Miti in resnice o domačih pripravkih za nego kože: Teh sestavin nikoli ne bi smeli dati na svojo kožo

Prisegate na domače pilinge in domače pripravke za nego kože, saj verjamete, da je vse, kar je dobro za uživanje, dobro tudi za vašo kožo na obrazu? Preverite, kje ste se morda zmotili...

Miti in resnice o domačih pripravkih za nego kože: Teh sestavin nikoli ne bi smeli dati na svojo kožo - Foto: Instagram

Danes je internet poln predlogov za nego kože, pripravkov, ki jih lahko naredimo kar v domači kopalnici, z zgolj nekaj gospodinjskimi pripomočki. Tudi vi prisegate na naravno? Pa je takšen naraven pripravek vedno najboljša izbira za našo kožo? Je vse kar je sicer varno za naše zaužitje in del gospodinjskih pripomočkov, tudi zares dobro, ker je naravno in potemtakem zdravo in učinkovito? Nasveti za nego kože in recepti za domače zvarke so že nakej časa resnično v porastu, saj bi vsi radi kar najbolje poskrbeli za svojo kožo ter ji ponudili, kar se da dobre, celo naravne sestavine, za katere verjamemo, da lahko celo bolje poskrbijo za našo kožo,  kot to naredijo "pravi" kozmetični izdelki. Naleteli smo že na recepte za pilinge s soljo, sladkorjem, celo sodo bikarbono, limono... in čas je, da preverimo, ali si vsi ti pripravki resnično blagodejni in ustrezni.

Če se sami poslužujete recepta iz domače kopalnice in ta ustreza vaši koži, naj vas spodnji zapis ne prestraši. Ne velja pravilo, da je vse, kar je domače in naravno tudi škodljivo in morda ni problem v "zvarkih", temveč v neznanju in širjenju ne točnih informacij, s katerimi pa si lahko naredimo veliko škode. 

Ne spreglejte: 

1. Piling s soljo ali sladkorjem

Piling soli je mehanska metoda pilinga kože z uporabo abrazivnih delcev in je namenjen odstranitvi odmrlih kožnih celic. Piling se izvaja na prej oprani, vlažni koži in se ga s krožnimi gibi vmasira v obraz. Takšen piling ali  "masaža" s soljo naj bi na obrazu trajala nekaj minut. 

Ste si kdaj od blizu pogledali zrno soli? Sol ima namreč ostre, grobe robove, neenakomerne robove, ki lahko na koži povzročajo mirko poškodbe. Bi s soljo drgnili po ekranu računalnika ali po drugem občutljivem mestu? Zakaj bi torej po koži?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salty Element (@saltyelementco)

Takšen piling lahko dodobra poškoduje vašo kožo, jo spraska, še posebej, če je vaša koža občutljiva ali nagnjena k aknam. Na trgu obstaja ogromno kozmetičnih pripravkov, ki so do kože veliko bolj prijazni in nežni in je ne poškodujejo. Obstajajo namreč kisline, encimi, suho krtačenje... Morda se marsikomu poškodba kožne bariere ne sliši nič omembe vrednega, vendar lahko dolgotrajna uporaba ne pravih produktov in ne pravilno zdravljenje vodita v nastanek vidnih hiperpigmentacij in drugih drastičnih poškodb kože. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by beautyofthelake.com || Linda (@beautyofthelake_llc)

2. Uporaba sode bikarbone na obrazu 

Soda bikarbona je povezana s skorajda neizčrpnim virom možnih uporab, vsi pa smo zagotovo že slišali, da je med drugim odlična tudi za čiščenje. Vedno bolj popularna pa je tudi v pripravkih za domačo nego kože, posebej priljubljena je mešanica sode bikarbone z žličko vode ali pa celo pripravek iz sode bikarbone in limone. Preden nekaj besed namenimo soda bikarboni in pripravkov, ki jih lahko iz nje pripravimo, je potrebno omeniti, da ni vsak izdelek, ki vsebuje sodo bikarbono avtomatično škodljiv, odvisno je namreč, kako je izdelek zasnovan in koliko sode bikarbone pravzaprav vsebuje. 

