Nore na mineralni puder

Vse lepotne obsedenke stavijo nanj. V nekaj mesecih je ta novi puder postal nepogrešljiv pri ličenju. Upravičeno ali le zaradi marketinške kampanje?

Nore na mineralni puder - Foto: Fotografija promocijsko gradivo, Fotografija IMAXtree

Zatekanje k mineralnim podlagam z videzom pudra v prahu se je v ZDA začelo že pred več kot desetletjem zaradi ‘stiske’ kože, ki je s prepogostimi dermatološkimi piling posegi postala preobčutljiva. Kaj o tovrstnih pudrih razglaša slogan BareMineralsa, pionirja mi­neralne kozmetike? Da so tako neoporečni, da bi lahko spali z njimi. Bistvo je v njihovi negibnosti: mineralni delci, ki jih sestavljajo, namreč ostanejo na površini kože, zato je ne dražijo, tudi če je zelo občutljiva. To pa ni njihova edina dobra lastnost.

Kakšna je razlika med mineralnim pudrom in pudrom v prahu?

Razlika je v učinku. Puder v prahu ima pri ličenju nalogo postaviti piko na i, uporabljamo ga kot dopolnilo k tekočemu pudru, da dosežemo mat videz, biti mora prosojen ali le nežno obarvan. »Od njega ne pričakujemo, da bo prekriven ali udoben, « razlaga Sylvie Guichard z znanstvenega oddelka v podjetju L’Oréal.

Pri mineralnem pudru pa je ravno nasprotno. »Nadomeščati mora oboje, tekočo podlago in puder v prahu, obenem pa se mora nanašati neposredno na navlaženo kožo, « nadaljuje Sylvie Guichard. Te pudre imenujemo ‘mineralna podlaga’ prav zato, ker povzemajo vse lastnosti dobre podlage: so prekrivni, udobni in se z lahkoto nanašajo.

Mineralna podlaga torej resnično pomeni nov koncept, katerega cilj je združiti najboljše lastnosti tekočih podlag in tradicionalnih pudrov v prahu.

So med sestavinami obvezno minerali?

Da. Izdelovalcem so se prav minerali zdeli najustreznejši delci, s katerimi spretno žonglirajo in na koncu dosežejo nemogoče – kremasto teksturo, ki ne obteži kože in pričara pravo mero pudrasto satenastega videza. »Z mineralnimi podlagami želimo omogočiti optimalen nanos, ki po koži enakomerno razporedi pigmente, « dodaja Sylvie Guichard. Strokovnjaki za to uporabljajo silicijev dioksid in luske sljude. Da dosežejo oljnato in ‘prijetno’ sestavo, dodajajo še borov nitrit in bizmutov oksiklorid, zanimiv prah, ki je na otip podoben kremi.

Dodaten, zelo moden učinek tega je, da na koncu ne dobimo mat videza, ki ga ustvari ‘običajni’ puder, temveč je ta nežno satenast oziroma ‘glowy’, kot temu rečejo v angleško govorečih deželah. Kar zadeva barve, je na voljo manj pigmentov kot pri tradicionalnih podlagah. Modre na primer, ki se v tekočih podlagah pogosto uporablja, v svetu mineralov ne naj­demo.

Tako so izdelovalci sestavili nove recepte, ki predvidevajo samo pigmente, ki so jim na voljo. Vseeno pa vse mineralne podlage, ki se pojavljajo na trgu, niso stoodstotno mineralne: nekateri pigmente ovijejo v silikon, da bi izboljšali nanašanje in dosegli sijaj, drugi dodajo vosek, da se puder ne bi raznašal naokoli. Primešati pa je mogoče tudi negovalne učinkovine – pri M.A.C.-u tako dodajajo vitamine.

Ima tudi negovalni učinek?

Je bolj varen in omogoča večjo zaščito, saj vsebuje titanov dioksid, ki sodi med naravne filtre, pričakovati prave negovalne učinke pa bi bilo preveč. »Nekateri res vsebujejo cink, ki blaži seborejo, in pudrasta tekstura res vpija odvečni loj, vendar ne seže globlje v kožo, da bi uravnovesila procese v njej, « je natančna Sylvie Guichard. Poleg tega je treba vedeti, da mineralov v trdni obliki koža sploh ne more uporabiti. Če jih raztopimo v vodi, pa se pogoji spremenijo. In prav to idejo so razvili pri Diorju in ustvarili puder z 20 odstotki mineralizirane, torej z minerali obogatene vode.

Potek? »Mineralni delci in pigmenti se obdajo z vodo, ta pa se integrira v obliki mikrokapljic, « pojasnjuje Edouard Mauvais-Jarvis, vodja oddelka za znanstveno komunikacijo v podjetju L’Oréal. In koristi? Občutek svežine ob nanašanju in čisto pravi negovalni učinek. »Vodo in minerale v obliki ionov koža vpije, « dodaja. In tam poživljajo celično presnovo. »V primerjavi s kremami smo, kar zadeva vlažilni učinek, nekoliko na slabšem, glede mehkobe in sijaja pa smo že skoraj na isti ravni.«

Ustreza vsaki koži?

Popolnoma. Občutljiva koža si bo prav oddahnila in tudi drugim tipom kože bi morali privoščiti to pudrasto udobje z živahnim in izjemno sijočim videzom, kot se je izrazila Lyne Desnoyers, dolgoletna vizažistka pri M.A.C.-u.

Če ne maramo občutka, da na obrazu nosimo masko, je mineralni puder idealna podlaga za nas. Mešana in mastna koža bosta nedvomno cenili pudrast učinek, čeprav ni tako matirajoč, kot ga lahko dosežemo s pudrom v prahu. Je pa zato bolj sijoč. Tudi suhi in zreli koži bo koristil. »Ti pudri ne vzbujajo občutka, da je koža izsušena – prav zato so bili tudi ustvarjeni, « zagotavlja Sylvie Guichard. Izjemno gladko polzenje pri nanašanju pa omogoča, da gube in gubice nekako ‘preletimo’, kar omogoča, da jih ne poudarimo, in koža se zdi bolj gladka.

Kako nanašati mineralni puder?

Gre za izdelek, ki ga je treba pravilno uporabiti, da se spoji s kožo in razvije vse lastnosti tekoče podlage. Po besedah Lyne Desnoyers lahko z njim dosežemo popolnoma naraven videz.

V nasprotju s tekočo podlago lahko mineralni puder nanašamo v več slojih in tako prilagajamo stopnjo prekrivnosti oziroma ga lahko dodajamo kadarkoli čez dan, ne da bi tvegali svinčen odtenek ali zasičen videz.

  • Potrebujemo primeren čopič z zelo gostimi dlačicami, malo pudra stresemo v pokrovček, ga s čopičem pomešamo, tako da se delci usedejo med dlačice, nato odvečni puder otresemo.

  • Izdelek nanesemo na obraz s krožnimi in dovolj odločnimi gibi, da se pi­gmentni delci in kremast prah razpršijo, porazdelijo in sprimejo s kožo.

  • Da bi bile naše kretnje prave, si lahko predstavljamo, da obraz poliramo ali loščimo.

  • »Nanos zabrišemo, podobno kot storimo s senčili za oči, le da večkrat potegnemo s čopičem, « predlaga Lyne Desnoyers.

Fotografije Imaxtree in promocijsko gradivo

Elle maj 2009

Najbolj brano