To je živilo, ki najbolj spodbuja nastajanje kolagena v koži in je polno beljakovin (Victoria Beckham ga uživa vsak dan)

4. 8. 2024
Deli
To je skrivnost lepega videza Victorie Beckham. (foto: Profimedia)
Profimedia

Losos je bogat z maščobnimi kislinami omega-3 in 6, vitamini in minerali, zato velja, da dobro vpliva na zdravje in lepoto kože. Vendar bodite pozorni, da izberete pravo vrsto...

Kakšna je povezava med lososom, tem zvezdniškim živilom, in kolagenom?

Lososa pogosto najdemo z avokadom, v svežih tartarjih in poke skledah. Prav tako je obvezen v rezinah: tankih za sašimi, debelejših za peko, dimljenih za newyorške kruhke ali preprosto za izboljšanje solate. Losos, ki je splošno cenjen zaradi svojega odličnega okusa in koristi za zdravje, je idealna izbira za vse, ki se želijo zdravo prehranjevati. Je del kategorije živil, ki so povezana z dobrim počutjem in zdravjem telesa ter telesno pripravljenostjo. Losos, bogat z omega-3 in omega-6, je še posebej koristen za kožo, saj spodbuja nastajanje kolagena, bistvene beljakovine, ki podpira notranjo zgradbo kožnega ležišča, zaradi česar je koža bolj čvrsta in mehka.

Ne spreglejte:

Kaj je kolagen in kako losos spodbuja njegovo tvorbo v koži?

Kolagen je najpogostejša beljakovina v telesu, saj sestavlja 90 % kože, vendar je prisoten tudi v številnih drugih tkivih (kosti, hrustanec, kite, lasje), saj ima funkcijo podporne strukture. Kolagen deluje kot ogrodje, koži pa daje poln in čvrst videz. Sčasoma kolagen propade in postane tanjši: koža izgubi tonus in pojavijo se gube. Čeprav je to naraven proces, je še vedno mogoče spodbuditi proizvodnjo kolagena in poskusiti odložiti ali zmanjšati njegovo izgubo z jemanjem kolagenskih dodatkov od 25. do 30. leta starosti in uživanjem živil, bogatih s kolagenom, vključno z lososom.

S katerimi omega-3 je bogat losos?

Omega-3 so polinenasičene maščobne kisline s kompleksno strukturo, ki opravljajo biološke funkcije, pomembne za zdravje telesa, kot so podpora imunskega sistema, protivnetno delovanje, zniževanje trigliceridov in holesterola ter zaščita krvnih žil in možganov. Ustrezno uživanje omega-3 je bistvenega pomena za preprečevanje številnih bolezni, zlasti bolezni srca in ožilja ter degenerativnih bolezni. Enako pomembne pa so tudi v boju proti prezgodnjemu staranju kože, saj podpirajo njene strukturne funkcije ter pomagajo ohranjati njeno elastičnost in zdravje. Če zaužijete 150 gramov lososa, dobite 2,5 grama omega-3. Optimalni dnevni vnos je 500 miligramov omega-3, zato losos zagotavlja zelo veliko količino.

Victoria Beckham vsak dan uživa lososa

Ob pogledu na neverjetno postavo Victorie Beckham si ne moremo kaj, da se ne bi vprašali, kakšna je njena skrivnost za ohranjanje kondicije. Pred časom je njen mož David Beckham razkril Victorijino dieto, ki temelji na zelenjavi in ribah. Njena najljubša riba je losos, tako zelo, da Victoria Beckham vsak dan uživa lososa. V intervjuju je povedala, da ji je to mastno ribo priporočil dermatolog: „Njegovo ime je doktor Harold Lancer, dela v Los Angelesu in je odličen. Moja koža ni bila v dobrem stanju, dokler mi ni svetoval, naj vsak dan jem lososa.“ In sodeč po njenem sijočem videzu je to zanjo res dober nasvet. Seveda vam ga ni treba jesti vsak dan. Enkrat ali dvakrat na teden je več kot dovolj. Pomembno pa je, da izberete divjega lososa namesto gojenega.