Optimalen pH naše kože se giblje nekje med 4 in 6 ter je odvisen od različnih notranjih ter zunanjih dejavnikov. Če se pH kože spremeni, zlahka pride do okužb, saj ima pH kože pomembno vlogo pri stanju kože. Če se pH-vrednost kože spremeni in se dvigne v alkalno območje, se tako poruši njeno naravno ravnovesje. V koži se ne morejo več tvoriti esencialni lipidi povrhnjice, koža izgubi vodo in se izsuši. Povrhnjica pa ne more več delovati kot zaščitna bariera. Problem pa nastane pri dejstvu, da ima soba bikarbona vrednost pH okoli 9, kar pa nikakor ne more biti dobro za našo kožo. Dolgotrajna uporaba sode bikarbone lahko vodi v poškodovano kožo, suhost, porušeno kožno bariero, celo v izpuščaje ter druge težave. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by OLEHENRIKSEN (@olehenriksen)

Pogosto se soda bikarbona uporablja celo v kombinaciji z limono, ki je pravzaprav odlična kombinacija za čiščenje kopalnice ali vodnega kamna. In če takšen pripravek lahko razžre še trdovratni vodni kamen, si lahko predstavljate, kaj naredi vaši koži? Z lahkoto namreč odstrani in poškoduje vašo kožno bariero. Si takšen zvarek še vseeno želite preizkusiti na vaši koži?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mawgans luxury scented candles (@mawgans)

3. Kokosovo olje na koži nagnjeni k aknam

Kokosovo olje je v zadnjih nekaj letih postalo priljubljeno zaradi številnih prednosti. Uporablja se lahko kot jedilno olje v kuhinji, za nego poškodovanih las in celo kot vlažilec za kožo na telesu, odsvetuje pa se uporaba kokosovega olja na obrazu.

Kokosovo olje je znano po lavrinski kislini, ki ima protimikrobne lastnosti in  deluje na način, da se bori proti bakterijam, ki povzročajo akne. Človek bi verjetno še verjel, da je zaradi tega odlična sestavina za mastno kožo, nagnjeno k aknam, vendar ima ta sestavina slab sloves, ker zamaši pore. Kokosovo olje je namreč komedogeno, kar pomeni, da se ne vpije v polt, ostane na koži, zamaši kožne pore in lahko izzove izbruhe mozoljev, razdraži vašo kožo ali pa vaše stanje občutljivosti kože še celo poslabša. Ko nanesete kokosovo olje na kožo, se preprosto veže na površino, ker so molekule v olju veliko prevelike, da bi se lahko absorbirale v kožo. Kokosovo olje deluje na način, da zaradi svoje sestave na koži ustvari tanek sloj, ta sloj pa je glavni krivec, da vaša koža ne more dihati, tako pa je oviran njen naravni proces čiščenja. Prav tako kokosovo olje ni primerno za čiščenje kože, saj samo z njim ne morete odstraniti vseh ličil ali umazanije s kože, kar vodi do težav. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sss (@sophiess)

Pomembno je, da razumete svoj tip kože, ko uvajate kokosovo olje v svojo rutino. Čeprav je kokosovo olje znanstveno nesprejemljivo za mastno kožo ali kožo nagnjeno k aknam, pa kokosovo olje samo po sebi ni zlobna sestavina. To je odlična sestavina za zaščito pred transepidermalno izgubo vode. Če koža potrebuje okluzivno zaščitno sestavino, ki pomaga zadržati vlago in pomaga pri delovanju naravne pregrade kože, je kokosovo olje lahko dobra izbira.

Fotografije: Instagram/@cindycrawford

Preberite še: Kako nositi pomladni kamelji plašč pri 50 in več letih? Posnemajte pariški stajling Cindy Crawford

Priporočamo tudi: Ta ekstravaganten modni dodatek na Instagramu doživlja pravi preporod. Vsi ga želijo imeti!

Najbolj brano