Vam izpadajo lasje? To je preprost trik, ki vam razkrije, ali vam lasje izpadajo prekomerno ali ne

Lasje so naš pomemben lepotni simbol in ko ti začnejo izpadati, je strašljivo. V resnici je to povsem normalno in predvsem ozdravljivo. Pripravili smo nekaj bistvenih vprašanj in odgovorov, ki vam lahko pomagajo.

Vam izpadajo lasje? To je preprost trik, ki vam razkrije, ali vam lasje izpadajo prekomerno ali ne - Foto: Instagram

Se vam zdi, da nenadoma izgubljate več las, kot ste bili tega vajeni, ne veste pa, kaj in kolikšno izpadanje las je še normalno?

Že samo dejstvo zaskrbljenosti je dovolj za ukrepanje. Običajno izgubimo od 50 do 100 las na dan, ne da bi to opazili, pravijo strokovnjaki. Če želite narediti test, si tri dni po zadnjem pranju las z roko sežite skozi lase in med prsti vam ne sme ostati več kot 10 las.

Ne spreglejte:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CORNELIA GRIMSMO 👣 (@corneliagrimsmo)

1. Ali je izpadanje las normalno?

Vprašanje, ki si ga zastavljamo mnogi, in mogoče je trditi, da ja, vendar le do neke mere. Vsi poznamo predvsem sezonsko izpadanje las zaradi temperaturnih sprememb, seveda pa so v izpadanje las lahko vpletene tudi hormonske spremembe, stres, kirurški posegi ali nekatera zdravila, zlasti zdravila proti holesterolu. Takšen pojav lahko namreč tednov, če pa se stanje po nekaj tednih ne umiri, je čas za posvet z zdravnikom. 

Spodaj si preberite možne razloge za nenadno izpadanje las in kako si pomagati.

2. Kako se boriti proti izpadanju las in kaj izpadanje las pravzaprav povzroči?

Od jemanja prehranskih dopolnil za krepitev las do uporabe sodobne in estetske medicine za stimulacijo lasišča, je na voljo veliko rešitev za boj proti izpadanju las.

Prekomerno izpadanje las lahko povzroči tudi pomanjkanje železa, težave s ščitnico ali hormonsko neravnovesje, ki zahteva jemanje zdravil. Takšno stanje lahko povzroči alopecijo, ta pa sicer prizadene manj kot 1 % populacije. Izpadanje las se pojavi v precej značilnih okroglih lisah. Če na svojem lasišču opazite lise, se takoj posvetujte z zdravnikom.

3. V katerih primerih jemati prehranska dopolnila?

Ko sumite na pomanjkanje vitaminov, na primer v času diete ali stresa, ko je prehrana ponavadi neuravnotežena, pazite, da dodajanju vitaminov in mineralov namenite več časa, saj njihovo pomanjkanje lahko vpliva na stanje vaših las. Tudi nezadostna prehrana, premalo kalorij, lahko bistveno vpliva na vaše lase. Naše telo je izredno pameten stroj, ki konstantno dela, da nas ohrani pri življenju. V primeru diete, ki ne zadosti dovolj hranil, telo črpa zaloge in z njimi oskrbuje organe, ki so najbolj pomembni za naše delovanje, življenje. Šele nato pridejo na vrsto lasje... Koktajli hranil, ki krepijo lasna vlakna, vsebuje vitamin B, cink in žveplove aminokisline (cistein, metionin) in selen.  Pivski kvas je tudi zelo bogat z vitaminom B. Poskusite lahko tudi z dodajanem dobrega kolagena. 

Samo z dodatki pa ne bomo naredili bistvene rešitve, če prej ne bomo za svoje telo poskrbeli celostno. Prva stvar, morda najpomembnejša je, da se umirimo, da umirimo svoj um in vsaj skušamo pobegniti pred vsakdanjim stresom - lahko samo za 30 minut. Pomagajte si z meditacijo in ne pozabite na pravilno, redno in zadostno prehrano. Izjemno učinkovito živilo za lase je oves in proso. 

4. Kaj pa ostali preparati za lase, se morda sprašujete...

Danes obstaja mnogo preparatov ali losjonov za lase, s katerimi si lahko ob morebitnih težavah izpadanja las pomagamo. Ti preparati spodbujajo ponovno rast las, vendar le pod pogojem, da je dobro poskrbljeno za osnovno težavo (pomanjkanje hranil, vitaminov, hormonsko neravnovesje ...). Medicinske raztopine na osnovi minoksidila so namenjene kroničnim padcem. Ta vazodilatator poveča krvni obtok v foliklih, vendar je dražeč in učinki pogosto izginejo, ko ga prenehate jemati. Kozmetični spreji in losjoni, bogati z vitamini in rastlinskimi učinkovinami, so prijetnejši, vendar rešujejo zgolj specifične težave in ni nujno, da pomaga pri vseh težavah. V salonih se sicer prodiranje aktivnih sestavin losjona izboljša z mikro-iglami, valjčkom, ki odpira mikro kanale v lasišču, nato pa s kisikovo obdelavo.

5. Izpadanje las: kakšne so možnosti v estetski medicini?

Mikroinjekcije v lasišče – ​​mezoterapija – spodbujajo ponovno rast las, morda celo učinkoviteje kot losjoni, saj se hranila proicirajo neposredno v koren las. Predvsem so na voljo injekcije z bepantenebiotinom, vitaminskim kompleksom. Znana je tudi tehnika "strip", ki se opravi v lokalni anesteziji in je sestavljena iz odstranjevanja traku z območja, da se ponovno vsadi približno 4000 mešičkov novih las. FUE (Follicular Unit Extraction) je lažji, vendar je namenjen ženskam, ki imajo za zapolnitev le majhno površino.

Fotografije: Instagram/@aninebing

Preberite še: To so najbolj iskani modni trendi leta 2021, ki bodo ostali vodilni tudi v novem letu

Preberite tudi: Pozabite na črn ali kamelji plašč, Katie Holmes je nosila zimski plašč znamke Mango v tej barvi

Najbolj brano