Lastnosti lososa

Je riba, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, zlasti DHA in EPA, katerih vsebnost je nekoliko nižja kot pri sardelah, sardinah in sledeh (1,8/100 g). Losos je tudi dober vir beljakovin, vitaminov (kot so vitamin B6, vitamin B12, niacin in tiamin) in mineralov (kot sta fosfor in selen). Vendar opozarjamo, da losos vsebuje holesterol. Po drugi strani pa ne vsebuje vlaknin ali ogljikovih hidratov.

Zdravstvene koristi lososa

Redno uživanje lososa kot mastne ribe ima številne koristi za zdravje telesa in duha ter za lepoto kože in las. Koristi lososa vključujejo:

  • Krepi srčno-žilni sistem ter zmanjšuje tveganje za možgansko kap in srčni infarkt.
  • Znižuje krvni tlak.
  • Ima protivnetne lastnosti.
  • Deluje kot celični antioksidant.
  • Podpira živčni sistem in spodbuja delovanje možganov ter zmanjšuje tveganje za starostne nevrodegenerativne bolezni.
  • Spodbuja zdrave kosti in zobe.
  • Je koristen za zdravje oči.
  • Spodbuja krvni obtok in ima ključno vlogo pri nastajanju rdečih krvničk
  • Podpira imunski sistem.
  • Pomaga pri nadzoru slabega holesterola.

Koristi lososa za kožo in lase

  • Kožo hrani in ščiti od znotraj.
  • Spodbuja nastajanje kolagena in elastina.
  • Preprečuje prezgodnje staranje kože.
  • Vlaži lasišče in lase.

Kontraindikacije: ali je losos škodljiv za vas? Ali zaradi njega pridobivate na teži?

Posebnih kontraindikacij za uživanje lososa ni, razen tega, da ga morate uživati v primerni količini, če imate prekomerno telesno težo in nameravate shujšati, ali se mu izogibati, če imate alergije.

Med stranskimi učinki, ki jih pripisujejo uživanju lososa, je skombrotoksizem, zastrupitev s histaminom, ki se lahko pojavi, če je riba slabo konzervirana. Lososa je dovoljeno uživati surovega le, če je bil zaklan v skladu z zakonom. V nasprotnem primeru ga je treba skuhati, da se odstranijo morebitne strupene snovi ali paraziti.

Onesnaženje z živim srebrom je še en pomemben dejavnik, povezan z uživanjem lososa, zlasti divjega, ki lahko vsebuje sledove živega srebra. Vendar je več študij pokazalo, da ugotovljene vrednosti niso razlog za zaskrbljenost, če se losos uživa kot del zdrave prehrane in v količinah, ki niso pretirane. Nosečnice in otroci vsekakor ne smejo uživati večjih količin lososa, saj lahko živo srebro škodljivo vpliva na razvoj živčnega sistema.

Kontraindikacije za uživanje lososa vključujejo tudi etični pristop, ki priporoča uživanje le lososa iz varnih, trajnostnih virov, ki ne izvira iz intenzivnih ribogojnic ali je bil ulovljen na varnih območjih.

Losos je vsesplošno cenjen zaradi svojega okusnega okusa, za razliko od na primer sardin, ki niso po okusu vseh. Receptov ne manjka. V supermarketih je na voljo tudi dimljen in narezan na rezine. Vendar morate biti pri izbiri lososa previdni, saj vsi niso enaki. Obstaja več različnih vrst, ki imajo lahko tudi zelo različne hranilne vrednosti. Zato je njihovo poznavanje prvi korak pri izbiri hrane. Pa tudi zato, da enkrat za vselej razumete, da je losos vsekakor zdravo živilo, vendar je veliko bolj zdrav, če izberete določeno vrsto.

