15. Exodos festival

3. 5. 2009

Po prvomajskih praznikih odpira svoja vrata tradicionalni festival Exodos.

Glavno vodilo najstarejšega mednarodnega festivala sodobnih odrskih umetnosti na Slovenskem je druga(čna) umetnost. Umetnost, ki meji na znanost, družbeno angažiranost in aktivizem, ter nove tehnologije.

Letošnji, že petnajsti, Exodos temelji na sistemu 3-3-3. K sodelovanju so povabili 3 mednarodne in 3 domače ustvarjalce ter 3 goste domačih ustvarjalcev.

Festival bo danes zvečer odprla slovenska koreografinja in plesalka Snježana Premuš, s slovesno premiero predstave Dolly - My Body (Dolly - moje telo), s katero nadaljuje preizpraševanje razmerja med telesom in tehnologijo. Plesno uprizoritev si lahko ogledate v Stari mestni elektrarni Elektra Ljubljana.

Ponedeljkov večer bo namenjen avstralski skupini igralcev invalidov Back To Back z iskrivim gledališkim biserom Small metal objects (majhni kovinski predmeti). Oder predstave pod milim nebom bo Prešernov trg.

Od torka do petka sledi prizorišču prilagojena predstava belgijske skupine Crew EUX (Oni).

Glasben performans UN-DRUM (Strategies of Surviving Noise) (NE-BOBNANJE (Strategije, kako preživeti hrup)) dua Asa Djinnia, katerega improvizirana godba, energična mešanica bobnov in elektronike, združuje estetske in zvočne raziskave v enkraten navdihujoč nastop, se bo odvil v torek zvečer v prostorih Stare mestne elektrarne.

Sredin oder bodo Vitanje, kjer bo ruski kozmonavt dddr. Jurij Mihajlovič Baturin odprl fotografsko razstavo Srečanje z Zemljo. V kiber pipi pa lahko prisluhnete predavanju Strategije proti zankam nadzora - Nekaj ljudi in trenutkov taktične resničnosti.

V četrtek in petek so Vitanje prostor, rezerviran za srednješolce, saj je na vrsti informans Postgravityart::Syntapiens, katerega avtorji so Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič.

Četrtkov in petkov večer pripadata newyorški skupini Caden Manson/Big Art Group, katere značilnost sta svojstvena uporaba govorice medijev in mešanica odrskih žanrov. Rezultat so vedno nova, izzivalna dela, ki s svojo nekompromisnostjo, aktualnostjo in izvirnostjo pomembno prispevajo h kulturni raznolikosti in k odrski umetnosti. Vse te značilnost ima tudi Spanje.

Ne smemo pa pozabiti še na medmrežni balet avtorjev Igorja Stromajerja in Braneta Zormana Balletikka Internettikka, kjer vdirata v različne prostore in izvajata internetne koreografije, temelječe na računalniških jezikih, ter na intervencijo v medijski prostor on.dis.play: Postani umetnik tudi ti intervencijo v medijski prostor, ki jo v času Festivala izvaja CONA.

Posebnost Exodosa je tudi ta, da so vse vstopnice brezplačne in se jih dobi na internetni strani mimo vrste in to zgolj in samo s spletno rezervacijo.

Več informacij o samem dogajanju pa na njihovi uradni spletni strani www.exodos.si.

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc