Ali ste pogosto utrujeni? Verjetno nevede delate eno od teh 7 napak

Bodite srečni in polni energije!

Lifestyle, 19. 9. 2023
Ali ste pogosto utrujeni? Verjetno nevede delate eno od teh 7 napak - Foto: Profimedia

Ali ne bi bilo čudovito, če bi se vsako jutro zbudili veseli, polni energije, brez bolečin in napetosti, ne glede na to ali ste jutranji tip ali ne. Žal se marsikomu to sliši nedosegljivo. Ste že kdaj spali osem ali več ur in se zbudili utrujeni? Morda se sprašujete, zakaj in kako je to sploh mogoče?

Ne spreglejte:

Obstaja več možnih razlogov ali slabih navad, ki motijo ​​vaš spanec, ne da bi se jih morda sploh zavedali. Približno tretjino svojega življenja prespimo, zato je pametno storiti vse, kar je v naši moči, da ta čas preživimo čim bolje.

Kakovosten spanec ni nedosegljiv, le popraviti morate nekatere navade in narediti svojo spalnico oazo miru za zaključek dneva. Preverite, ali delate eno od teh sedmih napak in že danes sprejmete rutino, ki spodbuja boljši spanec.

Svoje spalnice ne zatemnite dovolj

Prekomerna izpostavljenost svetlobi lahko poruši vaš spanec in cirkadiani ritem, torej biološki ritem spanja in budnosti. Žaluzije, zatemnitvene zavese ali spalna maska ​​lahko blokirajo svetlobo in preprečijo, da bi motila vaš počitek. Prefinjena, zatemnjena osvetlitev vas bo spodbudila k sprostitvi in ​​vašemu telesu pomagala proizvajati melatonin, hormon, ki spodbuja spanje.

Predolgo spite in ob nepravem času

Za boljši spanec ponoči je pomembno, da pazimo na dremež. Če boste čez dan nekoliko predolgo zadremali v dnevni sobi na sedežni garnituri pred televizijo ali pa po drugi strani prepozno zvečer, lahko to zmoti vaš urnik spanja in vam bo težje da zaspite, ko se namestite v posteljo. Najboljši čas za dremež je kmalu po kosilu zgodaj popoldne, idealno pa bi bilo, da dremate le približno 20 minut.

Spite na stari in nekakovostni postelji

Dobra postelja je stabilna, udobna, vzdržljiva, varna in hkrati trdno podpira vzmetnico ter vam zagotavlja optimalno oporo za udobno spanje. Kakovostno ležišče vam omogoča miren in neprekinjen spanec, saj zmanjšuje prepustnost gibov in duši zvoke, kar je še posebej pomembno, če posteljo delite ali če ponoči pogosto menjavate položaje.

Preveč ogrevate spalnico

Ne želite, da vas od spanja odvrne neprijetna temperatura v spalnici. Ne sme vam biti prevroče ali premrzlo. Sami najbolje veste, pri kateri temperaturi vam je najbolj prijetno, in upoštevajte, da je večina raziskav potrdila, da je najbolje spati v nekoliko hladnejših prostorih, pri optimalnih 16-18°C.

Imate vzmetnico, ki ni prilagojena vašim potrebam

Da se boste zbudili spočiti in brez bolečin, je izjemno pomembno, na kakšni vzmetnici spite – prilagojena naj bo vaši konstituciji in spalnim navadam. Če dolgo spite na neprimerni vzmetnici, lahko razvijete kronične težave, kot so bolečine v hrbtu, napetost v mišicah, otrplost sklepov, slaba drža in utrujenost. Poleg tega lahko vzmetnica, ki vam ne nudi dobre opore, povzroči motnje spanja, kot so nespečnost, pogosto prebujanje in nemiren spanec.

Imate pozno in obilno večerjo

Če se želite dobro naspati, zvečer pozabite na pice, bureke, lazanje in podobne jedi. Idealno je, da se izogibamo poznim večerjam in zmanjšamo predvsem mastno ali začinjeno hrano ter alkohol, saj lahko te navade zmanjšajo kakovost spanja in povzročijo motnje spanja. V svojo prehrano vključite lahko večerjo, izberite nekaj hranljivega, idealno je, da izberete hrano, bogato z esencialno aminokislino triptofan, kot je puran, jogurt ali banana, ki pomaga pri nastajanju melatonina, hormona spanja.

Vaša spalnica nima pomirjujočega okolja

Če imate udobno posteljo, vas bo morda zamikalo, da bi v njej preživljali prosti čas, a to lahko dejansko povzroči težave pred spanjem.

Ne glede na to, kako udobna je, postelja ne sme biti prostor za delo od doma ali za gledanje serij s prigrizki, saj te navade marsikomu povzročajo težave s spanjem. Spalnica ni interaktivna soba, mora biti pomirjujoče okolje, v katerem se boste počutili prijetno in mirno ter boste lažje zaspali. Zato je treba iz spalnice odstraniti vse, kar vas moti, in vse, kar ne prispeva k zenovskemu vzdušju. Namesto televizorja, revij in prenosnega računalnika sobo dopolnite z nekaj dodatnimi blazinami, svečnikom za prijetno dišečo svečo, svetilko za mehko osvetlitev in skodelico toplega kamiličnega čaja za sprostitev. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Bolj enostavne izgube kilogramov zagotovo še niste videli: S čiščenjem telesa do izgube 3 kilogramov, vse kar potrebujete, pa so sadje, zelenjava ter počitek

Priporočamo tudi: Horoskop: Moški, rojeni v teh astroloških znamenjih, so najbolj očarljivi

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Najbolj brano