Kaj obetajo Benetke? Od Angeline Jolie v vlogi Marie Callas, prvega Almodovarja v angleščini, do Brada Pitta v Volkovih

27. 8. 2024
Kaj obetajo Benetke? Od Angeline Jolie v vlogi Marie Callas, prvega Almodovarja v angleščini, do Brada Pitta v Volkovih (foto: Profimedia)
Profimedia

Na 81. festivalu v Benetkah se bodo od 28. avgusta do 7. septembra po rdeči preprogi sprehodili največji med največjimi George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie, Lady Gaga, Joaquin Phoenix, Michael Keaton, Winona Ryder, Cate Blanchett, Tilda Swinton. občinstvo, Julianne Moore, Daniel Craig...

Čeprav je lanski beneški filmski festival obeležil pomembno obletnico, osem desetletij svojega obstoja, bo šele letos na najstarejšem festivalu sedme umetnosti na svetu začutiti težko pričakovan blišč in prihod največjih zvezd zabavne industrije. Načrte organizatorjem je lani prekrižala stavka hollywoodskih pisateljev in igralcev, tako da je bilo konec avgusta in v začetku septembra 2023 na beneškem Lidu moč videti zelo malo zvezdnikov.

Letos bodo na 81. beneškem filmskem festivalu od 28. avgusta do 7. septembra največji med največjimi, George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie, Lady Gaga, Joaquin Phoenix, Michael Keaton, Winona Ryder, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Julianne Moore, Daniel Craig. V legendarni stavbi, posvečeni najboljšim novejšim filmskim dosežkom, Palazzo del Cinema na Lungomare Marconi, bodo letos prikazali 21 filmov, med njimi tudi dolgo pričakovani "Joker: Norost za dva" Todda Phillipsa.

Preberite še:

Leta 2019 je na istem festivalu prvi del požel skoraj desetminutni stoječi aplavz in zlatega leva, zato se od filma tudi letos veliko pričakuje. Zvezdi sta Joaquin Phoenix in Lady Gaga, čigar fotografije s snemanja v New Yorku so pritegnile pozornost brez primere, zato ne preseneča, da občinstvo v Benetkah komaj čaka na njun prihod na premiero 4. septembra.

Kaj obetajo Benetke? Od Angeline Jolie v vlogi Marie Callas, prvega Almodovarja v angleščini, do Brada Pitta v Volkovih
Profimedia

Največje zanimanje sta požela dva filma, a ne le zaradi umetniškega vtisa in interpretacij igralcev.

Kaj obetajo Benetke? Od Angeline Jolie v vlogi Marie Callas, prvega Almodovarja v angleščini, do Brada Pitta v Volkovih
Profimedia

Prva v konkurenci za zlatega leva sta "Maria", biografski film o Marii Callas, v katerem igra naslovno vlogo Angelina Jolie, ter akcijska komedija "Wolves" v režiji Jona Wattsa z Bradom Pittom in Georgeom Clooneyjem v glavnih vlogah, a bo prikazan izven konkurence. Mnogi so upali na dramatično srečanje nekdanjih zakoncev, a so organizatorji pomislili na vse.

Premiera filma Maria bo na sporedu že prvi dan festivala, 29. avgusta, Angelina Jolie in režiser Pablo Larraín, ki je zaslovel s filmom Spencer, pa bosta v ZDA odpotovala že naslednji dan na festival v Telluride v Koloradu. Po drugi strani Brad Pitt in ekipa filma "Wolves" prihajajo v Benetke v soboto, 31. avgusta, premiera pa je predvidena za nedeljo, 1. septembra.

Kaj obetajo Benetke? Od Angeline Jolie v vlogi Marie Callas, prvega Almodovarja v angleščini, do Brada Pitta v Volkovih
Profimedia

"Poskrbeli smo, da se ne bosta srečala," je za People povedal umetniški direktor letnega filmskega festivala Alberto Barbera in dodal, da na svojem festivalu ne želi nobene drame zunaj kinodvorane.

Naj povemo še, da bo 3. septembra na festivalu na ogled film "Queer" italijanskega režiserja Luce Guadagnina z Danielom Craigom v glavni vlogi, posnet po romanu Williama Burroughsa. Akcija se odvija v 40. letih prejšnjega stoletja v Ciudad de Mexico. Veliko se pričakuje od nadaljevanja kultne klasike režiserja Tima Burtona iz leta 1988 "Beetlejuice, Beetlejuice" - ki bo svetovno premiero doživel 28. avgusta, ko bo odprl Beneški filmski festival.

Glavne vloge bodo ponovili Michael Keaton, Catherine O'Hara in Winona Ryder, ki so v najboljših, zrelih letih utelešali svoje stare vloge, kar je danes redkost, piše AP.

Premiera prvega angleško govorečega projekta Pedra Almodóvarja The Room Next Door povzroča veliko zanimanja. V filmu o ne ravno idiličnem odnosu med odtujeno materjo in hčerko igrata Julianne Moore in Tilda Swinton, na sporedu pa bo 2. septembra.

Občinstvo bo imelo priložnost videti vestern "Horizont: Ameriška saga", za katerega je Kevin Costner porabil svojih 38 milijonov dolarjev. Ali se je tveganje izplačalo, bo občinstvo presodilo na premieri v nedeljo, 7. septembra.

V sklopu legendarnega festivala bo 30. avgusta na sporedu erotični triler Babygirl z Nicole Kidman in Harrisonom Dickinsonom v režiji nizozemske režiserke Haline Reijn z Antoniom Banderasom v glavni vlogi. Dodajmo, da se je avstralska diva na Mostri prvič pojavila pred 25 leti z erotičnim filmom Stanleyja Kubricka "Eyes Wide Shut", v katerem je bil njen partner njen nekdanji mož Tom Cruise. Tokrat upodablja vlogo močne direktorice, ki se zaplete v afero s privlačno, opazno mlajšo pripravnico.

Kaj obetajo Benetke? Od Angeline Jolie v vlogi Marie Callas, prvega Almodovarja v angleščini, do Brada Pitta v Volkovih
Profimedia

Prikazan bo triinpolurni projekt Bradyja Corbetta "The Brutalist", film gruzijske režiserke Dee Kulumbegashvili o ginekologu, ki dela na podeželju Gruzije in kljub restriktivnemu zakonu izvaja splave na zahtevo. V okviru Mostre si bodo ljubitelji filma lahko ogledali film Red, ki ga je produciral in v katerem igra Jude Law: gre za triler, postavljen v 80. leta, o preiskavi FBI proti skupini rasistov, povezanih z vrsto zločinov. na ameriškem severozahodu. Skratka, obeta se ena najbolj barvitih edicij "stare dame" na Lidu, ki še vedno ostaja atraktivna in dogajalno polna. 

Tovrstna hrana povečuje tveganje za sladkorno bolezen: Zdravnik svetuje, kaj morate nujno izločiti iz prehrane

Novo na Metroplay: "Po srcu sem rokerica." - Nina Strnad | Elle podkast