Juhu, eko počitnice so tu

Tudi v času dopustov lahko za dom & okolje marsikaj naredite, predvsem pa izkoristite ta čas, da otroke spontano naučite odgovornosti tudi izven domačega okolja.

Juhu, eko počitnice so tu

Izklopite električne naprave

Ko odhajate, bodite pozorni, da ste iz električnih vtičnic iztaknili vse naprave (razen hladilnika in/ali zamrzovalne skrinje). Električne naprave, kljub temu, da so na 'stand-by' porabljajo električno energijo, za kar pa ni prav nobene potrebe. Če vas je strah vlomilcev, si rajši omislite mini alarmno napravo (velika nekaj centimetrov, ki jo lahko sami v nekaj minutah namestite direktno na vrata ali okna), ki jo napaja baterija in bo opozorila sosede, da se pri vas nekaj dogaja.

Avtomobil

Razmislite. Morate na počitnice res z velikim, družinskim avtom ali pa bo mali mestni avto zadostoval? Če greste kampirat, potem bo seveda velik avto potreben, če pa imate vsak svoj kovček in se odpravljate v udoben hotel, lahko uporabite majhnega, ki je finančno manj zahteven. Vozite umirjeno in vzdružujte konstantno hitrost, kjer se to le da. Ena sekunda pospeševanja proizvede enako količino izpuhov ogljikovega dioksida kot pol ure normalne vožnje. Enakomerna hitrost bo tudi veliko bolj prijazna do vaše denarnice, saj nenehno pritiskanje na plin porabi več bencina. Mirna in enakomerna hitrost pa bo prijazna tudi do ostalih sopotnikov, saj omogoča višjo stopnjo varnosti, voznik je bistveno manj nervozen in sproščeno vzdušje lahko tako traja vse do cilja.

Ne pretiravajte s prtljago.

Nikar ne dovolite otrokom, da s seboj vzamejo skoraj vso otroško sobo, pomagajte jim sestaviti seznam zares 'nujnih' igrač. Lažji avto porabi manj bencina, otroke pa boste mimogrede naučili načrtovanja, strpnosti in izbiranja prioritet v določenem trenutku.

Ne kupujte hrane že doma.

Prepričani smo, da bodo imeli tudi v kraju vašega dopustovanja kakšno trgovino s hrano. Podprli boste lokalno proizvodnjo ter razveselili kmete in ribiče, plus okusili kaj novega.

Res ni nikakršne potrebe po tem, da ste videti kot nabasani avtomobili, ki so do zadnjega kotička napolnjeni z neumnostmi, kot so aparat za peko kruha, kompleti kuhinjskih krp, nešteto igrač, blazin, rož,  ...

Ne uporabljajte krožnikov in lončkov za enkratno uporabo.

Vložite nekaj denarja v trajno, a lično piknik košaro, da lahko po uporabi vse lepo umijete in zložite nazaj. In tudi med počitnicami ne pozabite na recikliranje!

Poskusite na počitnicah sami poiskati hrano.

Lovite ribe, nabirajte borovnice, maline, gobe, poiščite zelišča ... Otroci bodo tako v živo doživeli, da hrana ne zraste na policah v trgovini.

vir Aktivni.si

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri