Kako ravnati s šefom? Tole so super nasveti!

Šef vam rad pošilja sezname, pogleduje čez vašo ramo in poudarja, kako bi morali opraviti naloge (vključno s tistimi, ki jih lahko naredite z zaprtimi očmi). Preden vas prevzame obup, preizkusite naše predloge.

Lifestyle, 10. 2. 2017

delo

Revidirajte se

Morda mislite, da mikromenedžmenta ne potrebujete, ampak vaš šef očitno meni drugače. Dobro si oglejte svojo uspešnost v zadnjem obdobju in se prepričajte, da niste za to vsaj delno odgovorni. Ste zamudili roke, ste kje naredili napako? Bodite pošteni.

Poglejte skozi njegove oči

Preden se odločite zaključiti, da je vaš šef bedak, poskusite razumeti, kaj ga žene, da se obnaša tako, kot se. To je lahko v njihovem značaju, prepričani so, da ne morejo nikomur zaupati, ali pa so pri svojem delu negotovi in nadzor nad vami omili njihov strah. Bolje ko boste razumeli, od kod izvira njegova potreba, bolje boste razumeli njegova pričakovanja in se izognili neprijetnim situacijam.

Predvidevajte njegove želje

Ni boljšega načina pridobivanja zaupanja svojega šefa, kot da predvidite, kaj od vas želi, preden za to prosi. Pripravite mu dnevni red za naslednji sestanek. Predlagajte lokacije za prihajajočo konferenco. Ko bo opazil, da ste dva koraka pred njim, bo morda čutil manjšo potrebo po nadzoru.

Obveščajte ga

Šefi imajo radi občutek nadzora. Všeč so jim podrobni seznami opravil, ne marajo pa presenečenj. Tako se ščitijo pred nepričakovanimi dogodki. Aktivno obveščanje o tem, kaj počnete, ga bo odvrnilo od spraševanja in mu pomagalo, da svoje misli umiri.

Naučite ga delegirati

Prenašanje nalog na druge je za njih strašno, saj se bojijo, da ne bodo opravljene dobro. Da mu to olajšate, ga najprej prosite, če vam lahko pomaga pri nalogi od začetka do konca, poudarite pa, da se mu naslednjič s tem ne bo več treba ukvarjati, saj vam bo pokazal vse pravilne korake, in bo imel čas za pomembnejše zadeve.

Nastopajte s profesionalnim odnosom, ki ga on ni vešč

Naj vam njegovo pomanjkanje profesionalnosti ne bo izgovor! Osredotočeni bodite na to, da opravite odlično delo. Znanje o 'vodenju' vam lahko odpre vrata do novih priložnosti kot tudi do boljših menedžerjev.

Pogovorite se

Bodite pogumni in se s svojim šefom pogovorite o tem, kako bi lahko bolje sodelovala. Vprašajte ga, kako mu lahko pomagate, namesto da bi jih dobili po hrbtu. Šefu se približajte spoštljivo – z resnično željo, da bi stvari izboljšali – in morda se vam odpre možnost do nove ravni zaupanja, sodelovanja in rezultatov.

Če nič od zgoraj naštetega ne bo pomagalo, se bomo strinjali z vami, vaš šef je pač bedak.

Pripravila Nina Pretnar
Za splet priredila Ajda Hovnik Plešej

Preberite še: Nina Graabar: Usnje in modne dodatke je združila v popolno harmonijo

Priporočamo tudi: Lastnosti, ki žensko polepšajo

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri