Gledamo v prihodnost …

31. 8. 2013
Gledamo v prihodnost … (foto: Promocijski materijal)
Promocijski materijal

Septembra se ne začenja le novo šolsko leto, to je tudi start za vse na področju umetnosti, kulture in športa.

Mesec oblikovanja

Prihajajoči Mesec oblikovanja ponuja pester program za ljubitelje vseh vrst oblikovanja. Odprtje bo zaznamovala podelitev nagrad Meseca oblikovanja 2013, in sicer za oblikovanje leta in interjer leta. Med 7. in 12. oktobrom bo v Tiskarni Mladinska knjiga in trgovini Merkur razstavno-sejemski dogodek Design Expo, na različnih lokacijah pa bodo tudi različna predavanja (predavatelji: Laura Aalto, Kari Korkman, Anne Stenros, Dr. Cay Sevon, Bryan Boyer, Helinä Lehtonen), razstave in delavnice. Manjkali ne bosta niti oblikovalska okuševalnica in pop up restavracija. (mesecoblikovanja.com)

Kdaj? Od 7. oktobra do 7. novembra

Kje? Na različnih lokacijah po Ljubljani

Eurobasket 2013

Septembra se bo v Sloveniji zgodil veliki športni dogodek, ki ga zagotovo pričakujejo vsi ljubitelji košarke, EuroBasket 2013. Nepogrešljiv modni dodatek ob spremljanju naših fantov bo zato gotovo košarkarski dres. Ste si že priskrbeli svojega? (eurobasket2013.org)

euro basket

Kdaj? Od 4. do 22. septembra.

Kje? Na različnih lokacijah po Sloveniji: Ljubljana, Koper, Jesenice, Celje

19. Mesto žensk

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk bo tudi letos organiziralo mednarodni festival sodobnih umetnosti, s katerim slovenski javnosti predstavijo angažirano umetnost slovenskih ter tujih umetnic in umetnikov. 19. festival z naslovom Ustvarimo si mesto se letos ukvarja z mestom ženske znotraj družbe in njenim položajem znotraj javnega prostora, potekal pa bo znotraj projekta Rdeča zora nad Mestom žensk, ki ga to organizira skupaj z vsebinsko sorodnim festivalom Rdeče zore. (cityofwomen.org)

mesto žensk

Kdaj? Od 3. do 13. oktobra

Kje? Na različnih prizoriščih po Ljubljani

30. grafični bienale

Ljubljanski grafični bienale je nastal leta 1955 in je tako eden izmed najstarejših na svetu. Tokratni bienale se osredotoči na projekte, ki imajo svež, sodoben pristop do tradicionalnih metod, razvijajo uveljavljene postopke z novimi načini uporabe ali uporabljajo nove tehnologije tiska v umetniških raziskovanjih visoke kakovosti. V dobrih dveh mesecih bo bienale predstavil več kot 40 umetnikov z vsega sveta. Kuratorka osrednje razstave 30. jubilejne izdaje mednarodnega grafičnega bienala je dr. Deborah Cullen, direktorica in glavna kustosinja galerije Miriam and Ira D. Wallach Art Gallery na univerzi Columbia v New Yorku. (mglc-lj.si)

Kdaj? Od 14. septembra do 24. novembra

Kje? Na različnih prizoriščih po Ljubljani

Fashion week

Oktobra bo Ljubljana ponovno modno obarvana, saj se bo zgodil že peti teden mode, na katerem bodo slovenski oblikovalci predstavili kolekcije za sezono pomlad in poletje 2013. V Kinu Šiška se bodo tri dni družili uredniki, novinarji, blogerji in ljubitelji mode. V času tedna mode bo tudi tokrat na prizorišču potekal Fashion Week Boutique, kjer bodo ustvarjalci na stojnicah predstavljali in prodajali unikatne izdelke. (elle.si/fashionweek/)

fashion week

Kdaj? Od 14. do 16. oktobra

Kje? Kino Šiška

16. Festival slovenskega filma

festival slovenskega filmaV Avditoriju Portorož bodo organizatorji 16. Festivala slovenskega filma predvajali najboljše filme slovenske kinematografije. Na sporedu bodo celovečerni, srednjemetražni, dokumentarni in kratki filmi.

V lov za nagrade se bodo letos podali Čefurji raus!, Dvojina, Adria Blues, Gremo mi po svoje 2, Razredni sovražnik, Krogi in Vašhava. Obiskovalci festivala bodo lahko uživali tudi v razstavah, pogovorih z avtorji, posebnih filmskih projekcijah in večernih druženjih ob glasbi. Najboljši filmi bodo prejeli nagrade Vesna, podeljena pa bo tudi nagrada Metoda Badjure za življenjsko delo filmskega ustvarjalca, ki jo bosta pospremili retrospektiva in razstava del nagrajenca. (fsf.si)

Kdaj? Od 11. do 15. septembra

Kje? Avditorij Portorož

Ljubljanski maraton

Ulice Ljubljane v oktobru vsako leto preplavijo navdušeni tekači, ki o maratonu pravijo, da je tekaški in športni praznik. Maraton bo tako kot lani tudi letos spremljal Sejem Tečem EXPO 18. Ljubljanski maraton na Gospodarskem razstavišču od 24. do 27. oktobra. Dovolj časa, torej, da si zagotovite najbolj trendno tekaško opremo (ljubljanskimaraton.si)

ljubljanski maraton

Kdaj? 27. oktobra

Kje? V središču in okolici Ljubljane

Liffe

24. ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe bo ponudil pregled najboljšega, kar je v zadnjem obdobju ustvarila evropska in svetovna filmska produkcija. Na festivalu bo predstavljenih več sklopov: perspektive, predpremiere, kralji in kraljice, panorama svetovnega filma, ekstravaganca, tematska retrospektiva, avtorska retrospektiva, posvečeno, kinobalon, namenjen mladim, kino-integral in svet na kratko. Spremljevalni program obljublja pogovore s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci, okrogle mize, seminarje in razstave. (liffe.si/index.php/en/)

liffe

Kdaj? Od 6. do 17. novembra

Kje? Cankarjev dom, Kino Šiška, Kinodvor, Kolosej, Kino Komuna, Slovenska kinoteka, Kolosej Maribor

Pripravili: Tadeja Jereb in Meta Kač

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc