Kaj je izločevalna dieta in komu je namenjena: Ugotovite, katerih živil ne prenašate

Izločevalna dieta služi kot odlično orodje za ugotavljanje intolerance, občutljivosti in alergije na hrano. Vključuje izključitev nekaterih živil, za katere je znano, da povzročajo neprijetne simptome, in njihovo postopno vračanje v prehrano. Bi jo želeli preizkusiti?

Lifestyle, 10. 6. 2022
Kaj je izločevalna dieta in komu je namenjena: Ugotovite, katerih živil ne prenašate - Foto: Profimedia

Ali se vam pojavlja več težav kot kdajkoli prej? Vas pestijo prebavne težave? Ali vam pogosto upada raven energije? Morda vas ovira občutljivost na hrano. Če niste prepričani, kaj povzroča stres v vašem črevesju - gluten, mlečni izdelki ali samo zelenjava iz njivskih listov - je izločitvena dieta zlati standard za testiranje alergij.

Če se že dlje časa soočate z različnimi neprijetnimi smptomi,  in sumite, da jih povzročajo nekatera živila, uporabite izločevalno dieto. Ta dieta ni namenjena popravljanju telesne teže, temveč vam daje možnost, da ugotovite, na katera živila ste nestrpni ali alergični. In lahko vam popolnoma spremeni življenje. 

Če imate resno alergijo na hrano ali ste imeli hudo alergijsko reakcijo, imenovano anafilaksija, ne izvajajte izločevalne diete sami, ampak se najprej posvetujte z zdravnikom.

Ne spreglejte: 

Izločevalne diete so lahko koristne pri iskanju vzroka za težave, kot so astma, alergije, migrene, bolečine v sklepih, prebavne težave in težave s kožo, ki so lahko posledica občutljivosti na hrano, ki je povzročila motnje v delovanju črevesja. Zasnovane so na podlagi zgodovine vsakega bolnika, prehrane in splošne slike simptomov.

Izločevalna dieta deluje tako, da vsak teden odstranite en potencialni dražljaj, svetujejo strokovnjaki. Tako lahko na primer začnete z odstranjevanjem mlečnih izdelkov v prvem tednu, nato v drugem tednu odstranite gluten in pakirana živila, v tretjem tednu pa preskočite sladkor. 

Kako deluje izločevalna dieta?

Izločevalna dieta je razdeljena na dve fazi – fazo izločanja določenih živil in fazo ponovnega uvajanja določenih živil.

1. Faza izločanja določenih živil

V prvi fazi diete je potrebno v kratkem času izključiti vse morebitne alergene, torej vsa živila, za katera sumite, da povzročajo vaše simptome. Ta faza običajno traja od dva do tri tedne.

Oreščki, jajca, koruza, soja, mlečni izdelki, citrusi, morski sadeži, pšenica itd. Živila, ki vsebujejo gluten, so nekatera živila, ki jih morate izključiti iz svoje prehrane v prvi fazi izločitvene diete. Prav tako pazite, da iz prehrane izključite številne dodatke, ki lahko povzročijo različne neprijetne simptome. Sem spadajo umetna barvila, umetno sladilo aspartam, mononatrijev glutamat in drugi ojačevalci okusa, zgoščevalci in številni drugi dodatki. Poleg tega bodite pozorni na histamin in tiramin.

Pozorno preberite etikete na živilih in vprašajte, iz česa je jed sestavljena, če jeste v restavracijah. Vodite dnevnik prehrane in vanj beležite vse, kar jeste čez dan, pa tudi, kako se je vaše telo odzvalo na določeno hrano.

V tej fazi boste ugotovili, ali so vaši simptomi posledica prehrane ali česa drugega. Če simptomi še vedno ostanejo po izključitvi določenih živil iz prehrane za dva do tri tedne, se je najbolje posvetovati z zdravnikom.

2. Faza ponovnega uvajanja nekaterih živil

Ko odpravite morebitne sprožilce intolerance ali alergije na hrano, počasi vračajte "sumljiva" živila v svojo prehrano, eno za drugo. Ta postopek vam bo pomagal natančno ugotoviti, katera živila vam povzročajo težave.

Vsako skupino živil uvajajte posebej, dva ali tri dni. Bodite pozorni na naslednje simptome: 

 • izpuščaj in kožne spremembe
 • bolečine v sklepih
 • glavoboli ali migrene
 • utrujenost
 • težave s spanjem
 • spremembe v dihanju
 • napihnjenost
 • bolečine v trebuhu ali krči

Če v drugi fazi izločevalne diete ne opazite nobenih simptomov, to pomeni, da vaših simptomov ne povzroča hrana, ampak nekaj drugega.

Če opazite simptome, ki so zgoraj omenjeni, potem ste uspešno identificirali hrano, ki vam povzroča težave, in jo morate popolnoma izločiti iz prehrane.

Celoten postopek, vključno z izločanjem, traja približno pet do šest tednov.

Vrste izločevalnih diet

Obstaja več vrst izločevalnih diet.

1. Preprosta (spremenjena) prehrana

Ta osnovna izločevalna dieta vključuje izključitev le enega živila ali včasih dveh, ki sta najpogostejši vzrok za intoleranco ali alergijo na hrano – pšenice (glutena) in mlečnih izdelkov.

2. Zmerno intenzivna prehrana

Ta vrsta izločitvene diete vključuje izključitev več skupin živil hkrati. Sem spadajo alkohol, vse živalske in rastlinske maščobe, čokolada, mlečni izdelki, jajca, stročnice, oreški, pšenica in druga živila, ki vsebujejo gluten, pa tudi kava, čaj ter določeno sadje in zelenjava.

Posvetujte se s nutricionistom o tem, kaj morate jesti med izvajanjem te diete, da boste telo oskrbeli z vsemi potrebnimi hranili.

3. Stroga dieta z malo hrane

To je najstrožja vrsta izločevalne diete. Uživate lahko samo določeno skupino živil. To ni hranljiva dieta, zato je ne bi smeli izvajati dlje časa.

Na tej dieti lahko zaužijete naslednja živila:

 • jabolka
 • marelice
 • šparglji
 • pesa
 • korenček
 • piščanca
 • brusnice
 • zelena solata
 • olivno olje
 • breskve
 • hruške
 • ananas
 • integralni riž
 • sladki krompir itd

Prednosti diete

Z izločevalno dieto lahko ugotovite, za katera živila ste občutljivi, in vam lahko pomaga prepoznati specifične intolerance na hrano.

Tveganja izločitvene diete

Dodajanje nekaterih živil vaši prehrani je lahko tvegano, če ste nanje alergični. Včasih lahko težave povzročijo že samo velike porcije določene hrane.

Morda imate hudo alergijsko reakcijo na hrano. Če se vam takoj po zaužitju določene hrane pojavi izpuščaj ali imate oteklo grlo ali težave z dihanjem, poiščite zdravniško pomoč.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Meghan Markle in princ Harry sta objavila prvo fotografijo prikupne Lilibet ob njenem prvem rojstem dnevu

Priporočamo tudi: Izbrali smo 10 najlepših oblek za poslovno poletje: To so najbolj praktični modeli, ki jih boste nosili od 9. do 17. ure

Najbolj brano