spremljevalni program. Festival bo tako postregel s številnimi pogovori z domačimi in tujimi filmskimi igralkami in igralci, razstavami, delavnicami in družabnimi dogodki.

V ospredju strokovnih razprav bodo teme, povezane s snemanjem intimnih prizorov, ki med drugim naslavljajo vprašanja o različnih oblikah spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja v filmskem svetu. Del strokovnih razprav bomo posvetili ustvarjanju plesalcev in koreografov na avdiovizualnem področju.

Posebno pozornost bomo tako kot lani namenili tudi dosežkom slovenskih igralcev in plesnih ustvarjalcev na avdiovizualnem področju. Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) bo skupaj s svojo Sekcijo plesnih ustvarjalcev (SPU) drugo leto zapored na prvi dan festivala podelilo stanovske nagrade in priznanja.

Filmski selektorji festivala Krafft:
  • Ana Šturm, filmska kritičarka, publicistka in urednica revije za film in televizijo Ekran,
  • Veronika Zakonjšek, kulturologinja in filmska kritičarka ter
  • Petja Labović, gledališki in filmski igralec, ki je med drugim nastopil v slovenski nadaljevanki Jezero in celovečercu Prebujenje režiserja Petra Bratuše.

Filmski selektorji bodo za tekmovalni del druge edicije festivala izbirali med novostmi svetovne filmske produkcije zadnjih dveh let, s poudarkom na nagrajencih festivalov v Rotterdamu in Berlinu. Poleg teh filmov si bo na Krafftovih filmskih platnih mogoče ogledati tudi izbor nagrajenih filmov na festivalih v Benetkah, Berlinu, Cannesu in San Sebastiánu. Kot je pojasnila Ana Šturm, gre “pri selekciji filmov vedno in v vseh pogledih za izbor čim bolj kakovostne, aktualne, relevantne in raznolike filmske produkcije.” Veronika Zakonjšek pa jo je dopolnila, da “bo tudi letošnji Krafft v Kranj pripeljal filme s presežnimi igralskimi stvaritvami, z njimi pa tudi filmske igralce in igralke, zvezde malih in velikih ekranov. Gledalci se bodo tako lahko v poletno sproščenem vzdušju družili in pogovarjali z domačimi in tujimi gosti.” Petja Labović pa je izrazil željo, “da bi občasni festivali in projekcije (v mestih, ki niso Ljubljana) prerasli v stalno prakso in celo vodili v razvoj mestnih kinov z alternativno filmsko ponudbo.”

Več o selektorjih festivala in njihove izjave o izboru filmov najdete na spletni strani festival Krafft

Najbolj brano