Za vsako dlako šiba raste ali kako pa vi odstranjujete dlake?

Tri ženske o prednostih in pomanjkljivostih treh načinov odstranjevanja nezaželenih dlačic.

Lepota, 20. 6. 2021
Za vsako dlako šiba raste ali kako pa vi odstranjujete dlake? - Foto: Profimedia

Poraščenost in ženske, tema, ki lahko hitro preraste meje mirne izmenjave mnenj. Zakaj so moški lahko poraščeni, zakaj ženske ne? Zakaj nekateri menijo, da je ženska z dlačicami po nogah, pod pazduho in na predelu bikinija manj ženstvena kot tista, ki jih nima, ali, bog ne daj, manj urejena od tistih neporaščenih, tokrat ne bomo razpravljali. Menimo namreč, da je izbira, ali bo posameznica predele z dlačicami depilirala, brila, se jih lotila bolj trajno ali sploh ne, osebna stvar, ki jo danes ob nenehnem ozaveščanju, da smo ženske same gospodarice svojega telesa, povsem spoštujemo. Tokratni prispevek je tako namenjen vsem zagrizenim in tudi zgolj 'rekreativnim' odstranjevalkam dlačic. Imate raje britvico, depilacijo z depilatorjem ali vročim voskom ali bolj trajno odstranjevanje z laserjem?

Odstranjevanje dlačic z brivnikom

BARBARA, 24 let, vodja prodaje

Dlačic pozimi ne odstranjujem, zato se v poletnih mesecih odločam za daleč najhitrejši, najcenejši in najmanj boleč način, britje dlačic z britvico. Britje po nogah izvedem kar pod tušem, saj kožo tako predhodno zmehčam. Namesto pen za britje raje uporabljam običajno trdo milo, s katerim kožo namilim, da britvica gladko teče. Če sem premalo pozorna in prehitra, se porežem, zato raje ne hitite, kot da ste na dirki formule ena. Britje dlačic priporočam vsem, ki imajo normalno vlažno kožo in ta ni nagnjena k vnetjem, ko se želi dlačica prebiti skoznjo. Če dlačice odstranjujete z britjem, računajte, da boste morali postopek ponavljati (še zlasti če so te temne) vsak drugi dan.

NASVET

Uporabljate britvico z več rezili, ki vam omogoča, da že z enim samim potegom pobrijete vse dlačice. Če je koža po britju razdražena, jo lahko umirite tako, da jo poškropite s hidrolatom damaščanske vrtnice ali sivke oziroma si skuhate čaj iz kamilice ali hrastovega lubja in z ohlajenim natrete kožo.

Odstranjevanje dlačic z depilatorjem

PETRA, 46 let, lepotna urednica Elle

Preizkusila sem že skoraj vse načine odstranjevanja dlačic (britje, odstranjevanje s hladnim in vročim voskom doma, odstranjevanje z vročim voskom v kozmetičnem salonu, depilacijske kreme) in se na koncu odločila za odstranjevanje z depilatorjem. Postopek odstranjevanja ni najhitrejši, je pa zame najbolj trajen. Odstranjevanja z laserjem si namreč ne morem privoščiti, saj so moje dlačice zelo svetle, poleg tega imam kožo na nogah posejano s pegami, ki jih laser žal zamenja z mešički, iz katerih izraščajo dlačice. Zelo pomembno je, kakšen depilator uporabljate. Prve generacije so bile zelo glasne in moram reči tudi precej cukajoče, kar je pomenilo, da sem morala stisniti zobe, ko je prišel na vrsto predel na zadnji strani stegen. Depilator, ki ga uporabljam danes, je veliko naprednejši kot prvotne različice, tako, kar zadeva glasnost, kot to, kako glava depilatorja 'ujame' dlačice in jih izpuli, ne samo potrga, zato se te pri ponovni rasti minimalno vraščajo. Prav vraščanje dlačic kot posledica potrganih namesto izpuljenih dlačic je bil najbolj moteč dejavnik pri njihovem domačem puljenju z uporabo hladnega ali toplega voska. Če za odstranjevanje dlačic uporabljate depilator, boste dlačice odstranjevali enkrat na tri tedne. Dlačice bodo začele izraščati kmalu po 14 dneh, tri do pet dni pa potrebujete, da izrastejo toliko, da jih lahko depilator znova zagrabi in izpuli. Današnji depilatorji lahko izpulijo že zelo kratke dlačice.

NASVET

Če se vam dlačice po puljenju pogosto vraščajo, lahko poskusite s pilingom, ki ga sama izvajam takoj po depilaciji vse do takrat, ko dlake izrastejo. Meni najbolj ustreza mehanski piling s kremnimi pilingi (suhi piling s ščetkanjem se na moji koži žal ne obnese najbolje), ki istočasno vlažijo kožo in jo mehčajo, kar dlakam olajša izraščanje. Če se mesto vraščene dlake kljub vsemu vname, uporabim olje čajevca, ki deluje še protibakterijsko.

Odstranjevanje dlačic z laserjem

AJDA, 33 let, višja medicinska sestra

Sem idealni primer za trajno odstranjevanje dlak z laserjem, imam namreč precej dlak in te so temne. Postopek odstranjevanja je med vsemi najdražji, je pa tudi daleč najbolj trajen. Če se odločite za preverjeno usposobljenega terapevta, ki vam dlačice odstranjuje z medicinskim laserjem, lahko računate še na to, da bo poseg neboleč. Poleg tega ima večina profesionalnih laserjev za odstranjevanje dlačic že vgrajen sistem za lajšanje bolečine s predhodnim hlajenjem. Strokovni pristop je vreden veliko več kot razlika v ceni. Laser v neprimernih rokah vam namreč lahko pridela hude poškodbe kože. Sama sem se odločila za odstranjevanje dlačic z medicinskim laserjem v priznanem dermatološkem centru. Morate se namreč zavedati, da ni vsak laser primeren za odstranjevanje dlačic, tako na primer IPL-naprave s svojo svetlobo neselektivno delujejo na celotno kožo, in ne zgolj na dlake kot medicinski laser. Postopek odstranjevanja dlačic z laserjem pa je tudi precej dolgotrajen. Lasersko odstranjevanje dlak se namreč opravlja na štiri do šest tednov (odvisno, v kateri fazi rasti so dlake). Sama sem potrebovala deset ponovitev, da sem bila povsem zadovoljna s končnim rezultatom. Prav tako me je terapevtka opozorila, da se lahko zgodi, da bom morala postopek (seveda ne vseh deset) ponoviti čez nekaj let, a za zdaj sem s svojo gladko kožo zelo zadovoljna.

NASVET

Preden se odločite za lasersko odstranjevanje dlačic, preverite, kak­šen laser je naveden v ponudbi ponudnikov te storitve. Prav tako preverite, ali je mogoče za več obiskov dobiti popust. Če ste normalno poraščeni, boste potrebovali minimalno šest do sedem ponovitev, da boste dlačice odpravili v celoti. Za temnejše dlačice nad zgornjo ustnico pa sama namesto laserja priporočam uporabo belilne kreme, katere uporaba je sila preprosta, hitra in poceni, dlačice pa se resnično ne vidijo, saj so po tretmaju povsem bele.

Pripravila Petra Windschnurer

Fotografije: Shutterstock.Com

Preberite še: To je vodilni trend krila tega poletja, ki vam bo ustvarilo čudovito postavo

Priporočamo tudi: Hailey Bieber nas je presenetila s popolnoma novo barvo las - tako je videti sedaj

Najbolj brano