Kaj povzroča prezgodnje sivenje las in kako ga preprečiti: 6 glavnih dejavnikov, ki vas bodo pripeljali do sprememb

Ste opazili, da vaši lasje že kažejo prve znake staranja in to prej, kot bi bilo za vašo starost običajno? Predsavili vam bomo, kako preprečiti prezgodnje sivenje las

Kaj povzroča prezgodnje sivenje las in kako ga preprečiti: 6 glavnih dejavnikov, ki vas bodo pripeljali do sprememb - Foto: Instagram

Vsi bi se strinjali, da je videz v zgodnjih mladih zelo pomemben. Morda so dvajseta celo najtežja leta, saj se naenkrat zgodi toliko sprememb, da jim posameznik težko sledi. Na obrazu se lahko pojavljajo izbruhi stresa, akne, obsedenost z vidnimi obraznimi porami, in v dvajsetih letih bolj kot kdajkoli prej, na sebi analiziramo vse mogoče podrobnosti. To ni presenetljivo, če upoštevamo, da je prvi vtis, ki ga pustimo na ljudeh, običajno naša vizualna podoba in ravno ta prvi vtis naj bi bil najbolj impresiven. A ne pozabite – niste zgolj fizična podoba, ste veliko več kot to.

Ne spreglejte: 

In potem je tu še en dejavnik, sivenje las, ali sploh lahko kaj naredimo? Priznajmo si, sivenje las, zlasti zgodnje sivenje je lahko precej nadležno. Predstavljajte si, da se v lastnem telesu počutite dobro, ste zdravi in fit, poskočni, morda izgledate celo tako dobro, da vam ljudje težko pripišejo tistih  trideset let, vendar vaši lasje sivijo. Je to sploh normalno? 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @divinelatte

Kaj se pravzaprav dogaja? Pigment melanin, ki vpliva na lasne mešičke, začne sčasoma bledeti. Zakaj pa se to nekaterim zgodi že zelo zgodaj?  Strokovnjaki na tem mestu opozarjajo, da je odkrivanje temeljnega vzroka, zakaj je človek siv, v kateri starosti je siv in kaj mu manjka zelo pomembno, zlasti na začetku tega pojava.

Teh 6 dejavnikov prispeva k prezgodnjemu sivenju las

1. Genetika

Na določene stvari, kot so naša višina, barva oči in las, mi sami nimamo vpliva, vendar pa ima na vse to velik vpliv naša genetska sestava, ki igra ključno vlogo tudi pri določanju, ali boste že kmalu izpostavljeni sivenju las. Strokovnjaki trdijo, da je treba opozoriti na dejstvo in se vprašati, ali so tudi vaši starši in celo stari straši že zgodaj podleglli prezgodnjemu sivenju las, in če so, je večja verjetnost, da to čaka tudi vas. Kar pa se po vsej verjetno lahko zgodi še prej, ker je genetika programirana tako, da napreduje v vsaki naslednji generaciji.

2. Prehranske pomanjkljivosti

Po besedah strokovnjakov so za prehitro sivenje las krive tudi prehranske pomanjkljivosti. Na tem emstu strokovnjaki svetujejo, da ugotovite, kateri vitamini vam morebiti primanjkuje in temu primerno ukrepate. Posamezniki so večkrat v pomanjkanju vitama B12, Vitamina D ali celo bakra. Sploh pomemben je vitamin B12, ki je lahko največji krivec za sivenje las, saj je povezan s stanjem, ki se imenuje perniciozna anemija.

S perniciozno anemijo vaše telo ne more absorbirati zadostnih količin vitaminov, zato so oslabljene lasne celice in proizvodnja melanina. Vendar pa obstajajo raziskave in dokazi, da se po dodajanju teh vitaminov v prehrano lahko ponovno pojavi pigmentacija las.

3. Stres

Če ste že dlje časa izpostavljeni prevelikemu stresu, morda celo kroničnemu stresu, je velika verjetnost, da začnete siveti prezgodaj. Ne glede na to, ali gre za osebno življenje, polno tesnobe, ali pa ste preveč zaposleni in utrujeni, bo to na žalost vplivalo na vaše lase, zaradi česar bodo vaši lasje siveli veliko hitreje kot običajno. Študije so odkrile povezave med stresom in izčrpanjem matičnih celic v lasnih mešičkih.  Preprosto povedano, če ste nenehno razburjeni, je večja verjetnost, da boste v mladosti dobili sive lase. Zato se postavite na prvo mesto in zapustite odnose, službe, ljudi, ki slabo vplivajo na vašo psiho.

4. Hormonsko neravnovesje

Če živite v prepričanju, da lahko za boleznijo ščitnice zbolite šele, ko ste starejši, vas moramo razočarati, saj za boleznijo lahko zbolite v kateri koli starosti. Hormonsko neravnovesje, predvsem zaradi motenj ščitnice, je lahko glavni vzrok za prezgodnje sivenje. Vendar obstaja tudi dobra novica, če se vaše hormonsko neravnovesje popravi, je to lahko dober znak tudi za vašo ponovno pigmentacijo las.

5. Avtoimunske bolezni

Avtoimunske bolezni so izjemno neugodne iz več razlogov, žal pa je tudi še oslabljen imunski sistem telesa, ki napada lastne celice – pravzaprav lahko povzroči sive lase v mladosti, saj oslabi tudi lasne celice. To je še posebej pogosto v primeru alopecije in vitiliga, ko bolniki zelo mladi izgubijo pigment na laseh. 

6. Kajenje

Poleg vseh resnih negativnih učinkov kajenja, od srčno-žilnih težav do raka, je kajenje povezano tudi s prezgodnjim sivenjem las. Kajenje namreč zoži krvne žile in zmanjša pretok krvi v lasni mešiček, s čimer se zmanjša pigment v laseh. Poleg tega lahko vse slabe sestavine v cigaretah poškodujejo vaše lase, zato lahko prehitro povzročijo sive lase.

Kako torej prepričiti prezgodnje sivenje las

Edini način za pravilno zdravljenje težave je čimprejšnja diagnoza, zlasti če spremembno opazite nenadno. Če v izjemno kratkem časovnem obdobju bna glavi opazite večjo količino sivih las, je morda čas, da obiščete zdravnika.

Sledi korekcija hormonske pomanjkljivosti, kjer je ključnega pomena vitamin B.

Prav tako jejte zdravo hrano in imejte reden cikel spanja. Poskrbite, da bo vaša raven stresa nizka in redno preverjajte ščitnico.

Poskrbite za svoje lase – ne uporabljajte močnih šamponov, kemičnih tretmajev in salonskih postopkov.

Fotografije: Instagram/@paulinaporizkov 

Preberite še: Monica Belluci presenetila z radikalno spremembo pričeske: popolnoma sivi lasje

Preberite tudi: Kako kombinirati praznično obarvano torbico? 5 stajlingov za navdih

Najbolj brano