C vitamin ne deluje, če ga vzamete zvečer: Ob kateri uri je treba jemati vitamine in dodatke za najboljši učinek?

Če se tudi vam zdi, da včasih ne veste, katere dodatke jemati in še bolj pomembno, kdaj je njihovo zaužitje najbolj primerno, ste na pravem mestu! Izdali vam bomo nekaj skrivnosti...

Lifestyle, 16. 1. 2022
C vitamin ne deluje, če ga vzamete zvečer: Ob kateri uri je treba jemati vitamine in dodatke za najboljši učinek? - Foto: Instagram

Da vitamini in minerali, ki jih jemljete za krepitev imunitete in izboljšanje zdravja, zares delujejo, je pomembno, da jih zaužijete ob pravem času dneva, saj se takrat najbolje absorbirajo.

Prav tako je dokazano, da nekateri vitamini bolje delujejo na prazen želodec, drugi pa morajo biti zaužiti izključno s hrano. Znano je tudi, da nekatere kombinacije vitaminov in mineralov lahko upočasnijo absorpcijo, druge pa omogočajo pravilno delovanje v telesu.

Zdravniki opozarjajo, da dodatkov ne jemljite samoiniciativno, temveč po posvetovanju s strokovnjakom, in sicer po krvnih analizah, ki pokažejo pomanjkanje določenega vitamina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natural Vitamins & Skin Care (@allswellhealth)

Preberite še: Vsaka ženska bi pozimi morala jesti to sadje: Seznam razlogov vas bo presenetil!

To vsako jutro spijte s toplo vodo: Izboljša prebavo, pomaga pri hujšanju, krepi imunski sistem

1. Vitamini, ki jih je potrebno vzeti zjutraj

Vitamin B12 je najbolje jemati na prazen želodec, v kombinaciji z vitaminom B1 in bakrom, saj je znan kot odličen spodbujavalec proizvodnje energije, ki nas že navsezgodaj zjutraj obogati z energijo. Poleg tega je zjutraj čas za jemanje vitamina C, ki ga lahko zaužijemo z vitamini B12, E in A. Prav tako je priporočljivo zjutraj vzeti železo, vendar izključno s hrano, saj je železo lahko težko za želodec. Vendar ne pozabite, izredno pomembno je, da ga ne jemljete v kombinaciji s cinkom, vitaminom E, manganom ali kalcijem.

2. Kaj vzeti popoldan?

V popoldanskem času je treba vitamine jemati s hrano. Priporočljivo je, da popoldan vzamete cink, najbolje v kombinaciji z vitamini A, C in B12. Če pijete cink, se izogibajte železu, bakru in vitaminu B9. Opoldne je treba jemati tudi vitamin A, najbolje skupaj z vitaminoma C in E ter cinkom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Medizinische Kosmetik (@aesthetico.de)

3. Večerni vitamini

Vitamin D je treba jemati s hrano med ali po večerji, najbolje v kombinaciji s kalcijem, ki poveča njegovo absorpcijo. Poleg tega je dobra kombinacija vitamina D in ribjega olja.

4. Vitamini, ki jih je dobro vzeti tik pred spanjem

Za izboljšanje prebave jemljite probiotike približno dve uri po večerji. Pred spanjem je idealen čas za uživanje magnezija. Lahko ga jemljete s kalcijem in vitaminom B6.

Fotografije: Instagram/@valerialipovetsky 

Preberite še: Bel pulover ni dolgočasen - poglejte, kako ga lahko to zimo vključite v trendne stajlinge

Preberite tudi: Vrača se trend, ki smo ga kot najstnice oboževale - se ga še spomnite?

Najbolj brano