Kako profesionalno umiti lase doma: Upoštevajte pravilo 60/180

23. 4. 2022
Kako profesionalno umiti lase doma: Upoštevajte pravilo 60/180 (foto: Instagram)
Instagram

Predajamo vam skrivnostne trike frizerjev, da bo umivanje vaših las enako učinkovito kot v salonu. Na čistejše in bolj zdrave lase!

Osnova za lepe in zdrave lase je, da se naučite umivati lase kot pri frizerju. Dobro umivanje las je pravzaprav podobno kot čiščenje obraza: je prvi korak k obstojni in čudoviti pričeski, zato je pomembno, da ga opravite pravilno. Čeprav je na to temo veliko teorij, seveda nekaj tudi na temo, ali je priporočljivo umivati lase vsak dan ali ne, kar strokovnjaki (soglasno) potrjujejo in z vsakodnevnim umivanjem las soglašajo, če vaši lasje to potrebujejo - smo tokrat zbrali najboljše nasvete frizerjev o tem, kako si torej umiti lase, da bodo videti, kot da ste ravnokar stopili iz frizerskega salona. 

Ne spreglejte: 

Naučite se pravilno negovati svoje lase, da bodo videti, kot iz razkošnega frizerskega tretmaja!

1. Prvi korak: razčesavanje las

Vsi strokovnjaki priporočajo, da svoje lase pred umivanjem razčešete, vendar sami ta korak pred pranjem pogosto zanemarjamo in nanj vestno pozabljamo. Lasem bomo naredili manj škode, če jih razčešemo pred umivanjem, saj so mokri lasje bolj krhki in jih lažje poškodujemo. Frizerji celo priporočajo, da temu koraku posvetite nekaj časa, uporabite lahko celo razpršilo za razčesavanje, nekateri frizerji ne izključujejo tudi uporabe olja za lase, ki olajša celoten postopek. Mokri lasje so bolj občutljivi, zato jih lahko zlomite, suhi lasje pa so močnejši in če se jih lotevate počasi, ne tvegate. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

2. Čas za šamponiranje: pravilo 60/180

Čeprav je izbira šampona zagotovo pomemben korak pri pravilnem umivanju las, obstajajo številni triki za optimizacijo umivanja in povečanje učinkov izdelkov na lase. Čeprav smo že razpravljali o tem, kako nanesti šampon, še nismo razpravljali o tem, kako dolgo ga pustite delovati, da bo umivanje optimalno. Tako kot velja pravilo 60 sekund pri uporabi čistilnega sredstva za obraz - toliko časa je potrebno, da izdelek nanesete tako, da je najbolj učinkovit - je enako tudi pri šamponu. Večina od nas za uporabo šampona verjetno ne porabi več kot 20 sekund, kar je po mnenju frizerjev napačno. Če želite ugotoviti, koliko časa je idealno za dobro umivanje, ne eksperimentirajte, upoštevajte pravilo 60/180. Frizerji priporočajo, da šampon uporabljate od 1 do 3 minute (ali od 60 do 180 sekund), odvisno od stanja las. Daljši ko so lasje in bolj ko so poškodovani, dlje mora šampon delovati, pravijo frizerji. Zato si bodo morali dolgi, barvani lasje brez opravičila privoščiti tri minute, medtem ko bodo krajši, naravni lasje potrebovali le eno ali dve minuti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

Prav tako je pomembno, da pred ponovno uporabo šampona vsaj eno minuto masiramo lasišče. To omogoča, da se izdelek bolje absorbira, mi pa dosežemo boljše rezultate. Masaža lasišča naj bi celo pospeševala rast las in spodbujala mikrocirkulacijo krvi in posledično zagotovila bolj zdrave in lepe lase. 

3. Pravilo 3

Temu pravimo (izjemna) potreba po uporabi šampona na treh posebnih delih glave, na katere včasih pozabimo, čeprav so najbolj umazani: krona, tilnik in sence. In še bolje je, če je to v tem vrstnem redu, kar potrjujejo tudi frizerji.  Šampon vedno najprej emulgirajte z vodo v dlani.

4. Uporaba dveh šamponov hkrati

Po mnenju frizerjev je pametno in učinkovito za umivanje las uporabiti dva šampona hkrati: enega za lasišče in drugega za vlaženje lasnih dolžin in konic. Dvojno šamponiranje je najpametnejši način umivanja las, pravijo strokovnjaki. Korenine ne bodo nikoli enake kot konci. Korenine so novorojene in potrebujejo nego, konice pa so stare več let (odvisno od dolžine las) in potrebujejo več vlage. Z uporabo šampona za nego lasišča in vlažilnega šampona za konice bodo korenine bolj zdrave, lasje pa bodo bolje rasli. To lahko storite istočasno, tako da na korenine nanesete najprej en šampon, nato drugega in ga hkrati sperete.

5. Pred uporabo balzama lase osušite z brisačo

Frizerji pogosto uporabijo potezo, ki jo le redki med nami poznajo ali počnejo: pred nanosom balzama in/ali maske odstranite vlago z las z brisačo. Tako bo vaš izdelek učinkovitejši in bo bolje prodrl v lase. Če želite svojim lasem ponuditi razvajanje, pa najprej uporabite balzam in nato še masko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by art is everywhere (@navymodels)

6. Olje pred razčesavanjem

Brisače zavite v turban so odlična zamisel za odstranjevanje vlage iz las, še bolje pa je, če lase najprej namažete z oljem. Če olje nanesete preden lase osušite in jih zavijete v brisačo, bo brisača vpila odvečno vodo, olje pa bo opravilo svojo zaščitno in vlažilno funkcijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford)

7. Najprej posušite korenine las

Frizerji potrjujejo, da je treba ne glede na to, ali lase sušimo na zraku ali s sušilnikom za lase, vedno najprej posušiti korenine in jih s prsti dvigniti navzgor, da se lasje ne polomijo. Ker ima lasišče lipidni film - olje in voda nikoli nista bila dobra prijatelja - je odstranjevanje vlage v predelu korenin s toplim zrakom in premikanje korenin zdravo in potrebno, da se lasje na tem predelu ne sprimejo. Vsekakor pa se med sušenjem vedno lahko poslužite dodatne masaža lasišče, saj ta pospešuje cirkulacijo in spodbuja pravilno rast las.

Fotografije: Instagram/@carodaur

Preberite še: “Riviera brunette” je nova priljubljena barva zvezdnic: Rjavo-zlat odtenek bo zaradi sijaja prevladoval spomladi

Priporočamo tudi: Hailey Bieber in Kylie Jenner sta z nepredvidljivim stajlingom popolnoma spremenili prihodnost festivalske mode