Razlika med gojenim in divjim lososom

Obstajata dve glavni vrsti lososa: gojeni in divji. Oba sta bogata z omega-3 in zagotavljata enake koristi za zdravje, vendar imata zelo različne hranilne vrednosti in videz.

Gojeni losos

Gojeni losos izvira predvsem iz Norveške in Škotske. To je najpogostejša vrsta lososa, ki jo najpogosteje najdete v supermarketih, bodisi svežo bodisi dimljeno. Je bledo rožnate barve (zaradi barvil v hrani), v mesu pa ima številne bele proge, ki so le maščobni del ribe. Nekatere prehranske značilnosti gojenega lososa:

  • Njegove prehranske lastnosti so slabše od prehranskih lastnosti divjega lososa.
  • Ima blažji okus.
  • Vsebuje 46 % več kalorij kot divji losos.
  • Ne vsebuje ogljikovih hidratov.
  • Vsebuje trikrat več skupnih maščob kot divji losos, od katerih je večina omega-6.
  • Vsebuje dobro količino beljakovin.
  • Je cenejši.
  • Lažje ga je najti v vsakem letnem času.

Divji losos

To je losos, ulovljen v svojem naravnem okolju, tj. v Tihem oceanu ali ob Aljaski in Kanadi. V supermarketih je redkeje prisoten, saj ga prodaja le ena blagovna znamka, običajno sorta Sockeye. Kot pove že njegovo ime, je zaradi astaksantina, ki ga vsebujejo raki, s katerimi se hrani v naravi, živo rdeče-oranžne barve in brez belih maščobnih prog. Med njegovimi značilnostmi so:

  • njegove hranilne lastnosti so boljše od hranilnih lastnosti gojenih rib.
  •  okus je intenzivnejši.
  • Ima manj kalorij kot gojene ribe.
  • Ne vsebuje ogljikovih hidratov.
  • Bogat je z visokokakovostnimi beljakovinami.
  • Vsebuje zdrave maščobe ter maščobne kisline omega-3 in omega-6 v odličnem razmerju (1:10).
  • Bogat je z vitaminom D in vitaminom B12.
  • Je dražje.
  • V supermarketih ga ni vedno lahko dobiti, saj je njegova razpoložljivost odvisna tudi od ribolovne sezone.

Izbira: izberite kakovost

Tisti, ki se še vedno sprašujejo, ali je losos debel ali zdrav, naj raje izberejo divjega lososa (če je le mogoče) zaradi odlične hranilne vrednosti beljakovin in esencialnih maščobnih kislin, zlasti omega-3. Enako velja, če se držite nizkokalorične diete ali diete brez ogljikovih hidratov, kot je ketogena dieta. Vendar pa ne smete izključiti gojenega lososa. Še vedno je dobro živilo, vendar se mu izogibajte le, če ne želite zaužiti preveč maščob. Medtem ko lahko gojenega lososa uživate pogosteje in z manjšimi prehranskimi pomisleki, je treba gojenega lososa omejiti glede količine in pogostosti uživanja. Najpomembnejši vidik izbire je kakovost: losos, ki ga izberete, mora biti kakovosten, iz varnega, trajnostnega in spoštljivega ribolova ali gojen z največjimi zagotovili, hranjen z nadzorovano prehrano, po možnosti ekološko.

Koliko lososa naj pojemo?

Po priporočilih naj bi ribe uživali 2- do 3-krat na teden kot del zdrave in raznolike prehrane. Z izbiro različnih virov lahko torej enkrat tedensko ali največ dvakrat tedensko zaužijete 150-250 g lososa.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Najbolj elegantni sandali tega poletja imajo šik detajl, ki pritegne vso pozornost

Priporočamo tudi: Ali se zaradi prehranjevanja po 18. uri redite? Razkrivamo ta in še 7 drugih napačnih mitov o prehrani

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?