Flourid: Zobe ščiti ali jim škoduje?

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se 60−90% vseh šolskih otrok spopada z zobnim kariesom, 1/5 vseh odraslih v srednjih letih pa se sooča s težko periodontalno boleznijo, ki bi lahko vodila v izgubo zob (WHO 2008). Zdravje ustne votline pa je bistvenega pomena tudi za splošno dobro počutje in zdravje.

Promocijsko sporočilo, 29. 11. 2012
Flourid: Zobe ščiti ali jim škoduje? - Foto: Shutterstock

Kako fluorid ščiti zobe?

Nastanek kariesa: Karies se razvije iz majhnega ranljivega mesta na površini zobne sklenine.

Če je ranljivo mesto na zobu trajno izpostavljeno delovanju kislin, ki jih proizvajajo bakterije v zobnih oblogah, le-to lahko vodi v nastanek popolnoma razvitega kariesa.

Demineralizacija: Kisline v zobnih oblogah igrajo ključno vlogo v procesu nastanka kariesa, saj iz zob črpajo minerale in tako slabijo zobno strukturo.  Temu procesu pravimo demineralizacija.

Remineralizacija: Fluorid preprečuje učinkovanje kislin in dejansko zavre demineralizacijo, saj zobem vrača izgubljene minerale. Ta pozitiven proces vračanja mineralov na oslabljena mesta na zobeh se imenuje remineralizacija.

Zaščita s fluoridom: Fluorid se lahko neposredno združi z zobno sklenino in na tak način okrepi zob ter ga naredi odpornejšega proti učinkom kislin, ki jih proizvajajo bakterije.

Otrokovi zobje so bolj občutljivi kot zobje odraslih!

Zato je potrebna uporaba prave zobne ščetke in zobne paste.

Vse zobne paste namenjene odraslim za otroka niso priporočljive. Lahko vsebujejo prevelike količne flourida in abrazivnih delcev.

Zato so pri Aquafreshu ustvarili zobno pasto Aquafresh Kids narejeno posebej za otroke do šest let starosti, Aquafresh Junior zobna pasta pa je prilagojena za nego že majavih mlečnih zob in izraščajočih se stalnih zob otrok starejših od 6 let.

Do 13. leta otrokom že zrastejo stalni zobje in takrat je še posebej pomembno, da je zobna higiena redna in se omeji sladkarije, ki škodijo zobem.

Predvsem pa so pomembni tudi redni obiski pri zobozdravniku.

Sodelujte v nagradni igri!

Da bo prvo ščetkanje bolj zabavno ...

Zaupajte nam svoje 'skrivnosti' za nego otroških zob. Pošljite ideje, nasvete, trike, predloge ... kako malčku ščetkanje zob narediti kar se da zabavno in kako se vi 'spopadate' s to vsakodnevno rutino.

Pohitite! Nagradna igra trajala le še do konca novembra, najbolj kreativne pa čaka čudovita nagrada.

Več o nagradni igri: Iščemo naj nasvet za nego otroških zob.

Aquafresh


Najbolj brano