Izlet na izlet v Karlove Vare

7. 6. 2012
Foto: Kolosej

Film Izlet režiserja Nejca Gazvode je doletela velika čast, po izboru revije Variety se je namreč uvrstil na 47. mednarodni festival Karlovy Vary, ki bo potekal med 29. junijem in 7. julijem 2012.

Izlet se bo predstavil v prestižni in eni najbolj odmevnih sekcij Variety's 10 Euro Filmmakers  to Watch, izboru 10 najboljših evropskih prvencev leta.

Gazvodov izdelek je edini film s področja Srednje in Vzhodne Evrope v tej sekciji (ostali izbrani filmi prihajajo iz Belgije, Danske, Finske, Islandije, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Španije in Velike Britanije), kar daje dosežku še dodatno težo. Festivala se bo  udeležil režiser Nejc Gazvoda, skupaj s producentoma filma Alešem Pavlinom in Andrejem Štritofom.

V filmu se mladi vojak Gregor (Jure Henigman) po vrnitvi iz misije v tujini skupaj z najboljšim prijateljem Andrejem (Luka Cimprič) in razposajeno Živo (Nina Rakovec) odpravi na nekajdnevni izlet. Med vožnjo se počasi razkrivajo njihova razmišljanja, strahovi in strasti, od Gregorjevega soočanja z grozotami vojne in Živinih skritih ljubezenskih čustev do Andrejeve uporniške osamljenosti.

Na festivalu slovenskega filma je Izlet prejel 5 nagrad vesna za najboljši scenarij, glavnega igralca in igralko, glasbo in montažo. Zabeležil je številne uspehe v mednarodnem merilu, svetovna premiera je bila na filmskem festivalu v Sarajevu.