Ida Prester, Lollobrigida: "Moda bi morala biti igra, ne pa obveza ali napor"

22. 2. 2012

"Ni nam več do poskakovanja po odru v tigrastih kopalkah ... Nočemo, da bi si nas ljudje zapomnili samo po norih pričeskah in bodicah na ramenih, tega smo se prenasitili."

Ta četrtek, 23. februarja, bodo hrvaško-prekmurski diskopoprockerji Lollobrigida, ki trenutno promovirajo album Pilula, nastopili v ljubljanskem Kinu Šiška, njihovi gostje bodo Nipplepeople. Organizatorji dogodka v okviru YU GO! večerov napovedujejo "nepozabno elektro pop disko žurko".

Pred koncertom smo o modi in še čem poklepetali s pevko Ido Prester, polovico ženskega dela zasedbe, ki jo sestavljajo še Petra Cigoj (vokal; trenutno na porodniškem dopustu, zato je namesto nje predvidoma do oktobra vskočila Lidija Dokuzović), Kleemar (synth, sampler), Ivan Levačić – Levi (bobni), Marko Turkalj (kitara) in Jernej Šavel (bas kitara, vokal). Ida je tudi priljubljena medijska osebnost na Hrvaškem, med drugim znan obraz s televizije. Od kod navdih za odrske oprave Lollobrigide, kakšen je njen osebni slog in kje najraje nakupuje? Preberite pogovor in izvedeli boste.

Z leti se je poleg same zasedbe (od vsega začetka je v njej  Ida, zamenjalo se je več drugih članov in vokalistk, zdaj je "uradna" Petra, ki pa jo trenutno nadomešča Lidija, op. a.) Lollobrigide razvijala tudi odrska stilska podoba. So časi plastičnih vreč, živalskih vzorcev in bleščic zdaj dokončno mimo?
Me veseli, da ste opazili premike, kaj takega vidijo samo pri modnih revijah (smeh). Zdaj smo pač bolj fini in spodobni. Čeprav mi še vedno kdo kdaj reče, da sem nekakšna "elektro Lepa Brena". Začele smo kot punk-glitter-riot dekliška zasedba, oblačile smo se v vsakršne cunje, folijo, plastične vrečke. Izhajale smo iz zamisli, da se da izdelati "glam" kostume iz smeti, ki smo jih našle doma. To se je odlično skladalo s punkersko "do-it-yourself" glasbeno estetiko same skupine: važno je ustvarjanje, ne pa tehnična izvedba in vložen denar. Videti smo bile kot nekakšen pankrt Courtney Love in Chicks on Speed. A odtlej je preteklo devet let, končale smo študij, se zaposlile, v skupino dobile fante, nekatere so se poročile in rodile otroke. Ni nam več do poskakovanja po odru v tigrastih kopalkah. No, še danes pa nastopamo v enakih hlačnih nogavicah in vedno koncert končamo brez čevljev in popolnoma razkuštrane (smeh). Smo se pa malo umirili, res je.

Kdo skrbi za vaše kostume ali vam daje zamisli zanje?
Ves čas se nam javljajo ljudje, ki bi želeli sodelovati z nami, skoraj vsak koncert prinese s seboj nekaj novega. Mladi oblikovalci komaj čakajo, da nam skrojijo kakšno norost, ki je sicer ne bi mogli podtakniti nikomur drugemu. Smo namreč vedno hvaležne stranke, z nami lahko resnično počneš vse. Dobrodošli so vsi materiali, edini pogoj je, da oprava ni pretirano seksi, to raje prepuščamo kolegicam iz turbofolk voda.

Ali pri odločanju glede odrskih oprav sodeluje tudi moški del skupine?
Ne, niti niso pokazali preveč zanimanja za te stvari. Včasih samo umirajo od smeha, ko vidijo našo "bojno opremo", a si ne upajo preveč kritizirati.

Imate morda kakšnega stilskega vzornika? Vaša glasba veliko črpa iz 80. let, velja to tudi za oprave?
Na začetku smo bile res videti kot travestiti: gora šminke, roza lasulje, dokolenke …. Zdaj je vse skupaj le bolj "normalno". Nočemo, da bi si nas ljudje zapomnili samo po norih pričeskah in bodicah na ramenih, tega smo se nasitili. Vseeno pa je odrska podoba pomembna, pred občinstvo pač ne bi šla v kavbojkah in beli majici. Radi imamo stil Karen O, Roisin Murphy, Garbage. Punk eleganca.

Kakšen pa je vaš slog oblačenja v zasebnem življenju? Kateri so kosi, brez katerih preprosto ne morete?
Nosim večinoma vintidž stvari iz second hand trgovin ali poceni "psevdovintidž" oblačila iz H & M-ja in podobnih trgovin. Ne kupujem predragih kosov, ker sem sicer obremenjena z njimi: kam se bom usedla, ali se bom polila z vinom, me bo kdo zažgal s cigareto … Zato so mi najljubši poceni vintidž kosi, ki jih predelam. Brez tveganja. Rada imam enostavne jahalne škornje in male črne usnjene jakne. Pod to pa oblekica do kolen in - "vozi"!

Kakšno vlogo ima moda v vašem življenju? Spadate med tiste, ki vsakič skrbno premislijo, kaj obleči, ali se prepustite trenutnemu navdihu?
Nisem nikakršen modni frik. Rada se malo bolj uredim sem in tja, še posebej za večerne izhode, ampak se s tem ne obremenjujem vsak dan. Zgodi se, da namečem nase kose brez kakršnegakoli smisla, nimam vedno navdiha, a si ne dovolim, da bi me to zadrževalo … Moda bi morala biti igra, ne pa obveza ali napor. Polno družabnih dogodkov, kot so modne revije, zabave in podobno, sem preskočila, ker se mi preprosto ni dalo razmišljati, kako naj tam zablestim, in ure dolgo izbirati najboljšo kombinacijo. To je smisel večine teh dogodkov: urediš se, "pofotkajo" te in greš domov. Kako dolgočasno!

Zagreb slovi po odličnem šopingu, kam bi poslali nekoga, ki se prvič odpravi tja na nakupovalni izlet?
Tri moje najljubše modne trgovine so Roba na Preradovićevi, Prostor na Mesnički in second hand trgovina na Jurišičevi. Tam resnično najdete oblačila za sladokusce, dizajnerske in vintidž kose.

Kaj pa tujina, katero mesto je za vas "nakupovalna meka"?
Zelo rada imam Berlin. Pa ne samo zaradi šopinga, ampak zato, ker je vse poceni, tudi obleke. Vedno se vrnem s prepolnimi kovčki raznovrstne krame.

Ali spremljate modne revije in bloge, kdaj prelistate tudi našo Elle?
Elle je po mojem mnenju najbolj dodelana modna revija. V njej so res krasne fotografije, najdejo se čudovite modne kombinacije. Poleg tega ni posvečena samo modi, ampak tudi kulturi, popkulturi, glasbi … Lifestyle v celoti. Pogosto jo imam v rokah.

Kako se boste na ljubljanskem koncertu v četrtek znašli brez Petre, ki je na porodniškem dopustu (nazadnje je visoko noseča po odru poskakovala še pred nekaj tedni v zagrebški Tvornici kulture, op. a.)?
Glede na to, da bo Petra do četrtka že mama, je res ne bomo vleki s sabo, naj uživa z novo družino. A brez skrbi, za čas, ko je Petra na porodniški, imamo dobro zamenjavo: Lidijo. Obljubljam, da ne boste razočarani!

 

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc