Kulinarično razvajanje s prav posebnim burgerjem (in z zeleno zavestjo!)

Na uredništvu smo, odkar spremljamo Štartaj Slovenija, v velikem pričakovanju, da poskusimo Altburger, rastlinski burger, po okusu povsem primerljiv z mesnim, vendar s to pomembno odliko, da ima precej manjši vpliv na okolje. In obenem vsebuje še razvpiti vitamin B12, nujno potreben za naš organizem!

Lifestyle, 9. 12. 2019
Kulinarično razvajanje s prav posebnim burgerjem (in z zeleno zavestjo!) - Foto: Štartaj Slovenija

Nekatere med nami se prehranjujemo pretežno rastlinsko, zato smo bile najbolj vesele prav tega podatka oziroma dodatka – vitamin B12 ima namreč strašno pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. In tudi dejstva, da ima ta alternativni burger s pomočjo naravnih arom in ekstrakta kvasa prepoznaven, reci piši, mesnat okus. Morda smo ta okus v svoji prehrani vendarle pogrešale, priznamo. Da pa ne spregledamo še enega, globljega smisla, zakaj se tako veselimo Altburgerja, ga je treba poudariti kar čim prej: izdelava rastlinskega burgerja ima v primerjavi z mesnim burgerjem veliko manjši negativni vpliv na okolje – manjši ogljikov odtis, in da o porabi vode v primerjavi z govedorejo niti ne razglabljamo. Ker nas za okolje že nekaj časa pošteno skrbi, je to dejstvo definitivno nadvse dobrodošlo. Kar bo v naši moči, bomo poskusile to zavest deliti tudi s svojimi prijatelji mesoljubci, ki jih seveda ne želimo prepričati, naj ne jedo več mesa, a morda bi lahko razmislili o tem, da vsaj en mesni obrok na teden nadomestijo s takšno, veliko bolj zeleno izbiro.

Burger malo drugače

Altburger je globoko zamrznjeni 100-odstotno rastlinski burger. Glavna sestavina so sojine beljakovine, ki niso gensko spremenjene, preostale sestavine rastlinskega izvora pa obljubljajo sočnost in dober okus. S postopkom priprave sojinih beljakovin nastane vlaknasta tekstura, ki jo po navadi pričakujemo v mesni pleskavici, rdeča pesa pa je tista, ki mu podari značilno rdečo barvo.

Privoščite si ga v burger bombeti ali kot glavno jed s slastnimi prilogami in omakami! Če kuhate za družbo, v kateri so zapriseženi mesojedci, jim ne povejte skrivnosti Altburgerja, in nato radovedno opazujte njihove odzive. Verjetno boste presenečeni – tako vi kot oni.

Kaj pa o njem pravita njegova ustvarjalca?

Maj Hrovat, študent biotehnologije, in Luka Sinček, študent mikrobiologije, najprej povesta, da sta se že konec leta 2018 na dogodku Climathon (podnebni izzivi) ukvarjala z glavno temo, vplivom govedoreje na okolje in kako ga zmanjšati. »Najina ideja je bila narediti povsem rastlinski izdelek, ki pa bo tako slasten, da bi ga jedli tudi mesojedci. Izziv zares ni mačji kašelj, in preden sva se začela ukvarjati z burgerjem, sva delala s seitanom, tempehom ter celo gobami in mokarji (ličinke hroščev kot hrana prihodnosti). Idejo za izdelek nama je dal prijatelj, ki je opazil velik trend izdelkov z rastlinsko osnovo v ZDA in naju izzval, da narediva rastlinski burger, ki bo tako slasten kot pravi mesni. Tako sva začela izdelek razvijati kar v najinih študentskih sobah, za kakšen strokoven nasvet pa sva se obrnila tudi na profesorje z Biotehniške fakultete.«

Med raziskovanjem svoje ideje sta enega od tovrstnih izdelkov imela možnost poskusiti tudi v tujini: »In zelo sta naju zmotila premočen, nekako umeten okus in dejstvo, da je vseboval palmino in kokosovo mast, ki nista ne zdravi ne okolju prijazni. Tako sva bila prepričana, da bo najin izdelek lahko boljši. Pri razvoju je bilo okolje na prvem mestu!«

Za zgled so jima vsekakor bile uspešne podjetniške zgodbe iz ZDA, kjer je mesna industrija vložila milijone v tovrstne startupe in tudi največji trgovci so te izdelke zložili na mesne police. A ko sta idejo začela konkretno uresničevati pri nas, sta jima prehod v industrijsko proizvodnjo in vzpostavitev proizvodnje tako, da bo rok trajanja izdelka dovolj dolg, prinesla nemalo težav. Pravi izziv je bil prilagoditi recepturo izdelka večjim količinam ter najti primerno proizvodnjo z visokimi standardi. »Najprej smo izbrali proizvajalca, ki ni bil zanesljiv, kar nas je prisililo v pozno menjanje proizvodnje. Nato smo se pri drugem proizvajalcu borili z obstojnostjo izdelka. Izzivov je bilo veliko. Svež živilski izdelek v hladni verigi je precej problematičen in vsak proizvodni parameter mora biti idealen, da se zagotovi kakovost na policah. Ker izdelka, ki ne bi bil dovolj dober, nisva želela spraviti na police, smo proizvodnjo popravljali in izdelek izboljševali tako dolgo, da sva zamudila tudi prvi rok za dostavo.«

Pa vendar ... Altburger je zdaj končno na policah in na uredništvu elle.si smo prepričane, da ga čaka velik uspeh, predvsem zato, ker ideja temelji na trenutno zelo relevantnem vprašanju čuvanja okolja in s tem povezanega človekovega zdravja. O tem pa sta, kot pravita, prepričana tudi Maj in Luka: »Med projektom Štartaj Slovenija sva se ogromno naučila in v tem vidiva največjo vrednost. Mentoriranje Spara nama je pomagalo, da sva naredila izdelek, ki je pripravljen za police trgovin kjerkoli na svetu. Hkrati je neverjetno videti ozadje in postopek, po katerem izdelki dosežejo police tako velikega trgovca, kot je Spar. Zelo sva ponosna, da nama je uspelo priti tako daleč, z znanjem, ki sva ga pridobila na poti, pa verjameva, da bova prišla tudi veliko dlje.«

Altburger poiščite v katerikoli od 12 trgovin Interspar v Sloveniji.

Če je tudi v vas vzbudil zanimanje, spremljajte še spletno stran Altburger.eu, Facebook #altburger in Instagram alt_burger.

POPRAVEK
V 7. oddaji Štartaj, Slovenija! so pomotoma navedli napačen podatek o nagradi, ki sta jo za svoj Altburger prejela Luka in Maj. Z Altburgerjem sta leta 2018 zmagala na kamniškem KIKštarterju Startup izziv za 5 EUR, in ne na na študentskem tekmovanju Ecotrophelia 2019, kot so objavili. Za napako se PRO PLUS vsem vpletenim opravičuje.

Najbolj brano