Se sprašujete, kako spati bolje in se na ta način ubraniti težavam s kožo?

Pomanjkanje spanja lahko resno vpliva na hormonsko delovanje telesa. Ena izmed najbolj prizadetih funkcij je odpornost na inzulin, sama proizvodnja hormonov pa igra glavno vlogo pri nastanku in širjenju aken. Kako se temu ubraniti?

Lepota, 2. 9. 2016

Spanec

Kje se skriva glavni vzrok za nastanek aken?

Dolžina spanca vpliva na stopnjo izločanja sebuma pri ženskah. Za kaj pravzaprav gre? Sebum je kompleksna mešanica lipidov, ki jih proizvajajo in izločajo žleze lojnice v srednji plasti kože, dermisu. Po mnenju znanstvenika, ki je objavil rezultate raziskave v Ameriški reviji Skin research and Technology izločanje sebuma niha od posameznika do posameznika, medtem ko pri nekaterih stopnja ostaja stabilna. V študijo so vključili 40 zdravih moških in žensk ter ugotovili, da so razlike v vzorcu spanja ključnega pomena pri tvorbi sebuma.

Ena izmed ugotovitev je ta, da spremembe spanca lahko vplivajo na testosteron, ki učinkuje na povečano izločanje sebuma, ta pa je glavni vzrok za nastanek aken.

V poglobljeni študiji so preučevali glavne "sovražnike" spanca

Ugotovili so, da mobilne naprave in tablični računalniki uspešno kratijo počitek. Študija je bila izvedena s primerjavo učinkov branja e-knjig in tiskanih knjig tik pred spanjem. 20 zdravih moških so pripeljali v bolnišnico za dva tedna. Sprva so pet noči, štiri ure dnevno brali iz mobilnih naprav pri medli svetlobi in nato naslednjih pet noči tiskane knjige pri enaki kakovosti svetlobe.

Testiranje je pokazalo, da tablični računalniki motijo proizvodnjo hormona melatonina, ki je potreben za dobro uravnan bioritem in REM spanje. To je stanje sanj, ko očesni premiki sovpadajo s sanjanjem. Strokovnjaki trdijo, da je glavni razlog modra svetloba. Ta je značilna tudi za vse pametne telefone, LED zaslone in računalnike. Po drugi strani pa ta vrsta svetlobe ne velja za Kindle in še prenekatere naprave za branje e-knjig.

Po najnovejših podatkih imajo naprave z modro svetlobo večje in bolj intenzivne učinke na naše zdravje kot smo mislili! Prispevajo lahko tudi k nastanku rakavih celic predvsem na območju prostate in dojk, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja, depresije ter debelosti.

Elle namig:

Zavedajte se, da lahko z nemotenim spancem lažje prebolite akne, s trdovratnimi nečistočami pa se uspešno bori linija izdelkov Eucerin DermoPURIFYER.

Viri:
Blue light has a dark side
You May Love Your Gadgets, But Does Your Skin Also Love Them?

Preberite še: 7 največjih lepotnih napak, ki jih vedno znova ponavljamo in 4 vsakdanji nepridipravi, ki dražijo kožo na obrazu

Priporočamo tudi članek: Kakšne so popolne obrvi za tvojo obliko obraza?

Najbolj brano